Полезни съвети за грижата за домашните любимци през горещите дни

котка лято Снимка: iStock

Л ятото дойде и температурите се покачват с всеки изминал ден. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат по-често.

Представяме ви някои полезни насоки, свързани с грижата за четириногите ни другари през горещите летни дни, изготвени от нашите приятели от „Четири лапи“. За да се избегнат възможно инциденти и да се насладят косматите ни другари на слънчевите дни. 

  • Кучета

Важно е, когато времето е горещо стопаните на кучета да са много внимателни. Освен сериозните сърдечносъдови усложнения, които могат да доведат до топлинен удар, четириногите са изложени на риск от слънчево изгаряне на места, където нямат козина, като например носа и ушите.   

куче дехидратацияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вижте още: Имат ли нужда кучетата от слънцезащитни продукти

Честият прием на течности е от изключително значение за благосъстоянието на опашатковците. По време на разходките винаги трябва да имат достъп до питейна вода, затова трябва да се носи бутилка, както и да се правят редовни почивки. По-възрастните кучета се нуждаят от повече време да се охладят и да си починат.   

Разходките, включващи тичане е препоръчително да бъдат провеждани през по-прохладно време - рано сутрин или вечер.   

През лятото асфалтът се нагорещява изключително много и може да опари, дори изгори лапите на кучетата. Избирайте по-сенчест маршрут или по възможност разходка в парка, или гората, където освен, че е по-хладно, има и много дървета, които да ги предпазят от силното слънце. Ако все пак кучето получи изгаряне има специални кремове, които можете да използвате, за да облекчите болката.   

куче лятоСнимка: iStock

Когато пътувате с кола заедно с домашния ви любимец, важно е да включвате климатика. Ако автомобилът ви не разполага с такъв, съветваме да се избягва возене с кола в най-голямата жега, а тръгването да става рано сутрин или вечер.

Важно е да отчетете и задръстванията, които бързо могат да създадат дискомфорт на косматия ви другар. 

При никакви обстоятелства, никога не бива да оставяте кучето си само в колата, дори само за няколко минути. Температурата в автомобила много бързо може да се повиши до 60 °C, а даже и до 100 °C. Дори и паркиран на сянка, той се нагрява много бързо и се превръща в смъртоносен капан за животното. 

„Четири лапи“ призовават: ако видите куче, затворено в кола, опитайте се незабавно да откриете собственика му. 

куче дехидратацияСнимка: iStock

  • Котки

 През горещите дни котките обикновено сами търсят сенчести места, където да се излежават, но както и при кучетата стопаните трябва да са много внимателни, котките да не бъдат изложени на прекалено високи температури.   

Четириногите винаги трябва да имат лесен достъп до вода.   

Препоръчваме ви да н оставяте остатъците от недоядена храна в купичката на котката, защото тя бързо се разваля от жегата. А приема на развалена храна може да доведе до стомашни проблеми за опашаткото.   

котка лятоСнимка: iStock

  • Малки домашни любимци

Както и при кучетата и котките, малките домашни любимци като зайци, морски свинчета и хамстери, също винаги трябва да имат осигурена питейна вода.   

Стопаните трябва да се уверят, че животните отглеждани в заграждения на открито имат сенчести места и предмети, под които могат да се скрият от слънцето.   

  • Птици

Птиците, отглеждани в домашна среда трябва да се държат далеч от пряка слънчева светлина.  

„Четири лапи“ напомнят на стопаните да се уверят, че волиерите са разположени далеч от слънцето и от течение.  Важно е всеки ден да подменят водата във ваните за къпане и в бутилките за пиене, за да се избегне появата на бактерии.  

котка лятоСнимка: iStock

Вижте още: 

5 дейности, с които да разчупите разходките на кучето си това лято

6 забавни летни дейности, които да правите с котката си

Виж още