6 съвета в грижата за лапите на кучето при горещо време

куче лапи лято Снимка: iStock

А ко сте почитатели на летните месеци, то може би имате списък с любими активности, които нямате търпение да опитате с кучето си! Но горещите дни освен много забавление и споделено време заедно, носят и някои рискове за домашните ни любимци, особено що се отнася до деликатните им лапи. 

„Важно е да се погрижим за лапите на четириногия си другар, тъй като ако не го направим, летните му забавления могат да бъдат ограничени – както и нашите“, коментират от PetMD. 

кучеСнимка: iStock

Ето шест начина да защитите лапите на кучето си това лято:

Dogsandcats.bg
  • Внимавайте с горещия асфалт

Ако асфалтът навън е твърде горещ, за да ходите по него без обувки, той е твърде горещ и за домашния ви любимец. Като най-бърз и прост тест, можете да опитате следното: поставете дланта на ръката си или ходилото на крака стабилно върху тротоара за седем секунди. Ако не можете да издържите – отложете разходката за по-късно. Горещата настилка може да напука, изгори и нарани подложките на лапите на домашния ви любимец. 

куче лапи лятоСнимка: iStock

  • Излизайте по хладно

Вместо да излизате с кучето си през най-горещите часове на деня, заложете на сутрешни или вечерни разходки, когато навън е по-хладно и приятно. Ако трябва да излезете следобед, разходете се по тревата или на сенчести места.

  • Използвайте защита за лапи

На пазара се предлагат различни обувки за кучета – както за горещи, така и за студени повърхности. Ако домашният ви любимец позволява да му ги сложите, то те могат значително да намалят риска от нараняване на подложките на лапите му. 

куче лапи лятоСнимка: iStock

Добре е да изберете модел от дишаща материя, тъй като кучетата се потят през лапите си. В идеалния случай – моделът ще е регулируем и лесен за почистване

  • Преглеждайте лапите след разходка

Щом се върнете от разходка, разгледайте внимателно възглавничките на лапите на кучето си. Търсете малки червени подути петна, по-тъмно оцветяване от обикновено или дори липсващи части от самата подложка. Успоредно с това – следете поведението на кучето си. Ако животното отказва да ходи, накуцва, дъвче или облизва прекомерно краката си, може би има проблем. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Мониторинг за сърбящи лапи

В допълнение към напукванията, мехурите и изгарянията, сезонните алергии са често срещана причина за проблемите с лапите на кучетата през лятото. В този случай може да забележите, че питомецът ви често дъвче лапите си (тъй като изпитва сърбеж и дискомфорт), което води до оголени петна с липсваща козина около лапите му.

Алергиите обикновено засягат кожата между подложките на лапите, а не самите подложки, допълват специалистите, като правят кожата в тези зони прекалено розова или червена.

Съвет: Изплакнете с вода лапите на кучето си непосредствено след разходка. Това помага за премахване на полените от кожата му, които потенциално причиняват алергичните реакции. 

куче лапиСнимка: iStock

След като лапите са почистени, поддържайте кожата хидратирана с безопасен за кучето ви балсам. Ако симптомите са тежки или постоянни, струва си да посетите ветеринарния си лекар, за да обсъдите по-нататъшно лечение и да изключите други състояния.

  • Подрязване на ноктите и поддържане на космите по лапите

Не всички кучета се нуждаят от подрязване на ноктите, защото ходенето по грапави повърхности ги изтъпява. Въпреки това, ако се оставят по-дълги от нормалното, ноктите могат да променят походката на домашния ви любимец и да причинят ортопедични проблеми. Израсналите нокти могат да се впият в подложките на лапите, причинявайки дискомфорт и потенциални инфекции.

куче лапи лятоСнимка: iStock

Освен подрязването на ноктите, проверявайте и за прекомерно окосмяване по лапите, особено при породите с къдрава козина. Косматите лапи са предразположени към задържане на повече прах и мръсотия. 

 

 

 

Виж още