7 знака, че ноктите на кучето ви са твърде дълги

куче нокти Снимка: iStock

П оддържането на дължината на ноктите, макар и основен, често е пренебрегван аспект, свързан с грижите за домашните ни любимци. И тъй като редовното им подрязване е важно, не само по чисто естетически причини, за всеки стопанин на четириного би било полезно да има ориентир кога е време да пристъпи към процедурата по подкъсяването на ноктите на питомеца си. Или да посети ветеринарния лекар/грумъра си – зависи кой се заема с тази задача!

куче ноктиСнимка: iStock

Рядко можем само с един поглед или чисто интуитивно да преценим кога ноктите на кучето ни са станали твърде дълги. Голяма част от хората установяват това едва, когато животното счупи някой от тях – нещо, безкрайно болезнено за животните, или установят драскотини по любимото си канапе, например. 

Грижа за кучешките нокти: Защо е важно

Грижата за ноктите на домашния ви любимец е важна, защото само така ще сте спокойни, че животното може да ходи, да тича и да се движи удобно. Когато ноктите на питомеца ви са твърде дълги, те създават неестествен ъгъл при стъпване. Това причинява неравномерен натиск върху пръстите на краката му, което може да доведе до разраняване на нокътните легла, болка и дискомфорт.  

Dogsandcats.bg

куче ноктиСнимка: iStock

Дългите нокти се нацепват по-лесно, пречат на кучетата да ходят нормално по различни настилки като дървени плоскости, плочки или мрамор.

Освен това, поддържайки ноктите на домашния си любимец с приемлива дължина, вие предпазвате и себе си, вещите и подовете в дома си. Не е никак малко, не мислите ли? 

Колко дълги трябва да са ноктите на кучето?

Ноктите на кучето ви трябва да са толкова дълги, че да се виждат, но не трябва да излизат твърде напред от лапата му. Често може да се окаже трудно да преценим дължината им, особено ако имаме дългокосмест домашен любимец. Във всички случаи обаче, общото правило е, че ако се простират над дъното на подложката на лапата му, то ноктите на едно куче са станали твърде дълги. 

куче ноктиСнимка: iStock

Когато подрязвате ноктите на кучето си, не забравяйте и този на „палеца“. Всъщност, именно той причинява най-чести проблеми, тъй като животното не стъпва на него и съответно – той не се изтъпява естествено. Това е и нокътят, който обикновено се извива и трябва да се подрязва редовно. 

Признаците, че ноктите на кучето ви са твърде дълги

Ако се чудите дали не е време да подрежете ноктите на домашния си любимец, ето някои признаци, които да ви послужат за индикация, че моментът е дошъл.

  • Усещате ноктите на кучето си

Вашето куче може да ви побутва с лапа, когато иска внимание, но не трябва да усещате допира на ноктите му. Ако те ви драскат всеки път, когато животното ви докосне, значи са станали твърде дълги.

  • Чувате щракането им по пода

Можете ли да чуете кучето си да се разхожда из къщата? Ако имате подове от твърда дървесина или плочки, звуците от скърцане или щракане са индикатор, че е време за подрязване на ноктите на животното. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви изглежда така, сякаш се движи на пръсти

Може да забележите, че сякаш кучето ви ходи предпазливо или леко се движи на пръсти, леко вдигайки лапите си. Това е знак, че ноктите му са с прекомерна дължина. Лапите на кучето винаги трябва да могат да докосват земята, по която се движи. 

  • Ноктите се извиват над лапата му

Ноктите на кучето ви трябва да са точно на нивото на лапата му. Ако те се извиват надолу, време е за подрязване. Обръщаме внимание – това е особено важно за нокътя на палеца, тъй като той не се износва при редовното ходене. 

куче ноктиСнимка: iStock

  • Кучето ви се плъзга по пода

Ако кучето ви се плъзга по пода, ноктите вероятно му причиняват дискомфорт и то се чувства нестабилно. Това обикновено се случва, когато те са станали твърде дълги и лапата му не докосва земята, за да може да му осигури опора. Нестабилността и плъзгането могат да доведат до наранявания и проблеми като луксация на ставата.

  • Кучето ви куца

Ако ви изглежда, че кучето ви ходи предпазливо или накуцва, проверете дали ноктите му са с подходяща дължина. Възможно е животното да изпитва болка и да предпочита да стъпва на един крак вместо на друг.

куче лапиСнимка: iStock

  • Прекомерно облизване на лапите

Кучето ви може да облизва лапите си по различни причини, включително болка, но ако проверите ноктите му и те са твърде дълги, подрязването им може да реши проблема. 

  • Леглото на ноктите му е червено или кървящо

Ако кучето ви има зачервяване или кръв в зоната на нокътното легло това може да е сигнал за инфекция. В този случай освен подрязването им, може да се наложи да посетите ветеринарния си лекар.

Вижте още: 7 основни съвета за почистване и грижа за лапите на кучето ви

 

Виж още