6 неща, които карат кучето ви да се чувства необичано

куче нещастно Снимка: iStock

С игурни сме, че правите всичко възможно, за да покажете на кучето си колко много го обичате! Покрай всички грижи, свързани с отглеждането на домашните си любимци обаче, понякога не се замисляме, че може би правим и неща, които карат животното да се чувства необичано. При това – без дори да го осъзнаваме!

Всички знаем, че понякога животът просто ни пречи, но с малко усилия, насочени в подходящата посока, косматият ви другар ще осъзнае и оцени в най-пълна степен обичта и привързаността, които изпитвате към него! 

Предлагаме ви заедно да разгледаме 6 неща, които може би правите всекидневно и които може би карат домашния ви любимец да се съмнява в силата на вашата всеотдайност към неговото благоденствие. 

Dogsandcats.bg

куче нещастноСнимка: iStock

  • Не му осигурявате достатъчно упражнения

Физическата активност и времето, прекарано в упражнения и игри са от решаващо значение за здравето и щастието на всяко куче. Повярвайте ни, вашият домашен любимец никак не се интересува дали сте твърде заети или сте имали изморителен ден в офиса – животното има нужда от своето излизане навън! 

Вижте още: Кога е най-доброто време да разхождаме кучето си?

Ако системно неглижирате разходките на четириногото и не отделяте достатъчно време, за да му дадете възможност да се раздвижи и да изгори енергията, която е събрало през деня, то може да се почувства така, сякаш е последната ви грижа. 

кучеСнимка: iStock

  • Пренебрегване на зъбната хигиена

Миете ли зъбите на кучето си всеки ден? А поне веднъж на няколко дни? А поне давате ли му редовно твърди играчки и лакомства за дъвчене, които да ги почистват? 

Добрата дентална хигиена е от решаващо значение за поддържането на цялостното здраве при кучетата. Заболяванията на зъбите и венците при четириногите прогресират бързо и могат да доведат до проблеми с вътрешните органи. А дори и да не се стигне до там, болката, свързана със зъбните проблеми, може да направи кучето нещастно и потиснато. \

кучеСнимка: iStock

Ветеринарният ви лекар следва да проверява зъбите на животното при всяко посещение, а на определен интервал от време е добре да се прави и дълбоко почистване.

  • Оставяте го твърде дълго само вкъщи

Кучетата са социални животни и имат нужда да прекарват време и с вас, и с останалите си четириноги приятели. Само така могат да бъдат наистина щастливи и да се чувстват добре! Да бъдат оставени сами часове наред, при това – всеки ден, без да правят нищо, може да ги направи нещастни, а скуката – да доведе до прояви на разрушително поведение. 

Вижте още: 5 начина да се реванширате на куче, което е било само цял ден

Ако се налага по цял ден да отсъствате от вкъщи, помислете за допълнителна помощ в грижите за косматия ви спътник – можете да наемете човек, който да прави компания на четириногото и да го извежда по обяд, например. Така времето без вас няма да му се струва толкова много!

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Имате си любимец

Знаем, че не е умишлено. Понякога обаче, ако имаме повече от един домашен любимец, се случва така, че се привързваме към едното куче повече, отколкото към другото. Проблемът е, че четириногите са изключително чувствителни към различните сигнали и езика на тялото ни, за това и за тях веднага става ясно кой е предпочитаният от вас домашен любимец. И да, това ги разстройва. 

Проучвания по темата доказват, че кучетата могат да усетят фаворитизъм и това да ги накара да ревнуват. За това – уверете се, че разпределяте вниманието си еднакво за всичките си питомци. 

  • Оставяте грижите за външния вид на заден план

Редовното четкане и, ако породата на животното го налага, подстригване на козината не само помагат на вашето куче да изглежда добре, но и влияят върху емоционалното му състояние – помагат му да се чувства добре. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

Грижите за външния вид на животното са важни за неговото благосъстояние, а болката, която може да изпита при сплъстяване на козината, не бива да се подценява. Опитайте и сами – протегнете се и дръпнете силно кичур то косата си. А сега си представете, че кучето ви усеща това, но в пъти по-силно, като то преминава през цялото му тяло, всеки ден. Не изглежда да е особено приятно, нали?

Вижте още: Да се погрижим за кучето си през зимата

  • Пренебрегване на здравето му

Кучетата са изключително умели и могат да крият болката си, за това и от вас зависи да забележите, когато домашният ви любимец не се чувства добре и да го заведете на ветеринарен лекар. Промените в поведението, енергийните нива и апетита са сред „червените лампички“, които индикират, че нещо с косматия ви спътник не е наред. 

Ако искате домашният ви любимец да има дълъг живот и да се радва на добро здраве, то трябва да се настроите към нормалното му поведение, както и да отделите време, за да се запознаете с промените, които могат да бъдат причинени от различните здравословни проблеми, които могат да го застигнат. Помнете – куче, което изпитва болка, е нещастно куче. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

5 начина да повдигнете духа на кучето си в мрачен ден

10 ежедневни начина да подобрим живота на кучето си

 

Виж още