Безопасни ли са агнешките кости за кучетата?

куче агнешко Снимка: iStock

А ко имате останало месо от празниците, то може би се питате – дали можете да споделите част от агнешкото с домашния си любимец? И по-специално – костите?

Краткият отговор на въпроса дали кучетата могат да ядат агнешки кокали е: зависи. Четириногите могат да хапват агнешки кости, стига да са сурови, а не варени. Това е така, защото сготвените кокали могат да се разцепят и да причинят вътрешни увреждания на четириногия ви другар. За това и е силно непрепоръчително да давате на животното остатъци от масата (варените кости като цяло трябва да се избягват). По-специално агнешките кости могат да бъдат наистина опасни за домашния ви любимец, тъй като поради размера си по-лесно могат да се счупят, докато животното ги дъвче. 

куче агнешкоСнимка: iStock

3 риска от агнешки кости за кучетата

Както споменахме, не е нито безопасно, нито препоръчително да давате варени кости на домашния си любимец. По-специално агнешките остатъци представляват: 

Dogsandcats.bg
  • Опасност от задушаване и нараняване на зъбите/венеца

При поглъщане малките агнешки кости, като например – тези от котлети, могат да заседнат в гърлото на кучето или да причинят запушвания на храносмилателната му система. Големите кости пък, са твърде дебели и могат да повредят зъбите на питомеца ви. Давайте на кучето си само сурови агнешки ребра, агнешки бут или опашни кости.

куче агнешкоСнимка: iStock

  • Вътрешни наранявания

Варените агнешки кости стават крехки и се раздробяват лесно в устата на кучето. Тези остри фрагменти могат да причинят вътрешно увреждане на хранопровода и храносмилателната система на животното. Перфорации в храносмилателния тракт или стомаха на питомеца ви могат да доведат и до бактериални инфекции. 

  • Стомашни проблеми

Не давайте кости на кучета със стомашни или чревни проблеми. Костният мозък, който се съдържа в тях, може да влоши тези проблеми. Вместо агнешки кости, заложете на сурова кожа за дъвчене.

куче агнешкоСнимка: iStock

В заключение, кучетата могат да ядат агнешки кости – ако са сурови и неварени. Те могат да помогнат за почистването на зъбите на питомеца ви и да укрепят челюстите му. В тях се съдържат основни витамини и минерали (включително калций и фосфор), ценна добавка в диетата на косматия ви другар.

Агнешките кости са месести, предназначени само за гризане, подобно на свинските или говеждите. Дайте на питомеца си голям кокал за дъвчене, защото малките кокалчета могат да заседнат в стомаха му и да причинят задавяне. 

Вижте още: Полезна ли е рибата за кучето ни

Виж още