6 знака, че кучето ви е алергично към определена храна

куче алергия Снимка: iStock

Х ранителните алергии при кучетата могат да бъдат сериозен проблем. Често четириногите ни другари имат непоносимост към специфични протеини, основна съставка в храната им. Обикновено това са меса като пилешко или телешко. За щастие, справянето със симптомите на хранителните алергии не е трудно. Всичко, което трябва да направите, е да смените формулата на питомеца си с нещо, което не съдържа определения алерген.

Въпреки че звучи лесно, преди да започнете да лекувате кучето си, трябва да определите дали действително има непоносимост към определен протеин или друга съставка в храната му. Изненадващо, симптомите не са това, което повечето хора очакват. 

куче алергияСнимка: iStock

Разгледайте списъка ни по-долу и ако имате съмнения, че косматият ви другар има хранителна алергия, обърнете се към ветеринарния си лекар. 

Dogsandcats.bg

6 признака, че кучето ви е алергично към храната си

  • Сърбеж

Изненадващо, най-често срещаният признак на хранителни алергии при кучетата е прекомерният сърбеж. Той обикновено се локализира по крайниците, като лапите и опашката, макар че може да се появи навсякъде. Обикновено, колкото по-лесно кучето може да достигне сърбящото място, толкова повече щети може да си нанесе само. Поради тази причина е най-вероятно да забележите този признак, особено ако обхваща лапите, опашката или корема.

Въпреки че сърбежът може да не изглежда като сериозен симптом, той абсолютно може да бъде такъв. Главно, поради прекомерното чесане. В крайна сметка, животното започва да се хапе и драска, което води до рани и зачервявания. И тъй като това няма да спре, докато храната на кучето не бъде сменена, съответно и раните няма да зараснат. Напротив, те ще продължат да се влошават, което в крайна сметка ще доведе до инфекции. 

куче алергияСнимка: iStock

  • Храносмилателни проблеми    

Някои кучета изпитват храносмилателни проблеми, когато поглъщат алергени, макар това да е по-рядко срещано. Най-често те се характеризират с диария, по-рядко с повръщане и летаргия. И макар тези симптоми да не звучат сериозно, важно е да знаете, че обикновено хранителните алергии се влошават с времето. Ето защо е жизненоважно да идентифицирате причината и да елиминирате алергена от менюто на питомеца си.

  • Хиперактивност

Този симптом е по-рядко срещан, независимо дали защото остава незабелязан или просто се проявява по-рядко. Така или иначе, някои стопани на четириноги съобщават, че техните питомци стават значително по-хипер, когато консумират своите алергени. За щастие, този симптом е обезпокоителен, но не е сериозен. Поради това и често не се забелязва от стопаните, а и не изисква специално лечение.

куче алергияСнимка: iStock

  • Агресия

При много кучета се наблюдават промени в настроението, когато консумират храните, към които са алергични. Освен това те вероятно им причиняват храносмилателни болки, макар че няма как да ни кажат, че не се чувстват добре. Всичко това може да доведе до проблеми с агресията.

Ако питомецът ви внезапно стане агресивен, вината може да е и с наличие на хранителна алергия. Този поведенчески проблем може да варира от незначителен до по-сериозен. Въпреки това, ако забележите промени, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар. Той може да се нуждае от тази информация, за да постави диагноза на домашния ви любимец. 

  • Отслабване

Тъй като храната му го кара да се чувства зле, кучето ви може да спре да яде толкова, колкото до сега. Храносмилателната му система може да не е в състояние да абсорбира и използва протеините в храната му поради алергия и възпаление. Следователно, всички тези фактори могат да доведат до загуба на тегло.

куче алергияСнимка: iStock

Често отслабването в следствие на хранителна непоносимост не е драстично. Ще забележите килограм или два разлика. Проблемите обаче могат да бъдат изключително сериозни за някои четириноги, особено ако на лице са и други фактори, влияещи върху загубата на тегло.

Забележка: Загубата на тегло практически винаги е признак за основен проблем и препоръчваме да говорите с ветеринарния си лекар, ако кучето ви започне да отслабва.

  • Липса на енергия

Куче с хранителна алергия вероятно няма да има желание за игра и движение, като това се дължи на различни причини. От една страна, то яде по-малко, тъй като храната му причинява стомашно разстройство. В същото време то вероятно не усвоява всичко необходимо от яденето си, което може да причини летаргия. 

Ако питомецът ви започне да се държи летаргично, това обикновено се дължи на основен здравословен проблем. Следователно, независимо дали става дума за хранителна алергия или не, необходимо е да се свържете с ветеринарния си лекар, за да проверите възможните причини.

куче алергияСнимка: iStock

Коя е най-често срещаната хранителна алергия при кучета?

Кучетата стават алергични към храните, които приемат най-често. Следователно, най-честите алергии са към тези съставки, които са и основните в кучешката храна, включително пилешко и говеждо месо. Всъщност, пилешкото месо е водещият алерген, следван от говеждото. 

Въпреки погрешните схващания, глутенът не е много често срещан алерген. За това, ако смятате, че домашният ви любимец има хранителна алергия, препоръчваме ви да обърнете внимание на местния протеин, който изобилства в храната му.

Вижте още: 

6 знака, че е време да смените храната на кучето си

Кои храни най-често причиняват алергии при кучетата

6 естествени начина за облекчаване на сърбеж при кучето

 

Виж още