7 странни навици на кучетата и тяхното обяснение

кучета Снимка: iStock

П онякога кучетата правят неща, които изглеждат доста странни за нас, хората. Те могат да ни се сторят не само лишени от смисъл, но и досадни, а често пъти – дори груби. 

Благодарение на работата на специалисти в областта на кучешкото поведение, вече знаем малко повече за това на какво се дължат определени навици и странности при домашните ни любимци. 

Вижте 7 от тях:

  • Виновното лице“

Сещате се – онова гузно изражение, което има домашният ви любимец щом се приберете и установите, че е направил нещо нередно. Мнозина си мислят, че кучето добива това „виновно лице“, защото знае, че е направило нещо нередно. Това обаче не е точно така. Изследванията показват, че ако не хванете четириногото в действие, то няма представа защо сте ядосани. Следователно – наказанието му няколко часа по-късно няма особен възпитателен смисъл. Така че – защо тогава има това гузно изражение? Отговорът е – защото реагира на вашите действия и поведение – ядосано лице, викове, заплахи и тн. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вижте още: Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

  • Преследване на опашката

За някои стопани това е сладко, за други – досадно. Независимо към кои спадате вие, важно е да потърсите помощ от лекар ако гоненето на опашката се превърне в компулсивно – това е знак, че нещо не е наред. Сред възможните причини за това поведение са скука, тревожност, сърбеж и др. 

Вижте още: Защо кучетата гонят опашките си

  • Накланяне на главата на страни

Това е може би най-неустоимото и сладко кучешко поведение, за което много стопани на четириноги дори не търсят причина. Вместо това – се опитват да уловят за снимка! Това, разбира се, в кръга на шегата, но е факт, че не се знае точно защо някои кучета накланят главата си на страни. Дали, за да ни чуят или видят по-добре. Или просто виждат, че ние буквално се разтапяме от това и искат да ни направят щастливи?

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето накланя глава, докато му говорите

  • Копрофагия

Това може би е най-неприятното и притеснително кучешко поведение. Яденето на изпражнения е не само ужасен навик при някои четириноги, но и чудесен начин за разпространяване на болести. Защо домашните любимци го правят? Точните причини не са известни, въпреки че е известно, че майките ядат екскрементите на малките си, за да поддържат хигиената им. Знаем също, че някои гладуващи четириноги нямат друг избор. 

  • Обикаляне в кръг преди лягане

Вашето куче прави ли по няколко обиколки на леглото си, преди да легне? А може би и копае в него? Това е едно от онези стари, генетично заложени поведение, пренесени на домашните кучета чрез дивите им предци. Целта му е да направи мястото за спане по-удобно. 

Вижте още: Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

  • Подушване на други кучета отзад

Това е поведение, което има доста ясно обяснение: кучетата подушват задниците си като начин за поздрав. Това е техният начин да се запознаят. Четириного, което е дружелюбно и приятелски настроено, веднага ще подуши дупето на другото куче, което от своя страна ще му върне жеста. И обратно – животно, които се гледат лице в лице, с изправена глава, свити уши назад и скована поза – след секунди ще се сбият. 

кучета се поздравяватСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си

  • Обратно кихане

Ако някога сте чували домашния си любимец да прави това, може и да сте се разтревожили дали всичко с него е наред. Няма нищо обезпокоително – това е общото наименование за рефлукс на фаринкса, който е причинен от дразнене в гърлото на животното и мекото небце. Точно както и при нормалното кихане, то се причинява от неща като алергии, акари, натиск от каишката и тн. Може да се получи и от вълнение.

киханеСнимка: iStock

Вашето куче има ли странно, неразбираемо за вас поведение? Споделете ни го в коментар!

Виж още