Акита срещу Шиба ину: Каква е разликата

Шиба ину Снимка: iStock

К огато видим в парка куче с опашка, извита високо зад гърба му и триъгълни уши, изправени нащрек, често не ни е необходимо много време, преди да установим, че гледаме японска порода. Но далеч не е толкова лесно да установим точно коя. Акита и Шиба ину споделят сходно наследство и форма на тялото, което допълнително усложнява ситуацията! Въпреки това, помежду им има съществени разлики. Акита, например, са работни кучета, докато Шиба ину са членове на неспортната група четириноги. И всяка от двете породи има свои собствени физически черти и характер.

Подобни по форма

Лори Пендъргаст, бивш президент и настоящ секретар на Националния шиба клуб на Америка, обяснява пред Американския киноложки клуб, че „не само, че и двете кучета споделят сравнима структура на тялото и профил, но имат и двойна козина, така че кожухчетата им също са подобни“. 

„Фактът, че и Акита и Шиба са японски по произход и най-вероятно имат едни и същи предци, също е безспорно сходство“, казва още тя. 

Акита е древна порода, чиято история може да бъде проследена както от снимки, така и от древни свитъци поне до средновековието в Япония“, обяснява Лори. Това е и най-голямата от няколко японски породи, подобни по вид, първоначално използвани за лов, по-късно – като пазачи и бойни кучета, а днес – превърнали се в предпочитани домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

АкитаСнимка: iStock

Според Пендъргаст, предците на днешните Шиба ину може да са придружавали ранните имигранти в Япония преди повече от 9000 години. Първоначално тези четириного са били отглеждани за лов на диви свине на глутници. И макар днес да са популярни домашни кучета, Шиба са запазили ловните си инстинкти – те имат силна хищническа жилка, която ги кара да преследват зайци, катерици, птици и друг дребен дивеч. 

Шиба инуСнимка: iStock

Гледайте размера

Най-очевидната разлика между двете кучета е размерът им. Акита, както споменахме, са най-голямата от японските породи, а Шиба ину – най-малката. За това разликата що се отнася до големината на двете четириноги, е видима. Другият по-съществен ориентир е цветът, който също не е идентичен.

АкитаСнимка: iStock

Често хората бъркат двете породи, ако не са ги виждали на живо, а ги познават само от снимки, смята още Пендъргаст. Разликата в размера на двете животни е доста очевидна, но ако не сте виждали до сега Акита, може да я объркате с Маламут или Хъски.

Височината на Акита е между 64-70 см за мъжките и 58-64 см за женските, докато при доста по-малките Шиба тези мерки са съответно 38-40 см за мъжките и 36-38 см за женските. За това и ако застанат един до друг, едва ли ще има грешка кой кой е!

Окраската на Акита варира, като тя може да е във всички цветове, включително бяло, тигрово, петнисто, рижаво-черно, бледожълто, докато за Шиба ину обикновено са характерни само три цвята – червено, черно и кремаво (сусам). Най-честият коментар, който можете да чуете за представителите на тази порода е, че „приличат на лисица“, казва още Лори.

АкитаСнимка: iStock

Има и още няколко допълнителни разлики между породите. Например – във формата на главата и изражението им. Темпераментът също е малко по-различен. Стандартът на Шиба ину ги описва като „притежаващи енергична смелост и добър характер“, докато при Акита се акцентира върху това, че са „бдителни, отзивчиви, достойни и смели“.

Шиба инуСнимка: iStock

Независими и интелигентни

И двете породи споделят личностни черти като независимост и интелект.

Според специалистите на Американския киноложки клуб, ако попитате произволен собственик на Акита, той би описал кучето си като „лоялно и защитно настроено към семейството си“. Безспорен факт е, че тези четириноги са много интелигентни и верни спътници, но със сигурност се отличават с известна независимост. Не са подходящи за стопани без опит и имат нужда от обучение, за да се избегнат поведенчески проблеми, свързани с агресия към други кучета.

Пендъргаст използва думите независим и интелигентен и, за да опише Шиба ину, но тя добавя и „котешки нрав“ към характеристиките на породата. Тъй като тези четириноги са естествено чисти, те са лесни за отглеждане и не се нуждаят от почти никакви грижи, свързани с външния им вид. Шиба са добри пазачи, които ще ви уведомят, когато усетят, че се случва нещо необичайно. 

Шиба инуСнимка: iStock

Те са известни с това, че са по-скоро дистанцирани и не се нуждаят непременно от човешка компания. Имат своя индивидуалност и трябва да сте внимателни, защото може да се случи така, че кучето „да ви обучи“, вместо вие него!

В заключение, независимо дали срещнете по-голямата Акита или по-малката Шиба, ще имате късмета да се насладите и да поздравите едно красиво и завладяващо куче с дълга история. Защото, бъдете сигурни, че си има основателна причина, поради която и двете породи се смятат са съкровища в родната им Япония.

Виж още