Защо е важно не само какво, но и как го казваме на кучето си

лабрадор Снимка: pixabay.com

В секи стопанин на куче прекарва много време в „разговори“ с домашния си любимец. Разбира се, в кръга на абсолютната илюзия  е да си мислим, че четириногите ни приятели разбират всичко, за което им говорим. Всъщност, повечето кучета знаят добре няколко думи и реагират почти мигновено на тях. При някои те са свързани с храната като „вечеря!“ и извикват щастливо, нетърпеливо изражение. При други „търси!“ има въздействието на магическа команда, която изпраща четириногото в често неизвестна за нас посока. Безспорно една от любимите им изрази е „Ела, бисквитка!“, а някои кучета дори могат да донесат любимата си играчка по име. 

кучеСнимка: pixabay.com

Резултатите от изследване, проведено от изследователи от университета в Будапеща, а след това публикувано в сп. „Science”, хвърлят известна светлина по въпроса как функционира мозъка на домашните ни любимци. Учените поставят 13 кучета от различни породи в мозъчен скенер, като преди това с месеци ги обучават как да лежат спокойно, без да се вълнуват или смущават от типичното за резонанса „барабанене“. След това им пускат записи на гласовете на техните стопани, които казват различни думи и команди. Резултатите от проучването показват, че кучетата не само разбират думите, но и обработват речта по начин, близък до този, по който го правят хората. Изумително, нали?

Какво казват учените?

„При хората работата на лявото полукълбо е основно съсредоточена в това да обработва значението на думите, докато на дясното – индикира интонацията, с която те са изречени. Но човешкият мозък не само анализира отделно – какво и как казваме, но и интегрира двата вида информация, за да ги сглоби в пълната им цялост и единно значение. Нашите открития показват, че кучетата могат да правят почти същото, използвайки много сходни до нашите мозъчни механизми“, споделя ръководителя на изследването Атила Андикс в статия към уебсайта на университета.

Dogsandcats.bg

Можем да проверим и сами!

Опитайте се да си направите следния експеримент. Вместо просто да хвърлите лакомство на кучето си в двора, кажете отчетливо „Добро куче“ с подходящата за похвала интонация. Ще видите, че ефектът е мигновен! 

Това е така, защото по време на проучването кучетата са чули похвали (думи), произнесени както с неутрален, така и с приповдигнат тон. На по-късен етап са им пуснати безсмислени съюзи, които не образуват думи – отново веднъж с равен или с екзалтиран тембър. 

кучеСнимка: pixabay.com

Сканирането показва, че кучетата активират лявото полукълбо на мозъка си само за смислени думи, независимо от интонацията, а дясното – само за интонацията. Центърът в мозъка им, който е свързан с момента на „възнаграждаване и щастие“ светва по принцип при храна и ласки, се активира само от комбинацията между дума и интонация на похвала.

Това значи, че

ако искате ефектът от поощрението на домашния ви любимец да е пълен, комбинирайте даването на награда с изричането на думите с подходящ тембър в същото време. Лакомство и „Добро куче!“ в синхрон ще гарантират пълно щастие на четириногия ви приятел!

Проучването, чиито резултати ви цитирахме, е първата по-сериозна стъпка към разбирането на това как кучетата интерпретират човешката реч. Изводите, които могат да се направят помагат за още по-ефективната комуникация между човек и неговото куче. 

кучеСнимка: pixabay.com

Не бива да забравяме, че това, което прави нашите думи уникални е начинът, по който ги използваме. 

Нашите кучета безспорно ни разбират – или поне проумяват и разпознават определени реплики. Домашните ни любимци могат да направят причинно-следствената връзка между думите и действията ни. Казвайте им точните команди, съчетани с правилна интонация и ще видите разликата в поведението на косматия си приятел.

Още са самия експеримент – четете ТУК. 

 

Вижте още:

Какви емоции могат да изпитват кучетата

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

 

Виж още