Безопасно ли е да оставяме кучето си само в колата през зимата

куче само в кола Снимка: iStock

В ероятно сте запознати с опасностите, свързани с това да оставите домашния си любимец без надзор в колата през лятото. Но какво да кажем, когато навън е студено? Въпреки че потенциалните вреди от това са по-малко, в сравнение с тези през лятото, погрешно е да се смята, че рискове няма, пишат от Американския киноложки клуб. 

Експертите уточняват, че е без значение дали вашият домашен любимец се наслаждава на зимното време и по-ниските температури навън, докато е на разходка, или не. Ситуацията става съвсем различна, ако го оставите без надзор да ви чака в паркиран автомобил.  

куче само в колаСнимка: iStock

Риск от хипотермия

Една кола може да действа като оранжерия през лятото, ставайки много по-гореща, отколкото е температурата на околната среда навън. По същия начин през зимата автомобилите ни без работещо парно, се превръщат в своеобразни хладилници. Колите ни имат малка или никаква изолация срещу външни условия. Така че, докато вашето превозно средство може да предпази косматият ви другар от вятъра и природните стихии, то не го защитава автоматично и от хладните, минусови температури. Нещо повече, опасно е да се предполага, че козината на животното е достатъчна, за да го предпази от силния студ. 

Dogsandcats.bg

Оставени сами в паркирана кола през зимата твърде дълго, кучетата могат да развият хипотермия – опасно състояние, което възниква, когато основната телесна температура на животното падне твърде ниско. 

куче студСнимка: iStock

При четириногите леката хипотермия започва да настъпва, когато температурата им падне под 37 градуса по Целзий, тъй като както знаем обичайната им телесна температура е по-висока от човешката – между 38 до 39 градуса по Целзий. 

Вижте още: Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

Възможността за измръзване не бива да се подценява, а останала незабелязана, хипотермията може да доведе до сърдечна или дихателна недостатъчност, увреждане на мозъка, кома и дори смърт. 

Признаци на хипотермия при кучета

Треперенето и свиването с цел запазване на топлина, са едни от първите признаци на лека хипотермия при кучетата. Сред останалите проявления на състоянието, за които е добре да следите, според Ветеринарната група на USAR, са:

  • Учестен пулс, последван от забавен пулс
  • Бързо дишане, последвано от по-бавно и по-плитко дишане
  • Мудност и забавени рефлекси
  • Депресия
  • Бледност
  • Разширени зеници
  • Загуба на съзнание

Рисковете да оставите кучето си само в студена кола

Въпреки че може да бъде опасно за всяка порода, някои кучета понасят по-добре студеното време от други, дори и това да се отнася до престой в паркирана пред близкия супермаркет кола. 

куче само в колаСнимка: iStock

Това се отнася за северните породи с гъста козина, като Аляски маламут, Сибирско хъски или Санбернар, които са селективно развъждани, за да издържат на по-студен климат и по-сурови условия.

Важно е да знаете, че независимо от големината на животното, еднокосместите и късокосместите породи имат по-ниска толерантност към ниските температури. Същото се отнася за кутретата и по-възрастните четириноги, които са по-податливи на хипотермия, както и естествено слабите кучета като хрътките, например. 

Ветеринарните лекари съветват – ако се налага да оставите кучето си само в паркирана кола, нека това се случва за възможно най-кратък период от време, а животното е облечено с подходяща дрешка или поне – увито в одеяло. Ако забележите треперене или други признаци на хипотермия, бързо включете отоплението в автомобила си, за да го стоплите. За по-сериозни признаци – незабавно го заведете при ветеринарен лекар.

куче само в колаСнимка: iStock

Вашето куче може и да няма търпение да се качи в колата, а возенето да представлява истинско удоволствие за него, но не можете да вземете домашния си любимец навсякъде. 

Рисковете от оставянето на косматия ви любимец в паркирана кола – независимо дали се случва през зимата или през лятото, просто не си струват. 

Опитайте да планирате специални излети за вашия питомец, обичащ пътуванията, които не включват спиране на места, където не се допускат домашни любимци. 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да подремват пред камината

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

Виж още