Безусловна ли е действително кучешката любов?

куче човек Снимка: iStock

К учето често бива описвано като „най-добрият приятел на човека“ и със сигурност има защо. В миналото четириногите са помагали, защитавайки хората от опасност, а днес те продължават да ни осигуряват компания, емоционална подкрепа и да ни помагат в различни дейности. Дали обаче домашните ни любимци действат така, защото ни обичат безусловно? И няма как да не се запитаме и – дали четириногите са толкова лоялни на теория към хората, защото обичта им към нас не знае граници?

куче човекСнимка: iStock

Безусловна любов или липса на осъждане?

Твърде често чуваме, че кучетата ни обичат „безусловно“, но дали това действително е вярно? Това не е никак лесен въпрос! Терминът безусловна любов се използва широко от мнозина и означава да обичаш някого или нещо без условия. Или с други думи – предлагане на обич, без очакване на нещо в замяна. 

От векове опитомените кучета са разчитали на своите човешки приятели за храна, подслон и обич. И най-вероятно, ако спрете да храните четириногото си един ден и му дадете възможност да развихри свободната си воля да прави каквото иска, то вероятно ще тръгне да търси нещо за ядене! Да, не ни се иска да мислим за това, но е факт, че косматите ни другари са силно мотивирани от храна и едва ли биха избрали да останат при нас поради безсмъртната си любов или обожание, ако са гладни.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Една от чертите, които може би описват кучетата ни по-точно, е „неосъждане“. В края на краищата, в най-лошите ни моменти четириногите винаги са до нас. Всеки път, когато се приберем у дома, когато сме имали пререкания с партньора си или лош ден на работа – домашните ни любимци винаги са на линия.

Какво печелят кучетата от съжителството си с хората?

Кучетата и хората действително имат симбиотична, взаимна връзка. Но отношенията, които образуваме помежду си, не са изградени само на база необходимост и със сигурност невинаги се водят от нея. Казано по-просто, домашните ни любимци също ни обичат, защото това ги кара да се чувстват добре! Като социални животни, физическото докосване у кучетата ни освобождава хормон, наречен окситоцин, известен като „хормонът на любовта“. Същият този окситоцин е това, което се отделя при контакт между майката и новороденото. 

куче човекСнимка: iStock

Мозъкът на кучето дори реагира на миризмата на познатите му хора по същия начин, по който ние реагираме на изображенията на хората, в които сме влюбени. Удивително, нали? А, според последни проучвания, част от мозъка на четириногите „светва“ най-силно, когато четириногото усети любимия си човек. 

Изграждане на връзка с кучето ни

Всеки, който е имал собствено куче или е живял с домашен любимец, ще ви каже – няма друга подобна връзка. Отчасти гриживни, отчасти спътници, отчасти доверени лица, отношенията, които имаме с нашите кучешки другари са незаменими! А добрата новина е, че има някои неща, които можем да направим, за да заздравим допълнително връзката с четириногия си другар. 

куче човекСнимка: iStock

Най-лесният начин да станете по-близки с кучето си е да се наслаждавате на различни дейности заедно. Наблегнете  особено на всичко, с което кучето ви има положителни асоциации, като ходене на разходка, походи в планината или извън града… или возене с кола (ако го харесва).

Можете да научите домашния си любимец на различни команди. Дресурата не само ще покаже на животното, че ако изпълни това, което се иска от него, ще получи награда, но междувременно ще повиши самочувствието му. 

В заключение – невъзможно е да се каже дали кучетата ни обичат безусловно в този момент, но няма съмнение, че домашните ни любимци имат способността да ни обичат силно и искрено. А за нас това е абсолютно достатъчно!

куче обичСнимка: iStock

Вижте още: 

Какво си мисли кучето, когато ви гледа в очите?

7 причини защо кучето обича да дремва върху вас

 

 

Виж още