9 причини защо кучето ви отказва да яде гранулите си

куче храна Снимка: iStock

Т ова е едно от най-озадачаващите неща, с които може да се сблъска всеки собственик на куче. Домашният ви любимец, същият, който с удоволствие заравя муцуна в боклука и пие от локвите навън при всяка възможност, изведнъж отказва да яде сухата си храна.  Бързаме да ви успокоим, не сте единствени! Това е доста често срещана ситуация, но какво всъщност показва тя? Нека разберем заедно.

куче хранаСнимка: iStock

Първо се уверете, че кучето ви е добре

Внезапната загуба на апетит може да е показателна за множество здравословни проблеми. Ако домашният ви любимец отказва да яде и това продължава повече от ден, заведете го при ветеринарния си лекар, за да се уверите, че е добре. Това е особено наложително, ако нежеланието за ядене е придружено от други симптоми като повръщане, диария, летаргия или промяна в телесната температура. Някои от по-сериозните състояния, които могат да причинят и липса на апетит, включват инфекция, запушване на червата, чернодробна недостатъчност и тн.

Проблемите със зъбите са друга често срещана причина, която кара много кучета да хрупат гранулите си. Ако косматият ви другар има лоши или счупени зъби, това може да направи дъвченето на по-твърда храна болезнено и той в крайна сметка да загуби желание да го прави като цяло. Ако проверката на здравето на домашния ви любимец не покаже нищо обезпокоително, то можете да преминете към справяне с другите потенциални проблеми. 

Dogsandcats.bg

куче хранаСнимка: iStock

9 причини, поради които вашето куче отказва да яде сухата си хран

  • Не му харесва

Понякога кучетата отказват да ядат храната си по простата причина, че не я харесват. Ако наскоро сте сменили формулата или марката на гранулите на питомеца си, то може би тя просто не му допада. Ако обаче давате на кучето си една и съща храна месеци наред без проблем, прегледайте пакета – може да сте получили партида с изтичащ срок на годност, например. 

  • Нова рецепта

Понякога производителите променят рецептата на сухата си храна. Вие може и да не забелязвате, че има нещо различно, но косматият ви другар веднага ще го направи. И може би промяната не му допада. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Възраст

С напредване на възрастта кучетата обикновено ядат по-малко, а някои дори преминават само към едно хранене на ден. Ако домашният ви любимец вирва нос, когато му сипете гранули за закуска или вечеря, то можете да помислите за намаляване на количеството, с което го храните всеки ден. Липсата на апетит може да се дължи на намален вкус или мирис. Може да се дължи и на факта, че кучето ви не изразходва толкова много енергия, колкото преди. 

  • Стрес

Когато едно куче е стресирано, то рядко има особен апетит. Стресът може да се дължи на различни фактори, включително ако наскоро сте се преместили в нов дом и условията са хаотични, а понякога и на нещо толкова просто като нова паничка, например. 

Ако подозирате, че домашният ви любимец е стресиран и поради това отказва яде, опитайте се да поддържате графика му възможно най-строг. Хранете го по едно и също време и място всеки ден, опитайте се да поддържате разходките и другите взаимодействия, които има, последователни и предвидими.

куче хранаСнимка: iStock

  • Твърде много лакомства

Сухите гранули със сигурност не са толкова апетитни и вълнуващи, особено в сравнение с пържоли, хамбургери, пържени картофки и изобщо всичко, което вие похапвате!

Възможно е кучето ви да няма интерес към съдържанието на паничката си, защото преди това сте му предложили твърде много лакомства или остатъци от своята храна. Това е нещо като това да искате да ядете броколи, когато преди това сте прекалили със сладоледа – просто няма да имате желание.

  • Ново лекарство

Ако кучето ви наскоро е започнало да приема ново лекарство, липсата на апетит или гаденето може да е един от страничните ефекти. Ако имате подобни съмнения, проверете етикета и вижте дали се споменава нещо подобно. Можете да се консултирате и с ветеринарния си лекар, за да проверите дали има нещо, което можете да направите, за да намалите тези ефекти.

куче хранаСнимка: iStock

  • Прехранване

Една от причините кучето ви да загуби интерес към вечерята си, може да бъде, че просто го храните твърде много. Ако действително пълните купата му догоре или го оставяте да яде свободно през целия ден, животното може да няма особен апетит, когато дойде време за вечеря.

  • Тревожност при раздяла

Когато говорим за тревожност при раздяла, често в ума ни изникват хленчене, лай и разрушително поведение. И макар че това най-често е съвсем точно, понякога домашните любимци могат да спрат да се хранят, защото са оставени сами и това ги стресира. Най-добрият начин да решите този проблем е просто да прекарвате повече време с кучето си и да му давате да яде само, когато вие сте наоколо.

  • Лошо храносмилане

Кучетата са любопитни същества, така че не е изключено питомецът ви просто да я изял нещо, което не му харесва и това да е причината за липсата на апетит. Направете бърза визуална проверка на дома и двора си, за да видите дали няма да откриете в каква беля се е забъркал четириногият ви другар този път!

куче хранаСнимка: iStock

Каквото и да правите, не пренебрегвайте проблема

Кучетата обикновено имат завиден апетит. Което означава, че ако питомецът ви вирне нос и не проявява интерес към купичката си с храна, то нещо със сигурност се случва. Отказът от ядене при четириногите никога не е без причина, ваша работа като отговорен собственик е да откриете каква е тя.

Вижте още:

6 знака, че кучето ви е алергично към определена храна

6 най-чести причини за появата на кучешки запек

Виж още