6 стряскащи факта за Лаймската болест при кучетата

куче Снимка: iStock

К ато стопани на кучета Лаймската болест е нещо, за което се стремим да не мислим. Факт е обаче, че случаите на болни от нея домашни любимци – при това в световен мащаб, се увеличават всяка година. 

Единствената надеждна защита срещу нея е превенцията. Или иначе казано – редовното външно обезпаразитяване. Без да искаме да ви плашим, решихме да споделим с вас някои, специално за нас – леко стряскащи и тревожни факти за Лаймската болест при кучетата, които може и да не сте знаели.

кучеСнимка: iStock

  • Ларвите и нимфите на кърлежите са наистина малки

С дължина под 2 мм, те са дори по-дребни от точката в това изречение. Или някъде около нея. 

Dogsandcats.bg
  • Предаването на Лаймската болест е се случва сравнително бързо

Необходими са между 36 до 48 часа на заразения кърлеж, прикрепен към кожата на домашния ви любимец, за да я предаде.

Вижте още: Рисковете от ухапване от кърлеж при кучетата

  • Лаймската болест е НАВСЯКЪДЕ

Положителни случаи на Лаймска болест можете да откриете буквално на места по света, където най-малко очаквате. Може би единствено с изключение на Антарктида. 

кърлежСнимка: iStock

  • Много от еленските кърлежи са заразени с Лаймска болест

До 50% от възрастните женските еленски кърлежи (Ixodes scapularis) са заразени с бактерията, която причинява Лаймска болест при кучета (и хора).

  • Кърлежите могат да оцелеят при ниски температури

Известно е, че възрастните кърлежи са в състояние да оцелеят при температури от 0 градуса по Целзий (32 °F). Така че – не мислете, че защото навън е зима, това автоматично значи, че домашният ви любимец е защитен.

кърлежСнимка: iStock

Вижте още: Активни ли са кърлежите през зимата

  • Лаймската болест може да бъде фатална

Въпреки че рядко се случва, в някои случаи Лаймската болест може да причини бъбречна недостатъчност или смърт – и при хора, и при кучета. Най-честитят симптом при четириногите ни спътници, заразени с нея, е появата на артрит, който причинява внезапна куцота, болки и понякога – подуване на една или повече стави. 

Защитете вашия домашен любимец

кучеСнимка: iStock

Обсъдете с вашия ветеринарен лекар кои са най-добрите начини да предпазите кучето си от Лаймска болест. Има различни опции, които в различна степен могат да отговарят на вашите лични предпочитания и начин на живот на любимеца ви. Бъдете отговорни, защото ваша грижа е да предпазите косматия си приятел от всички неприятности, които само едно ухапване от кърлеж може да му причини. 

 

Вижте още: Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

 

Виж още