Аляски маламут и Сибирско хъски: Каква е разликата?

Аляски маламут Снимка: iStock

А ляски маламут ли е? Или Сибирско хъски... Да, знаем, трудно е да се каже! Двете работни породи кучета изглеждат поразително сходни на пръв поглед, а споделят и много общи качества. Но в много отношения са доста различни. Събрахме някои от основните прилики и разлики, за да ви е една идея по-лесно да ги разпознаете в бъдеще!

Откъде идват Маламутите и Хъскитата?

Нека започнем с кратък урок по история, който ще ни помогне да разберем как са се появили двете породи кучета. Вероятно можете да се досетите по имената им, че и двете породи идват от места със студен климат. Произходът им обаче е полюсен.

Смята се, че Аляските маламути са една от основните породи кучета. Това означава, че са съществували преди много време и са помогнали за създаването на други четириноги, които познаваме и обичаме днес. Името „маламут“ идва от инуитско племе, обитавало Северна Аляска. Те са развъждали тези кучета заради способността им да ловуват и влачат големи товари. Да, маламутите не са били бързи, но за сметка на това – невероятно силни. 

Аляски маламутСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Сибирските хъскита идват от друго кътче на света, а именно – източен Сибир. Те са развъждани от племето чукчи, които ги използвали за теглене на шейни, лов и събиране на добитък. Хъскитата са ценени заради своята бързина и способност да издържат на дълги разстроения, дори при най-неблагоприятното, сурово и снежно време. Смята се също, че тъй като Хъскитата живеят предимно на глутници, те са развили мек, общителен характер.

Сибирско хъскиСнимка: iStock

По какво се различават двете породи?

Докато двете породи споделят множество прилики, разликите помежду им са мястото, където нещата стават наистина интересни.

  • Външен вид

Има няколко очевидни прилики, когато става въпрос за външния вид на Маламутите и Хъскитата. Тъй като и двете породи са отглеждани в крайно мразовит климат, всяка от тях има гъста пищна двойна козина, пухкава опашка и допълнителни косми между пръстите на краката, за да ги предпазят от студа. Въпреки това, ако се вгледате внимателно, ще забележите значителни вариации – както в размера, така и в палтото и шарката на окраската им.

Размерът може би е най-голямата разлика между Маламутите и Хъскитата.

Маламутите са големи и здрави, в крайна сметка те са използвани главно заради силата си. Често представителите на породата достигат до 45 кг и попадат в графата „големи“ кучета. Освен това са малко по-високи от Хъскитата.

Аляски маламутСнимка: iStock

Сибирското хъски, от друга страна, е куче с леки крака и стройно тяло. Те се класифицират като средна до голяма порода, а мъжките обикновено тежат до 27 кг. Хъскитата може и да са по-малки, но със сигурност са силни и мощни – гъвкавите им тела им позволяват да тичат с висока скорост.

Цветът на очите е друга основна разлика. Маламутите са предимно с кафяви очи, докато Хъскитата могат да имат сини, зелени, черни или кафяви очи. Представителите на породата могат да имат и две различни на цвят очи и дори – в по-редки случаи, два цвята в едно и също око!

Сибирско хъскиСнимка: iStock

И докато и двете породи могат да имат приблизително близки по цвят палтенца – чак до белите им коремчета, при Хъскитата контрастът между цветовете е по-голям. Маламутите имат и по-дълга козина от Хъскитата, което означава, че се нуждаят от ежедневно разресване и редовни бани. Грумингът при Хъскитата изисква разресване – веднъж седмично и къпане няколко пъти в годината. 

И накрая, Маламутите имат опашки, които се извиват над гърба им, за разлика от тях, при Хъскитата опашките сочат на юг.

Аляски маламутСнимка: iStock

  • Личност

Като цяло Маламутите и Хъскитата са страхотни кучета! Те са дружелюбни, социални и нежни четириноги, които са чудесни домашни любимци. И двете породи са лесни за дресура, но тъй като са интелигентни кучета, те лесно могат да се отегчат, ако не получат достатъчно умствена стимулация. 

Сибирското хъски е животно, което обича да е част от глутницата, особено ако тя се състои от други кучета. Представителите на породата са много лоялни към семейството си и ще се радват да са близо до вас. Те не обичат да остават сами. 

сибирско хъскиСнимка: iStock

Маламутите, от друга страна, понякога са добри само като кутрета. Те могат да станат мнителни около други четириноги, особено към тези от същия пол. Това обикновено се проявява като отчужденост, но понякога може да предизвика агресия.

  • Енергийни нива и нужда от упражнения

Като се има предвид историята им на работни кучета, съвсем естествено Хъскитата и Маламутите се нуждаят от много упражнения. И двете породи са високоенергийни, което означава, че изискват от един до два часа упражнения на ден. 

Има обаче известна разлика, която се обуславя от произхода им. Хъскитата са родени бегачи, така че да вземете питомеца си на джогинг, бягане, каране на велосипед или дълга обиколка в близкия парк е чудесен начин да задоволите нуждата му от упражнения. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Маламутите от друга страна са изключително издръжливи кучета. Дългите бягания или преходи са идеални, особено ако има включени хълмове. 

  • Здравословно състояние

Хъскитата са известни като здрава порода, но при тях има някои рискове, свързани със заболяванията, към които са предразположени. Обикновено това включва очни проблеми като катаракта, прогресивна атрофия на ретината и дистрофия на роговицата. 

Тъжната реалност е, че Маламутите са склонни към повече здравословни проблеми от Хъскитата и често живеят по-кратко. Най-често представителите на породата страдат от тазобедрена дисплазия, но са изложени на риск от лакетна дисплазия, нанизъм и други ортопедични заболявания. Те също могат да имат същите очни проблеми като Хъскитата, предразположени са и към хипотиреоидизъм.

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Тъй като и двете породи имат гъста козина, бъдете внимателни с упражненията и натоварването в горещото време. Прекаляването може да доведе до прегряване. 

Маламут или Хъски: Какво трябва да обмислим преди да ги посрещнем в дома си?

Независимо дали изберете Маламут или Хъски, вие ще отворите дома и сърцето си за прекрасен домашен любимец. Има обаче някои неща, които е добре да имате предвид.

Необходимо ви е пространство. Ако живеете в апартамент, кучето ви може да няма достатъчно място, за да тича и да се раздвижи наоколо. И двете породи са сравнително големи и се нуждаят от много упражнения, така че дом с двор е идеалният вариант. Въпреки това и Хъскитата, и Маламутите могат да се адаптират добре към живота в апартамент, стига да им осигурите достатъчно упражнения и физическа активност навън. 

сибирско хъскиСнимка: iStock

И двете породи изискват много внимание. Между упражненията, груминга, обучението и умствената стимулация и Маламутите, и Хъскитата имат нужда от време, търпение и енергия. Ако не разполагате с такива, обмислете ангажирането на човек, който да ви помага с грижите. 

Те може да не са идеални за стопани без опит. Както Маламутите, така и Хъскитата обикновено изискват опитен стопанин, който може да поеме стабилна лидерска роля. Тези четириноги реагират най-добре на увереност и директност. 

Не са добри кучета-пазачи. Ако търсите куче, което да пази дома и семейството ви през нощта, може би е добре да потърсите друга порода. Тъй като Маламутите и Хъскитата са дружелюбни и общителни кучета, те бързо се приспособяват към нови хора. А това ги прави доста безполезни в задачата им да ви предпазят от натрапници.

сибирско хъскиСнимка: iStock

 

Виж още