Шиба Ину

Шиба Ину Снимка: Istock

Други имена

Shiba Inu, Brushwood Dog, Japanese Small-size Dog

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

35 см. 41 см.

Тегло

6 - 10 кг.

Живот

12 - 16 г.

Произход

Япония

История

Шиба Ину е най-малкото от японските шпицообразни кучета. Оформянето на породата започва преди около 3000 години и е свързва с изчезналите вече типове кучета Шиншу, Мино и Елени. Породата се използва предимно за лов на гнездящи по земята птици и друг дребен дивеч. 

Високата интелигентност и бързина превръщат Шиба в предпочитан помощник в преследването на по-големи от самия него хищници като мечки и елени.

Външен вид

Шиба Ину силно наподобява по външен вид Акита, дори понякога се бърка за негов по-малък вариант. Мъжките представители на породата достигат до 41 см височина и тегло до 10 кг, женските са малко по-дребни – височина до 38 см и тегло около 8 кг. Главата на тези кучета е пропорционална на тялото, с клиновидна форма, широка и с добре развити скули. Муцуната е масивна, носът – черен, очите – малки, с овална форма, най-често кафяви на цвят. Ушите са характерните за шпицовете – малки, с триъгълна форма и прави. Гърбът е прав и къс, гръдният кош – добре развит, гърдите – дълбоки, крайниците – издължени. Опашката стои силно навита над гърба. 

Козината е права и твърда, по опашката – бухнала, с добре развит подкосъм. Предпочитаните цветове са жълто-червеникав, кафяво-жълт и черен с кафяви подплащници.

Dogsandcats.bg

Характер

Шиба Ину е много смело, издръжливо, независимо и гордо куче, което, макар да се привързва силно към стопанина си, се държи леко дистанцирано. Тези четириноги не са твърде любвеобилни – рядко ще ги видите сами да идват, за да ги погалите и да им се порадвате. Въпреки това те са готови да ви защитават дори с цената на собствения си живот. Към непознати са резервирани, недоверчиви и дори са склонни към прояви на агресия, ако преценят, че нещо е заплаха за членовете на семейството им. 

Силно развитият им териториален инстинкт, съчетан с уравновесен нрав ги превръща в надеждна охрана на дома и имуществото ви, въпреки привидно малкия им размер. Тези кучета лаят рядко, а когато го правят то е главно, за да предупредят стопанина си за нещо, което минава в близост. Ранната социализация би се отразила благотворно на затворения им по природа характер – водете ги често с вас по оживени места, нека свикват с различни шумове, звуци, картини и хора.

Шиба Ину са умни кучета, които могат да научат дори по-сложни команди, стига да не се откажете да ги обучавате заради честите прояви на инат, които съпътстват дресурата им. Подходете с позитивизъм – похвали и лакомства за добре свършената работа и никога не реагирайте с физическа сила и наказания, ако откажат да изпълнят заръките ви. Инатът на тези четириноги може да се пречупи само, ако започнат да ви приемат като лидер – бъдете уверени, търпеливи и настоятелни – резултатите няма да закъснеят!

Здраве

Шиба Ину е сравнително здрава порода, чиито представители обаче могат да страдат от някои генетично обусловени заболявания. Сред най-честите от тях са тазобедрена дисплазия, атрофия на ретината, катаракта, превъртане на клепача, проблеми с капачките на коленете, както и проблеми с щитовидната жлеза. Шиба Ину често имат и различни алергии, най-вече от хранителни продукти, но могат да имат непоносимост и към някои видове сапуни и шампоани.

Грижа

Шиба Ину можете да отглеждате както в апартамент, така и в къща с двор. Важното е да осигурите на любимеца си достатъчно движение, за да изразходва енергията си. Ако живеете в града, то задължително трябва да му подсигурите поне две по-дълги разходки на ден с възможност кучето поне за малко да потича на воля. Най-добре през повечето време да държите любимеца си на каишка, за да избегнете нежелани инциденти. 

Козината на тези кучета е къса и твърда, което не налага често разресване. Напротив – специфичната структура на косъма е такава, че не задържа прах или мръсотия. Можете веднъж на няколко дни да я минавате със специална ръкавица или с влажна кърпа, за да отстраните мъртвите косъмчета. Честите бани не са препоръчителни – веднъж на 3-4 месеца е съвсем достатъчно. 

Шиба Ину е много чистоплътно куче – освен, че подобно на котка се „самопочистват“, тези четириноги избягват локви и кал при разходките си навън. През есента и пролетта, когато кучето сменя козината си, е желателно да го разресвате по-често, проверявайте ушите и очите, за да избегнете развитие на инфекции и регулярно подрязвайте косъмчетата между възглавничките на лапите на животното, за да не му пречат да ходи.

Хранене

Шиба Ину не е претенциозно към храната куче. Най-добре е да му давате висококачествена кучешка храна, суха или от консерва, богата на различни витамини и минерали, за да поддържа външния вид на любимеца ви във възможно най-добра форма. От натуралните продукти можете да давате на тези кучета меса като пуешко, пилешко, телешко или дивеч, както и субпродукти, разнообразявани със зеленчуци, варни ориз или елда, твърдо сварени яйца, извара или кисело мляко. Не се препоръчва да давате на кучето свинско, овнешко или сурово месо, пържени, пикантни или мазни храни, тестени или захарни изделия.

Деца и домашни любимци

Шиба Ину се разбира добре с деца от всички възрасти, макар представителите на породата да не са твърде игриви около малчуганите. С типичните си спокойствие те могат да издържат с часове различните „издевателства“ на малчуганите, без да реагират с раздразнение или агресия. С кучета и котки се разбират добре, стига да са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още