7 съвета за безопасни дъждовни разходки с кучето ви

куче разходка дъжд Снимка: iStock

Н а всички ни се иска да имаше начин никога да не вали, когато се налага да изведем кучето си! За съжаление обаче, дъждовните разходки са част от рутината, свързана с отглеждането на домашните ни любимци, с която се налага да се примирим. Добрата новина е, че има някои начини как тези излизания да станат малко по-приятни и със сигурност – по-безопасни, както за вас, така и за четириногия ви другар.  

куче разходка дъждСнимка: iStock

Какво трябва да имаме предвид, когато разхождаме кучето си в дъжда?

Като цяло, без значение дали навън вали или не, домашните любимци имат нужда от своята разходка и раздвижване. И в крайна сметка – няма нищо страшно да изведете питомеца си, когато времето е лошо – това е просто вода! Има обаче три основни неща, които е добре да имате предвид относно тези мокри разходки.

  • Видимостта навън

Ако дъждът е лек или слаб до умерен ръмеж, това не е нещо страшно. Въпреки това, за да е безопасна разходката с домашния ви любимец, необходимо е да можете да виждате лесно пред себе си. И, което е още по-важно – самите вие да сте видими от други хора и преминаващи наблизо автомобили.

Dogsandcats.bg

куче дъждСнимка: iStock

  • Здравето и комфорта на кучето ви

Ако имате болно или възрастно куче, добре е да бъдете една идея по-внимателни с разходките в дъжда. Точно като хората, и четириногите могат да се разболеят, ако навън е хладно, а те престоят твърде дълго с мокра козина. Ако знаете, че питомецът ви настива лесно, може би е по-добре да изчакате дъждът навън да спре, преди да се отправите на разходка. Снабдете се с дъждобран и ако кучето ви понася – чифт обувки, това ще осигури на животното повече удобство и то ще се наслади далеч по-добре на мократа си разходка!

куче дъждСнимка: iStock

  • Предпочитанията на кучето ви за времето

Знаем, че звучи странно, но сами знаете колко упорити могат да бъдат кучетата! Ако домашният ви любимец просто не обича да излиза, когато навън вали, не го карайте. Важно е да се съобразявате с комфорта и предпочитанията на питомеца си. Няма смисъл да го извеждате под дъжда, ако това не само не му носи удоволствие, ами и самото четириного видимо демонстрира, че би предпочело да изчака да спре да вали.

Някои кучета обичат да са навън под дъжда и да се търкалят в калните локви. Други могат да играят с часове в снежните преспи. А трети са фенове на разходките само когато е слънчево.

Могат ли кучетата да настинат след разходка в дъжда?

Това е логичен въпрос, макар че много собственици на домашни любимци не се замислят много по темата, докато не излязат на разходка в дъжда! Да, в много случаи четириногите могат да се разболеят след разходка в дъжда. Четириногите ни другари регулират температурата си с помощта на козината. Когато и кожухчето, и кожата им са мокри (помислете за мократа коса при хората), това засилва чувството на студ. Съчетано със измръзнали крака и студен вятър и... да, бррр! 

куче дъждСнимка: iStock

Ако кучето прекара мокро твърде дълго време на студа навън, това може да му причини настинка. 

7 съвета за безопасни разходки на кучето ви в дъжда

Ако сте готови да излезете на приятна разходка под дъжда в компанията на домашния си любимец, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да извлечете максимума от нея. 

  • Планирайте разходката си

Опитайте се да планирате разходката си така, че да не се случва в разгара на дъждовната буря. Ако можете да хванете само началото на пороя в края на излизането си, това би било идеален вариант. Ако според прогнозата ще вали проливен дъжд, опитайте се да планирате разходката преди или след това, за да защитите себе си и косматия си другар. 

куче дъждСнимка: iStock

  • Променяйте плана в движение

Ако навън вали лек пролетен дъжд, то можете просто да се насладите на разходката с кучето си, както обикновено. Ако обаче дъждът се засилва и има предпоставки да се превърне в порой, може би е по-добре да съкратите излизането. Бъдете готови да направите корекции в плана си, така че да работи и за вас, и за домашния ви любимец. 

  • Използвайте собствения си комфорт като ориентир

Това е трик, който действително може да помогне на по-несигурните стопани да се отпуснат малко. Ако самите вие се чувствате добре навън, значи и на домашния ви любимец вероятно му е приятно. Ако вие сте с дъждобран – кучето ви също заслужава допълнителна защита срещу дъжда.

куче дъждСнимка: iStock

  • Стойте далеч от трафика и натоварените улици

Доколкото е възможно, стойте далеч от трафика и улиците с много хора, други кучета и коли. Всичко това означава пръскане на локви и допълнителен стрес, които ще направят разходката ви далеч по-малко приятна. 

  • Подсушете след прибиране с топла кърпа

Задължително е да подсушите добре домашния си любимец с топла кърпа при прибирането си у дома. Изсушете цялата козина, краката и лапите, а при нужда – и главата. 

куче дъждСнимка: iStock

  • Не се отдалечавайте твърде много от дома си

Когато навън вали цял ден и няма изгледи да спре скоро, опитайте се да не се отдалечавате твърде много от дома си, в случай, че неочаквано започне гръмотевична буря или дъждът се засили. Нито за вас, нито за косматият ви другар ще бъде приятно да е навън в такъв момент. 

  • Запознайте го с дъжда още като кутре

Това е много важно: кученцата трябва от малки да знаят, че дъждът не е заплаха. Ако домашният ви любимец не се разходи в дъжда като кутре, той ще се научи да се страхува от него, вместо да го вижда просто като нещо стандартно, което се случва от време на време.

Вижте още: 

Защо някои кучета мразят дъжда

Вярно ли е, че обонянието на кучетата е по-добро, когато навън е студено?

 

 

Виж още