Какво си „казват“ кучетата едно на друго

кучета парк Снимка: iStock

Р азмяна на приятелски поздрав или по-скоро предупреждение от типа: „Не съм спал добре и съм гладен, по-добре не ме закачай!“ – знаем, че кучетата могат да общуват помежду си, при това – доста успешно!

кучета паркСнимка: iStock

Четириногите са изразителни и комуникативни същества, които разчитат на езика на тялото, за да си/ни предават различни сигнали за игривост, обич, пасивност и агресия. 

Dogsandcats.bg

Кучетата имат свой уникален език

Както при хората, не всички кучета общуват по един и същи начин. Дори и да спадат към една порода, някои четириноги се справят по-добре, отколкото други. Важно е да знаете, че домашен любимец, който е бил добре социализиран, вероятно ще общува по-добре и с по-голяма лекота от животно, което е било затворено в клетка или е живяло в приют за по-дълъг период от време. 

кучета паркСнимка: iStock

За съжаление, няма сигурен начин да разберем, че конкретен жест винаги означава едно и също нещо при всички четириноги. Добрата новина обаче е, че все пак можем да получим обща представа дали едно куче се опитва да установи доминация, чувства се нервно или е притеснено, като се научим да разчитаме езика на тялото му. 

  • Игривост

Когато едно игриво куче среща нов приятел, то вероятно ще го включи в играта си, като спусне предните си крака надолу, а задните – задържи в права позиция, или така наречената поза „лък“. 

кучета паркСнимка: iStock

То може да удари с лапа потенциалния си нов приятел или да направи няколко обиколки около него. Двете животни вероятно ще подушат задните си части – тяхната версия на „Здравей! Как си?“ – докато махат игриво с опашка. И ще има усмивки! Кучето се „усмихва“, когато прави гримаси, без да се ангажира с друго поведение, което може да сигнализира за заплаха от потенциална битка.

  • Привързаност

Някои жестове, които означават пасивност или игривост, също могат да бъдат интерпретирани като обич. Куче, което ближе ухото или тялото на друго четириного, например, му предава, че е дружелюбно настроено и е готово да се отнася почтително към него в настоящия момент. Нежното лапане или поставяне на лапата върху лапата/тялото на другото четириного, също е знак за обич и симпатия. По този начин едното куче уведомява другото, че и двамата са част от една глутница, а поведението му признава връзката, която съществува между тях.

кучета паркСнимка: iStock

  • Предизвикателство

Когато едно куче стои изправено и свива опашка, докато се взира в друго животно, то може би се надява да го предизвика в определена ситуация, независимо дали става въпрос за състезания за купа с храна или контрол над някоя играчка. 

Другите жестове, които се открояват в този сценарий, включват качване върху другото животно (което невинаги е сексуално мотивирано!), поставяне на лапи върху гърба му, надвисване над него в опит за респектиране с размера му и уриниране с повдигане на крака с цел – маркиране на територията като своя. 

И въпреки че при кучетата няма нищо на всяка цена, две четириноги могат да водят борба едно над друго за осъществяване на контрол при отделни ситуации.

кучета паркСнимка: iStock

  • Миротворчество

Ако едно куче е предизвикано от друго, което изглежда като възможна заплаха, пасивното животно, което не иска да се бие или да създава конфликт, може да съобщи това, като заеме поза, подобна на геврек или на буквата „С“, докато играе с другото четириного. В допълнение към оставянето му да получи каквото иска (независимо дали е територия, храна или играчка), пасивното куче може да спусне предните си крака надолу, да вдигне едната си лапа, да присвие уши назад – все действия, които (в неговите очи) го карат да изглежда по-малко. То може също да легне по гръб, за да позволи на другото четириного да надвисне към него. 

Важно е да знаем, че едно куче се подчинява на друго, ако се чувства уязвимо в дадена ситуация или ако просто има нужда от малко спокойствие в конкретен момент. Представете си го като кучешката версия на „Хей, не търся проблеми!“. 

кучета снягСнимка: iStock

Жестовете, които показват уважение, включват прибрана опашка, замръзване на място, избягване на зрителен контакт, преобръщане и излагане на корема на показ, както и в някои случаи – покорно уриниране. 

  • Агресия

Агресията може да бъде резултат от това, че кучето е обучено да бъде нападателно или да се основава на страх. Четириного, което е било пренебрегвано или малтретирано, лишавано системно от хуманен човешки контакт, може да проявява агресивно поведение, тъй като това е единственият отговор на травмата, който то познава. 

Жестовете на агресия включват очи, втренчени направо – без мигане, уши – напред и оголени зъби. Жестовете може да са същите и при животните, чието поведение е основано на страх, като разликата е, че тогава кучето ще гледа напред, но зениците му ще са разширени, то ще се задъхва или диша трудно през стиснати зъби, а опашката му ще е прибрана или ще стои ниско.

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: 

6 мита за поведението на кучетата, на които да спрете да вярвате още днес!

7 стъпки за подобряване на увереността на кучето ви

Виж още