9 забавни дейности, които да опитате с кучето си (и да прекарате качествено време заедно)

куче човек Снимка: iStock

В ъпреки че всяко куче е уникално, има някои нужди, които са универсални за повечето четириноги.

„Всеки домашен любимец би се радвал да получи възможност да подуши, да изследва и да се ангажира с природата около себе си. Да взима решения за това как да движи тялото си и да си взаимодейства с околната среда. Защото, да отидеш на разходка с човек, контролиращ всяко твое движение, не е нито особено приятно, нито безкрайно обогатяващо“, коментира д-р Ким Кръг, ветеринарен и поведенчески специалист към Animal Behavior Clinic в Портланд пред DailyPaws.

куче човекСнимка: iStock

За да внесете малко разнообразие в рутинните дейности на домашния си любимец, Круг препоръчва да се опитате да се поставите на мястото на питомеца си –

Dogsandcats.bg

какво би избрало да прави кучето ви, ако каишката му не съществуваше? 

Разгледайте нашия списък с идеи за забавни упражнения, с които ще раздвижите косматия си другар, а като бонус – самите вие също ще си прекарате добре. А какво по-хубаво от качественото споделено време заедно, нали?

Вижте още: Омръзва ли им на кучетата да се разхождат по един и същ маршрут всеки ден?

  • Излезте на разходка, но отделете време за опознаване

Разходката на повод може да бъде отличен начин да раздвижите домашния си любимец, но го оставете той да взема решения къде би искал да отиде. Дайте му време да подуши и изследва нещата, които го вълнуват. И не забравяйте да се подсигурите с торбички, за да съберете отпадъците след него!

куче човекСнимка: iStock

  • Потичайте заедно

Започнете да бягате с кучето си на по-къси разстояния и след това бавно увеличете пробега си, като внимателно наблюдавате питомеца си за признаци на изтощение. Имайте предвид, че бягането не се препоръчва за кучета, които са твърде млади или които прегряват лесно.

  • Отидете на поход

Туризмът с домашния ви любимец може да бъде добре дошло бягство от обичайните ви гледки, звуци и миризми. Но то включва и една рутина, която не бива да изоставяте, дори ако сте на километри от цивилизацията: каишката. Това е най-добрият начин да защитите четириногия си другар от потенциално опасна ситуация.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Плуване

Ако кучето ви обича да плува, направете си излет до близкото езеро или язовир. Важното е да сте сигурни, че животното се чувства добре и се интересува от този вид дейност. Ако това е така, можете да го оставите да поплува и да включите игри като донасяне.

  • Поиграйте заедно

Говорейки за извличане, тази игра е чудесен начин да раздвижите домашния си любимец на сушата. И ако приемем, че не разполагате с достатъчно място в жилището си, това може да бъде добър вариант за упражнения на закрито. Дърпането на въже или пъзелите пък, са страхотен избор за дъждовни дни.

куче човекСнимка: iStock

  • Запишете се на курс

От флайбол до скиджоринг - има различни спортни възможности за вашия космат спортист! Направете обстоен рисърч, за да видите какво се предлага в района, където живеете и изберете дейност, която отговаря на интересите и способностите на питомеца ви.

  • Опитайте упражнения за ловкост

Ако разполагате с двор, две кофи, метла, голяма картонена кутия, одеяло и няколко градински стола, то имате всичко необходимо, за да организирате курс по аджилити в собствения си двор. 

куче човекСнимка: iStock

  • Научете нови трикове

Дори и насочени към ума, мозъчните упражения все пак са си упражнения! Независимо дали искате да научите домашния си любимец на нова команда като седни, стой или легни, обучението може да ви помогне да постигнете целите си, като същевременно поддържате кучето си щастливо, активно и мотивирано. 

  • Тренировки за обонянието

Знаем, че кучетата имат изключително обоняние, за това и игрите, които включват проследяване са любими на косматите ни другари! Защото това е едно от нещата, които те обичат най-много: да използват носа си. Да ангажирате питомеца си с дейност за обогатяване е доста лесно, особено със занимания като търсене на лакомство, пъзел с формата на мъфини или чашки.

куче носСнимка: iStock

Вижте още:

4 начина да разнообразите разходката на кучето си

Как кучето избира накъде да тръгне по време на разходка

 

Виж още