На почивка с куче: 9 съвета за добро и безопасно прекарване

куче почивка Снимка: iStock

П ланирате ли да избягате от градския шум някъде с вашето кученце това лято? Мисълта, че домашният ви любимец ще бъде с вас предизвиква усмивка на лицето ви? Това е чудесно, но не забравяйте, че ваканцията в компанията на четириногия ви другар може да бъде трудна, ако не подходите с необходимата подготовка – и психическа, и физическа. Ето защо събрахме за вас няколко съвета относно ваканцията с домашния ви любимец – за да можете да й се насладите без стрес. 

куче почивкаСнимка: iStock

От резервацията за настаняването до осигуряването на подходящите консумативи – тези 9 съвета ще ви помогнат косматият ви другар да бъде също толкова спокоен и щастлив, колкото и самите вие по време на съвместната си почивка. 

9 съвета за ваканция с кучето ни

Най-основният и задължителен съвет, който можем да ви дадем, е планирайте! Знаем, че за мнозина именно спонтанността е щипката сладост, която носи всяка почивка, но когато пътуване с домашния си любимец, точно, както с деца, е важно да организирате и планирате всичко предварително. 

Dogsandcats.bg
 • Вземете под внимание нуждите на кучето си при избора на място за настаняван

На първо място, обърнете внимание на нуждите на вашето куче. Въпреки че на някои места може да пише, че „приемат кучета“, това не означава автоматично, че четириногите ни другари са добре дошли. В някои хотели, например, не се разрешава на кучетата да напускат стаята, да минават през общите пространства или да остават сами в стаята...

куче почивкаСнимка: iStock

За да се уверите, че няма да попаднете в подобна неприятна ситуация, направете проучване – прочетете коментарите на гости, отседнали на въпросното място с домашните си любимци, например. Можете да се свържете с агенцията или директно със собственика на хотела/апартамента/къщата за гости, за да проверите от първо лице дали има някакви ограничения за размера на домашните любимци или други правила, свързани с престоя им. 

 • Посетете ветеринарния си лекар

Преди да се отправите на пътуване с вашия четириног другар, препоръчително е да посетите ветеринарния си лекар, за да проверите здравето му и да се уверите, че всичко – от ваксини до обезпаразитяване е изрядно. 

куче почивкаСнимка: iStock

 • Помислете каква точно искате да бъде ваканцията ви

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, преди да се отправите на почивка с домашния си любимец, е да помислите предварително каква ваканция искате и дали тя ще бъде подходяща за кучето ви. Някои места може да са твърде топли, а други – просто да не са подходящи за косматия ви другар. Има съществена разлика дали ще останете на къмпинг или на хотел, дали ще сте в хотел или в апартамент под наем. 

 • Планирайте неща, които да правите заедно

Почивката с кучето ви не трябва да се състои само в излежаване около басейна – можете да намерите дейности, които са забавни както за вас, така и за домашния ви любимец.

Вижте още: Защо кучетата се нуждаят от ваканция точно толкова, колкото и хората

Разгледайте какви местни атракции са достъпни за домашни любимци и вземете със себе си достатъчно играчки и лакомства, с които да ангажирате вниманието на питомеца си, за да предотвратите скуката. 

куче почивкаСнимка: iStock

 • Четете дребния шрифт

Преди да преведете депозит или да оставите данните на дебитната си карта, отделете време и прочетете внимателно условията за настаняване. Сред нещата, които трябва да проверите, са: 

 • Има ли дневна такса за кучета?
 • Ако има такса, то тя варира ли в зависимост от размера на кучето?
 • Колко домашни любимци можете да вземете със себе си?
 • Има ли зони с ограничен достъп за кучета?
 • Можете ли да оставите кучето си без надзор за няколко часа?
 • Има ли открити площи наблизо, които да подходящи за разходка на кучето ви?

куче почивкаСнимка: iStock

 • Запасете се с комплект за първа помощ

Инцидентите често се случват, когато най-малко ги очакваме. Следователно, добре е да разполагате с комплект за първа помощ за домашния си любимец (и за себе си, разбира се!). 

Вижте още: Кучешки комплект за първа помощ - как да го направим

Добре е да проучите и кой е най-близкият ветеринарен лекар, кабинет или клиника до мястото, където ще отседнете, както и какво е работното му време.

 • Направете списък с нещата, които ще са ви нужни

Вземете най-важното със себе си, като любимите лакомства на вашето куче, торбички за боклук, любимото му одеяло или ваша стара тениска за допълнителен комфорт на питомеца ви на новото място, купички за храна и вода, както и някоя от предпочитаните му играчки за дъвчене. 

куче почивкаСнимка: iStock

 • Останете във форма

Уверете се, че кучето ви получава достатъчно упражнения и физическа активност – както преди, така и по време на почивните ви дни. Извеждайте го на разходки всеки ден, осигурете му интерактивни играчки, с които да се забавлява и намерете забавни дейности, с които да уплътните времето му. Редовното раздвижване ще помогне да поддържате енергийните нива на животното в норма, което ще се отрази на цялостната му кондиция.

 • Планирайте предварително храненията

Тук вариантите са два. Или да проучите магазините в близост до мястото, което сте избрали за настаняване, за да сте сигурни, че можете да откриете храната на кучето си, или да се запасите с достатъчно за през цялото пътуване. 

куче почивкаСнимка: iStock

Уверете се, че носите със себе си всички лекарства или добавки, необходими ви по време на храненията, ако питомецът ви е на специална диета. Не забравяйте купичката му с вода – поддържането на хидратацията е от ключово значение по време на ваканцията с косматия ви другар. 

И накрая – не забравяйте, че макар да включват малко повече планиране, ваканциите с домашния ви любимец си заслужават усилията. Защото няма толкова зареждащо чувство от това да можете да споделите летните приключения с вашия космат другар!

А сега, заемете се с багажа и приятна почивка!

куче почивкаСнимка: iStock

Вижте още: 

На път куче: 8 съвета при нощувка в хотел

5 грешки при пътуване с куче, които да избягвате

 

Виж още