6 важни съвета, когато водите кучето си на плажа

куче плаж Снимка: iStock

Л ятото е тук, а температурите навън ни подканят да се отправим към близкия плаж, заедно с домашния ни любимец, разбира се. Малко неща са толкова забавни и възнаграждаващи, както ден на пясъка в компанията на четириногия ни другар. 

Ако смятате да се отдадете на плажни забавления с домашния си любимец, има някои неща, за които е добре да помислите предварително. Подготовката и следването на тези основни съвети могат да направят деня ви на плажа забавен и безопасен. 

куче плажСнимка: iStock

Намерете правилния плаж

Първото и най-важно е да намерите правилния плаж, на който да доведете кучето си. Въпреки че може да е много забавно, не всички плажове са подходящи за четириноги. За това, преди да се отправите натам, проверете разпоредбите, за да сте сигурни, че сте намерили точното място за вас. 

Dogsandcats.bg

Някои плажове са изцяло забранени за кучета, на други те се допускат само в „свободната зона“, а трети позволяват присъствието на домашни любимци само на повод и то рано сутрин/късно вечер. 

Маниери на плажа

Плажът е силно възбуждащо място за много кучета, а нивото на разсейване може да бъде огромно. В резултат на това дори четириноги, които иначе са послушни и изпълняват командите на стопаните си, докато са у дома или на разходка в квартала, сякаш забравят всичко научено, когато лапичките им докоснат пясъка. 

куче плажСнимка: iStock

Използвайте положителни техники за подсилване и избягвайте да се карате на питомеца си. Запасете се с достатъчно лакомства и играчки, за да привлечете вниманието и наградите желаното (доброто) поведение – нека са повече от това, което бихте използвали в по-малко разсейващи зони. 

Дори кучето ви да е дружелюбно и социално, не му позволявайте да се приближава твърде до други домашни любимци или плажуващи без изрично разрешение. Помнете: щом сте довели питомеца си на плаж с вас, то ваша отговорност е да го наблюдавате и забавлявате с играчки, тренировка или други форми на обогатяване. Използвайте разсейващата среда, за да практикувате основни умения и не забравяйте да награждавате животното по-често от обикновено.

куче плажСнимка: iStock

Какво ви е необходимо за един чудесен плажен ден

Когато се отправяте към плажа, не забравяйте да вземете със себе си всички консумативи, от които домашният ви любимец ще има нужда през деня като: каишка (по-къс и по-дълъг повод), нашийник/нагръдник, преносима купа с вода (и поне една бутилка вода специално за кучето ви), лакомства и играчки. 

Можем ли да пуснем кучето си без каишка на плажа?

Забавлението с кучето ви на плажа безспорно е приоритет, но това далеч не означава, че то трябва да бъде без каишка. Почти на всички плажове, където допускат кучета, има изискване те да са на повод. 

куче плажСнимка: iStock

Посещението на плаж не е точният момент, в който можете да разчитате домашният ви любимец да ви слуша и изпълнява командите ви, ако бъде оставен свободно да се разхожда. Дори и да имате добър вербален контрол – тоест, косматият ви другар да слуша сигналите ви всеки път и да не се доближава до други кучета или хора, вълнението от водата, вълните и новата обстановка често е твърде голямо разсейване. 

Няма нищо лошо в това да държите кучето си на каишка, докато сте на плажа. Не е необходимо четириногият ви спътник да е без каишка, за да прекара един забавен плажен ден. 

Уважавайте околната среда

Когато се наслаждавате на ден на плажа с кучето си, бъдете учтиви и уважителни към естествената среда и нейните обитатели. Не позволявайте на питомеца си да преследва морски птици, следете за знаци, че наблизо има гнездене на крайбрежни птици или морски бозайници и дръжте кучето си далеч от тези зони. 

куче плажСнимка: iStock

Винаги почиствайте след кучето си, когато сте на плажа. Не заравяйте изпражненията на животното в пясъка с идеята, че те ще се разградят, тъй като това може да бъде вредно за местната екосистема. 

Съвети за безопасност

  • Правете почивки на сянка

Кучетата не са много добри в познаването на физическите си граници, така че имат нужда ние да го правим вместо тях. Уверете се, че четириногият ви другар получава достатъчно почивки, докато плува, тича или играе. А докато се е настанил на сянка под чадъра, ангажирайте вниманието му с някоя играчка. 

За допълнително забавление можете да замразите гумената играчка предварително и да я съхранявате в хладилна чанта, докато не дойде момент да я дадете на животното. Ако питомецът ви получава нещо за дъвчене, докато почива, това ще го научи, че дори паузите могат да бъдат възнаграждаващи. И вероятно след няколко минути дъвчене (което е естествено релаксиращо поведение за повечето кучета), той ще се успокои и унесе в лека дрямка. 

куче плажСнимка: iStock

  • Бъдете внимателни със солената вода

Интоксикацията с вода е състояние, което може да възникне от поглъщане на твърде много вода. Това лесно може да се случи, ако домашният ви любимец е запален плувец или обича да прекарва много време във водата. Ако венците на кучето ви станат бледи, повръща или изглежда летаргичен, незабавно се свържете с близкия спешен ветеринарен кабинет. 

  • Наблюдавайте кучето си около водата

Винаги наблюдавайте кучето си, когато е във или близо до водата. Вълните и силните течения могат да са изненадващи и да стреснат дори най-добрите плувци. Добре е да носите и спасителна жилетка, подходяща за размера на питомеца ви. Тя е задължителна за представителите на брахицефалните породи, чиито плоски лица затрудняват безопасното плуване. 

куче плажСнимка: iStock

  • Пазете лапите от горещия пясък

Точно както бетонът може да изгори лапите на кучето ви през лятото, така горещият пясък може да бъде болезнен или дори опасен за четириногите. Задължително е да разполагате със сянка (чадър, бебешка палатка или тента), ако взимате домашния любимец със себе си на плажа. Следете и за количеството пясък, което животното поглъща (често то може да е по-голямо, отколкото подозирате, тъй като той се залепя за играчките му). 

Желателно е да не прекалявате с хвърлянето и донасянето на топки, особено за тенис, тъй като по тях се събира най-много пясък, който след това попада директно в устата на животното.

Вижте още: 

Полезни съвети за грижата за домашните любимци през горещите дни

На почивка с куче: 9 съвета за добро и безопасно прекарване

Виж още