Kолко често е добре да храним кучето си

куче Снимка: iStock

З наете ли, че малките кученца трябва да се хранят до четири пъти на ден? А задавали ли сте си въпроси относно избора дали това домашният ви любимец да има закуска и вечеря е най-правилното разпределение на дневния му порцион? 

кучеСнимка: iStock

Независимо дали имате опит в отглеждането на кучета или сте съвсем нови в това начинание, то неминуемо се стига до момент, в който си задавате въпроси, свързани с храненето на косматия си другар. Най-честият от тях е: Колко често трябва да ядат кучетата? И макар да ни се иска, няма как да дадем еднозначен отговор, защото няма общовалидно правило, което да е подходящо за всяко четириного. 

Важно е домашните ни любимци да ядат храна, която е специално формулирана за тях и отговаря на възрастта им – не е добра идея, например, да давате на възрастно куче гранули за кутрета и обратно.

Dogsandcats.bg

А колко често трябва да яде домашния ви любимец може да зависи от различни неща, включително размер, порода, енергичност и цялостно здравословно състояние. 

куче ядеСнимка: iStock

Добре балансираната диета и правилното хранене са важни компоненти в мисията ни да отгледаме здраво, силно и щастливо куче. Въпреки че няма строго правило, повечето стопани на четириноги избират да дават на питомеца си да хапва два пъти на ден. 

Закуска и вечеря – правилно ли е?

Повечето експерти препоръчват да храните домашния си любимец два пъти на ден – веднъж сутрин и веднъж вечер. Това правило не важи за малките кученца, които тепърва изследват света и при тях се налагат по-чести похапвания. 

Ако вашето куче има навършени 12 месеца или повече, то храненията следва да са едно или две на ден. Представителите на по-малките породи имат по-бърз метаболизъм и изгарят енергията си по-бързо от по-едрите си събратя, така че при тях можете дори да включите обяд към ежедневния график. Малки и по-чести порции – това е ключово за дребосъците. 

Какво влияе на това колко често кучето трябва да яде?

Храненето два пъти на ден обичайно се отнася за кучета, които са здрави и физически годни. Ако животното има специални диетични нужди, алергии или страда от инфекция, може да се нуждае от различен график за хранене, специално съобразен с индивидуалните му нужди. Никога не би навредило да обсъдите всичко това с ветеринарния си лекар, за да сте спокойни, че осигурявате на косматия си другар всички хранителни вещества, витамини и минерали, от които има нужда.

куче ядеСнимка: iStock

Породата играе роля, когато решавате колко често да храните кучето си. По-едрите четириного изискват по-висок калориен прием на ден в сравнение с кучетата от средни и малки породи.

Възрастта също е важен фактор. Защото, замислете се – калорийните изисквания на двумесечен Померан варират значително в сравнение с двегодишна Кавказка овчарка, например. 

Колко точни са указанията за хранене на етикета на кучешката храна?

Може би сте си задавали въпроса защо ви е необходима консултация с ветеринарен лекар относно количеството храна, което да давате на любимеца си, при положение, че всичко е записано на гърба на опаковката й. Истината е, че препоръчителните указания рядко са точни и трябва да се използват само като приблизителна отправна точка. Те варират в зависимост от производителя, което означава, че има малка до нулева съгласуваност между различните марки.

кучеСнимка: iStock

Етикетите на храните могат да бъдат подвеждащи или понякога – дори объркващи. А в някои случаи общите схеми за хранене съдържат остаряла информация. Възрастта, енергийните нива, здравето, типът на породата, репродуктивния статус и ежедневната натовареност следва да повлияят значително повече на количествата храна, които животното следва да получава. Именно поради това е важно да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

Какъв вид график за хранене работи?

Необходимо ли е да се придържаме към строг график за хранене или можем да си позволим известна свобода? Ветеринарните лекари имат категорично мнение по този въпрос, според което свободното хранене не е препоръчително и по-скоро следва да се избягва.

Оставянето на храна на разположение на домашния ви любимец по всяко време на деня може да привлече гризачи или хлебарки, самото ядене изветрява при продължително взаимодействие с кислород, а и кучето ви може да изяде наведнъж порцията, която сте предвидили за целия ден. По този начин рискувате четириногият ви другар да се храни без контрол и да наддаде на тегло. 

Затлъстяването при кучетата е нарастващ проблем, освен това поглъщането на твърде много храна наведнъж може да доведе до смъртоносно подуване на стомаха. За това е необходимо да сте по-внимателни и стриктни, когато става въпрос за изграждане на здравословните навици на кучето ви.

кучеСнимка: iStock

Освен това, ако имате повече от един домашен любимец, това може да доведе до спорове за храната. 

Колко трябва да ядат кученцата?

Точно като бебетата и малките деца, кученцата ядат често и по много. Нуждите им се променят с времето, когато преминават от палета към зряла възраст. Докато са малки, косматите ни приятелчета растат бързо и се нуждаят от повече храна спрямо по-възрастните четириного. Необходимо е в менюто им да има достатъчно количество калций, в противен случай те могат да развият метаболитно костно заболяване или дори ортопедични състояния като ранен артрит.

Приблизително след четвъртия месец от живота на кученцата храненията могат да стана три, а след навършване на първата година – два пъти дневно. 

Вижте още: Защо кученцето отказва да се храни

Какво да кажем за възрастните кучета?

Знаем добре, че кучетата обичат да похапват. И винаги са готови да си изпросят още малко, прилагайки на практика онзи „тъжен и гладен поглед“, на който малцина стопани са в състояние да устоят.

Както споменахме по-горе, възрастните кучета се нуждаят от две хранения на ден, а ако ви молят за „допълнително“, едно лакомство би свършило работа. Не е добра идея да храните домашния си любимец с по-големи количества от препоръчаните. 

куче ядеСнимка: iStock

Отново и с риск да се повторим: етикетите на храните могат да бъдат подвеждащи или объркващи, поради което трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар за индивидуалните нужди на любимеца си.

Добре ли е да се дават на кучетата остатъците от масата?

Винаги е най-добре да храните кучето си само с кучешка храна. Вместо остатъците от масата, заложете на лакомства за почистване на зъбите, които са и по-нискокалорични. Ако все пак не можете да се въздържите да не споделите част от вечерята с домашния си любимец, не забравяйте да избягвате мазни, солени или пържени храни.

Някои зеленчуци като моркови, краставици или броколи са чудесен избор – те са с ниско съдържание на мазнини, добър източник на витамини и фибри. И не на последно място – те са приятно допълнение към диетата на домашния ви любимец. 

Правилното хранене е ключово, за да може домашният ви любимец да живее по-дълъг, щастлив и здравословен живот. Винаги осигурявайте на четириногото прясна вода и лакомства, за да му покажете колко добро момче е.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Как правилно да сменим храната на кучето си

 

Виж още