Как се променя животът ни с куче

куче с болен стопанин Снимка: iStock

Д а си вземете куче е едно от най-вълнуващите и смислени неща, които можете да направите както за себе си, така и за тези, които обичате. Ставайки стопанин на домашно животно, вие неминуемо ще се промените към по-добро и ще израснете емоционално.

Грижите за четириногия ви приятел ще ви научат на много неща, ще формират начина, по който възприемате света и взаимодействате с други хора, ще развият у вас качества като емпатия и съпричастност. 

Животът с куче е различен от този, който сте водили до момента. Добре е да се подготвите психически (и физически) за отговорностите и промените, които ще настъпят в ежедневието ви, след като отворите сърцето и вратите на дома си за куче. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Вижте 10 неща, които вече няма да са същите, щом заживеете с домашен любимец.

Звучи страшно, но всъщност е доста забавно!

  • Графикът на вашето куче е вашият нов график

Нуждите на вашето куче ще определят и вашето време, добре е да го знаете. Ако до сега не сте обичали да ставате рано сутрин – ще ви се наложи, защото домашният ви любимец също има нужда да отиде до тоалетна. Освен това за кучетата рутината е всичко – да се хранят, излизат на разходка и играят в определени часове е жизнено важно, за да водят здравословен начин на живот. Ще започнете да планирате и пътуванията, ваканциите и дори уикендите си извън града спрямо това дали можете да вземете косматия си приятел с вас.

кучеСнимка: iStock

  • Ще искате да сте най-добрите стопани за кучето си

Вашето куче е най-доброто, мило, сладко и невероятно същество на света, нали? Сигурни сме, всеки собственик на четириного е уверен в правотата на тези думи. И то заслужава най-добрия възможен стопанин, нали така? Неусетно ще започнете да четете статии за кучета, да купувате най-здравословната възможна храна, да глезите домашния си любимец по всевъзможни начини…Ще се стремите, осъзнато или не, да дадете всичко, че и отгоре на скъпата си животинка.

Вижте още: 6 начина да сте по-добър човек за вашето куче

  • Кучешките косми спират да ви правят впечатление

Вероятно ще се окаже доста трудно да напуснете дома си без по някоя част от дрехите ви да има издайнически косми на домашния ви любимец. От личен опит можем да кажем, че и цялото почистване на света с различни ролки и инструменти не премахва кучешките косми на 100% - те са част от живота на всеки стопанин на четириного, приемете го.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: По колко козина е нормално да губи кучето

  • Ще се научите да споделяте всичко

Освен целия си живот, домашният ви любимец ще ви научи как винаги можете да си разделите с него последната хапка от сандвича си. Както и последните си пари преди заплата, които няма да се колебаете да похарчите за онази сладка играчка за кучето си, която видяхте на витрината на близкия зоомагазин. 

  • Излизането сутрин ще бъде трудно

И не говорим само за всички потенциални бели, свързани с имуществото ви, които домашният любимец може да направи във ваше отсъствие. По-тежко ще ви е да се справите с онзи тъжен поглед на животното, с който то сякаш ви казва „Моля те, не си отивай“…

кучеСнимка: iStock

  • Социалните ви профили принадлежат на кучето ви

 Както вече установихме по-горе, вашето куче е най-сладкото на света. Ще е абсолютно нечестно да не споделите с приятели, колеги и родители колко очарователно си е дремвало днес, докато един слънчев лъч леко се е прокрадвал през открехнатия прозорец на хола ви. Би било жестоко! Като оставим шегата на страна, фактите са си факти – пригответе се, че социалните ви профили във „Фейсбук“, „Инстаграм“ и тн. неусетно ще се напълнят със снимки на домашния ви любимец. Просто така работят нещата.

  • Ще си намерите много нови приятели 

Когато имате куче е лесно да се запознаете не само с други собственици на четириноги, но и да се заприказвате със случайни минувачи, които се радват на четириногия ви приятел. Винаги имате готова тема за разговор и, повярвайте ни, за собствениците на кучета няма нищо по-интересно от това да говорят за тях. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Ще станете по-малко гнусливи

Говорили сме за това защо е важно да почистваме след кучето си. Когато правите това по няколко пъти на ден и то в най-добрия случай, в който домашния ви любимец не е болен, няма диария или не повръща, едва ли има какво чак толкова да ви погнуси от тук нататък. 

  • Ще бъдете по-здрави

Общото ви здравословно състояние ще се подобри значително щом заживеете с куче. Това е така, защото освен редовните упражнения и разходки, самото присъствие на четириногото намалява стреса, понижава кръвното налягане, намалява риска от инфаркт и облекчава депресията. Освен това – никога вече няма да се чувствате самотни!

  • Безусловна любов, разбира се

Този списък не би могъл да завърши без главното преимущество на това имаш куче.

кучеСнимка: iStock

Отглеждането на домашен любимец може да внесе някои промени и предизвикателства в живота ви, но усилията абсолютно си заслужават! Защото няма друго същество на света, което да ви се радва еднакво силно ако ви е нямало цял ден или ако сте отишли за 10 минути до магазина. Което да ви разсмее точно, когато имате нужда или да дойде да се гушне във вас без причина. Да, кучето носи със себе си обич, а тя си заслужава всичките грижи на света!

 

Вижте още: 5 позитивни стереотипа за собствениците на кучета

Виж още