7 начина как кучетата копират стопаните си

куче човек Снимка: iStock

К огато за първи път пристъпи прага на дома ви, вие буквално нямате представа каква ще бъде личността на домашния ви любимец. Да, може да сте запознати с породата и да имате очаквания на база на общите й характеристики. Истината обаче е, че всяко четириного има своя личност, индивидуалност и чар! И преди да сте изпаднали в чудене – какво ли точно ще бъде косматото ви другарче, дали ще е по-интровертно или напротив – ще иска да се социализира с лекота, то бързаме да ви споделим, че в крайна сметка се оказва, че питомците ни до голяма степен приличат на самите нас. 

куче човекСнимка: iStock

Кучетата са живели редом до хората повече от 30 хиляди години и доказателствата сочат, че те са изключително умели в това да уловят емоционалната информация, която хората им предоставят и да коригират поведението си спрямо нея. Вярно е! Домашните ни любимци дори са склонни да имитират нрава на стопанина и семейството, с което живеят. 

Ако имате нужда от още доказателства в подкрепа на тази теза, предлагаме ви да разгледаме заедно малките ежедневни навици, които домашният ви любимец, неусетно и полека, е заимствала от самите вас! 

Dogsandcats.bg
  • Кучето ви вероятно спи, когато и вие

Домашните ни любимци естествено спят много повече през деня, в сравнение със своите стопани. Въпреки че си подремват през целия ден обаче, те са се нагодили и спрямо нашия нощен график. Независимо дали позволявате на кучето си да спи с вас или не, то само ще коригира навиците си за сън, за да отговарят на вашите.

Така че, ако живеете в домакинство, чиито членове обичайно стоят до късно, животното ще се научи да прави същото. А ако сте от ранобудните, вероятно косматият ви другар ще е първи на линия за компания за сутрешното ви кафе. 

куче човек кракаСнимка: iStock

  • Може дори да „говори“ като вас

Добре, ясно е, че не можете да водите истински разговор с домашния си любимец, но някои четириноги са по-вокални от други. И ако едно такова експресивно куче се окаже около собственик, които обича да говори с и на него, то може да се заформи нещо като междувидов разговор. Ако това поведение на прекомерна вокализация бъде подсилено (чрез смях, галене, усмивки или получаване на допълнителни лакомства, животното ще продължи да го практикува. 

  • Огладнява, когато и вие

Ако храните кучето си по времето, когато самите вие хапвате, то вероятно с течение на времето ще започне да огладнява по едно и също време с вас. И съответно – ще реагира на всяка промяна в графика ви. Да, питомецът ви не може да определи точния час, но дадени движения и миризми ще го насочат, че има нещо във фурната, което скоро ще се озове на масата. И тъй като сте склонни да го храните, когато самите вие ядете, кучето ви ще усети, че и неговата вечеря/закуска също е на път. 

куче човекСнимка: iStock

  • Обича да се движи или не, точно като вас

Ако сте запален пешеходец, вероятно кучето ви също е свикнало с дълги разходки, съчетани с различни активности, игри и упражнения. Ако сте по-скоро сред почитателите на бързите разходки за тоалетна, то домашният ви любимец ще се адаптира и към това. Истината е, че графикът ви за упражнения и разходки ще стане рутинен за косматия ви другар. Така че, дори и да нямате желанието, времето и енергията за 10-километров поход, ако това е, което сте свикнали животното да прави, то това и ще очаква. 

куче човекСнимка: iStock

  • Споделя настроението ви

Ако вие сте щастливи, домашният ви любимец също е. Ако се чувствате зле и имате нужда от ден насаме със себе си, без да излизате и да се срещате с хора, косматият ви другар сигурно вече дори леко похърква на леглото до вас. 

Това се дължи на нещо, което учените наричат „емоционална зараза“. Или казано с други думи, феномен на споделяне на емоции между социални видове, които се намират в непосредствена близост един до други. Науката доказва, че ако човек е спокоен и уверен, домашният му любимец също ще бъде в добро разположение на духа. От друга страна, ако собственикът е хипер или тревожен, животното също ще бъде такова. 

куче човекСнимка: iStock

  • Откривате черти от своята личност в него

Точно както кучетата могат да усетят настроението ни, учените от Мичиганския държавен университет са открили, че те често придобиват някои от личностните черти на техния собственик. Цитираното проучване е установило, че домашните любимци са като хората що се отнася до характера – част от него е вроден, докато друга се оформя с времето. 

„Когато хората преминават през големи промени в живота си, техните личностни черти и характеристики се променят. Открихме. че това се случва и при кучетата. И то в изненадващо голяма степен“, коментира водещият автор на изследването професор Уилям Чопик. 

куче човекСнимка: iStock

„Очаквахме личността на кучетата да бъде доста стабилна, тъй като при тях няма драстични промени в начина на живот, но всъщност, точно като нас, времето и преживяванията оставят своя отпечатък и върху четириногите. Открихме прилики с техните собственици, оптималното време за обучение и дори – че има период от живота им, когато могат да станат по-агресивни към себеподобните си и други животни“.

  • Физическа прилика (да, не се шегуваме!)

Всъщност, научно е доказано, че кучетата и техните стопани си приличат. Може да ви звучи забавно, но това е самата истина! Потвърждава го проучване от 2004 г., публикувано в Psychological Science, при което учени съпоставят снимки на домашни любимци и собствениците им въз основа единствено на физическите им прилики. 

Въпреки че е малко вероятно да имате смачкано лице, ако притежавате Английски булдог, например, според цитирания експеримент, подобните очи и дължина на козина/коса може да са сред общите ви белези.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

6 съвета как да бъдете по-добър човек за вашето куче

Защо е важно не само какво, но и как го казваме на кучето си

 

Виж още