8 звуци, които кучетата обичат

куче релакс Снимка: iStock

В ъпреки че кучетата ни са известни с мощното си обоняние, слухът им също не е за подценяване! Домашните ни любимци чуват неща, които ние не можем, а имат и способност да свързват определени звуци с дадени емоции. Ето защо не е изненадващо, че някои шумове, които за нас са обичайни – като гръмотевични бури или прахосмукачки, например, могат да раздразнят косматите ни другари. 

куче релаксСнимка: iStock

И докато е далеч по-лесно да установим кои звуци подлудяват кучетата ни, замисляли ли сте се кои са тези, които кучетата ни обичат?

Знаейки кои шумове влияят положително на най-добрите ни приятели, можем да създадем по-удобна среда за тях. Което, в крайна сметка – е от полза за тяхното благополучие.

Dogsandcats.bg

Въпреки това, длъжни сме да отбележим, че всяко куче е различно, за това и реакциите на даден звук могат да са индивидуални – спрямо личността на четириногото и неговите възприятия. 

Защо кучетата харесват определени звуци?

Когато става дума за кучетата ни, 

звуците, свързани с приятни преживявания, обикновено са тези, които ги карат да реагират положително. 

„Някои по-често срещани шумове, които се харесват на домашните ни любимци, са неща, свързани с храненето им (шумолене на пакет с гранули, опаковка на лакомства, отваряне на консерва), звуците от играчките им и гласовете на собствениците им“, коментира д-р Ашли Барнс, медицински директор в болница за домашни любимци Луисвил, Колорадо пред Американския киноложки клуб.

възрастно кучеСнимка: iStock

Нашите кучета обаче са индивиди, които имат своите лични предпочитания и разнообразна история, така че техните реакции към определени звуци се различават. Лесно можете да установите, че едно четириного се наслаждава на определен шум – то може да наклони главата си в знак на интерес, да излае, да започне да подскача игриво, или просто да се отпусне и да си подремне.

8 звуци, които кучетата обичат

Да се научим да правим разлика между звуците, които кучетата обичат и тези, които ги плашат, може да ни помогне да опознаем по-добре домашните си любимци и да се научим да избягваме ситуации, които ги тревожат и извикват у тях негативни реакции. 

Същевременно това знание може да ни е от полза в обучението им, тъй като четириногите са склонни да реагират добре на звуци, които са свързани с положителни преживявания. 

куче релаксСнимка: iStock

Отново, имайте предвид, че кучетата са индивидуални животни, така че е възможно вашето да не се влюби във всички звуци в нашия списък.

  • Някои музикални жанрове

Въпреки че кучетата ни могат да имат лични музикални предпочитания (като самите нас!), те изглежда гравитират към определени жанрове. Някои изследвания показват, че косматите ни другари изглеждат най-спокойни, докато слушат класически мелодии. Регето и софт рок музиката също са сред жанровете, които карат някои животни „да се заслушват с интерес“, твърдят специалисти.

Вижте още: С какви звуци и музика да успокоим тревожно куче

  • Скърцащи шумове

Скърцането може да не е звук, който допада много на стопаните (нека си го кажем – може да бъде направо дразнещ!), но за домашния ни любимец е нещо изключително любимо! Играчките с пищялки действат буквално като аларма за много четириноги, която предшества нещо приятно. 

куче релаксСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата харесват пискливи играчки

  • Звукът от отварящи се консерви с храна

Кое куче не обича звуците, които го уведомяват, че вечерята е на път да бъде сервирана? Отварянето на консерви или пакети със суха храна са сред любимите шумове на всяко четириного. Едва ли има нужда да обясняваме защо!

  • Звуци на други кучета

Кучетата са социални същества, които имат нужда да общуват с други себеподобни. Един от начините, по които го правят, е чрез вокализации, като лай или вой. 

куче релаксСнимка: iStock

Вижте още: Какво си „казват“ кучетата едно на друго

  • Вашият мек глас

Звукът на вашия „бебешки глас“ може да успокои кучето в почти всяка ситуация. Опитайте сами и ще се уверите!

Вижте още: Защо е полезно да говорим „като на бебе“ на кучето си

  • Аудиокниги

Въпреки че несъмнено предпочита вашия познат глас, звукът от говоренето на други хора също може да бъде успокояващ за четириногите. Да пуснете спокойна аудиокнига на домашния си любимец, докато ви няма, може да бъде добър начин да му създадете комфорт.

куче релаксСнимка: iStock

  • Звукът на каишката му

Може да сте забелязали, че кучето ви става моментално развълнувано, когато чуе звукът на каишката си – без значение дали е дрънченето на повода или нагръдника/нашийника си. И как би могло да е иначе – все пак му предстои забавна разходка с и любимия му човек, нали?

  • Бял шум

Според ветеринарните лекари, домашните любимци, които реагират негативно на силни звуци като тези при гръмотевична буря или фойерверки, могат да се успокоят, ако им пуснете бял шум. 

Белият шум е ефективен, защото служи за разсейване. Той заглушава звуците, които дразнят четириногите и им помага да се съсредоточат върху успокояващото бръмчене.

Как добрите кучешки звуци могат да са в помощ на стопаните

Знаейки кои звучи кучетата обичат и кои не харесват, това може да ви помогне да създадете по-удобна среда за тях в ситуации, които го плашат или стресират. Например, можете да използвате бял шум по време на буря или когато навън има празнична заря. 

куче релаксСнимка: iStock

Познатите и утешителни шумове могат да помогнат на косматия ви другар да се отпусне и да направят дните му по-спокойни, когато вие не сте наоколо. 

 

 

 

 

 

Виж още