Безопасно ли е за кучетата да ядат босилек?

куче босилек Снимка: iStock

Б осилекът е ароматна билка, известна със своите яркозелени листа и освежаващ вкус. Може да се консумира пресен или сушен, като е чудесна добавка към салати и различни блюда. Но тази билка не е само за хората! Кучетата могат също безопасно да си похапват от нея, твърдят експерти. 

И пресният, и сушеният босилек са безопасни за консумация от кучетата, разбира се – в умерени количества, коментира д-р Кайлин Хайнце, сертифициран ветеринарен диетолог пред Rover.

Босилекът е здравословен за четириногите ни другари, но само ако се хапва в малки количества. Той има противовъзпалително действие и съдържа високо ниво на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на различни заболявания, включително рак.

Dogsandcats.bg

Босилекът може също да помогне за предотвратяване на клетъчно увреждане, да успокои тревожно куче и да облекчи болката при артрит.

куче босилекСнимка: iStock

Има ли босилекът хранителна стойност за кучетата?

Босилекът може да се похвали с изненадващо много хранителни ползи за домашните ни любимци. Той е богат на витамини К, А и С, заедно с минерали като манган и желязо. И въпреки че при добре балансираната диета питомецът ви вероятно си набавя тези хранителни вещества от храната си (и е малко вероятно босилекът да подобри здравето му), тази питателна билка може да бъде добра алтернатива на търговските лакомства.

Ползите за здравето от босилека включват:

  • Противовъзпалителни свойства

Босилекът може да помогне за намаляване на възпалението при кучета с възпалителни състояния като артрит.

  • Антиоксиданти

Босилекът е мощен антиоксидант. Антиоксидантите могат да помогнат в борбата с увреждането на клетките и да помогнат за предотвратяване на заболявания.

  • Контрол на кръвната захар

Някои проучвания са установили, че листата от босилек могат да помогнат за регулиране на кръвната захар при животни с диабет.

куче босилекСнимка: iStock

  • Подкрепа на имунната система

Витамините в босилека могат да помогнат за засилване на здравето на имунната система на вашето куче.

Има ли рискове при консумацията на босилек от кучетата?

Въпреки че босилекът предлага много потенциални ползи, важно е да вземете предвид и някои рискове за здравето на питомеца си, свързани с консумацията му:

  • Храносмилателни разстройства

Някои кучета може да не понасят добре босилека. Най-добре е да започнете с малко количество, за да проверите дали вашето куче има храносмилателни проблеми като диария или повръщане.

  • Алергии

Алергичните реакции към босилек са редки, но все пак възможни. Признаците, на които трябва да обърнете внимание, включват сърбеж, подуване или косопад. 

куче босилекСнимка: iStock

  • Песто и други продукти от босилек

Босилекът е безопасен за кучета сам по себе си, но трябва да избягвате да давате на кучето си продукти от босилек, които включват други съставки. Пестото например съдържа много масло, чесън и пармезан. Храните с високо съдържание на мазнини могат да причинят стомашно-чревни разстройства или дори панкреатит, пресният чесън може да бъде токсичен, а пармезанът обикновено е с високо съдържание на сол.

Как безопасно да дадете босилек на кучето си

Д-р Хайнце препоръчва да давате на кучето си не повече от няколко листа или чаена лъжичка сух босилек на ден. Започнете с малко количество, за да разберете как организмът на кучето ви го възприема. 

куче босилекСнимка: iStock

Вижте още:

Калций – защо кучетата имат нужда от него

Kолко често е добре да храним кучето си

Виж още