Боксер

Боксер Снимка: Istock

Други имена

Boxer

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

53 см. 63 см.

Тегло

25 - 32 кг.

Живот

8 - 10 г.

Произход

Германия

История

Смята се, че брабантският буленбайсер е родоначалник на тези смели и атлетични кучета. В миналото Боксерите са били първи помощници на овчарите, развъждали ги за лов на диви прасета, елени и мечки. Благодарение на специфичната си захапка, Боксерът бил в състояние да захапе жертвата си и да я задържи до идването на стопанина си. 

На територията на Германия живеели две разновидности на породата – по-едрите се наричали Данцигски Буленбейсери, а по-дребните – Брабантски Буленбейсери. В края на 19 век започнала селекция, довела до днешния вид на Боксера – куче, смесица от двете, с широка муцуна и леко вирнат нос. Първият клуб на любителите на породата е основан през 1895 година в германския град Мюнхен.

Името на Боксера буквално означава “хапещ бикове”. Според други тълкования пък, наименованието на породата се дължи на способността на тези кучета да се изправят на задните си крака и да размахват предните като боксьори, които сякаш се бият.

Външен вид

Боксерът е средно голямо куче, здраво, мускулесто и с добра костна система. Подвижен, игрив и силен, той не би трябвало да изглежда нито слаб, нито тромав. Мъжките представители на породата достигат до 63 см височина, женските – до 59 см. Теглото е между 25-32 килограма. 

Dogsandcats.bg

Муцуната на тези кучета е тъпа, силно извита нагоре. Долната челюст стърчи спрямо горната и образува специфичната за боксерите захапка. В близкото минало ушите се купирали, но това вече е забранено в редица страни от Европейския съюз.

Козината на боксера е къса, с тигрова или рижава окраска.

Характер

Бдително и всеотдайно куче-пазач, на Боксера винаги може да се разчита да защити семейството си. При правилни грижи и необходимото внимание, това наглед “страшно” куче се превръща в спокоен, самоуверен и уравновесен любимец. Ключова е ранната социализация – от малки е необходимо да ги извеждате на непознати за тях места, сред различни хора, други кучета и миризми. 

Интересен факт за Боксерите е, че са големи манипулатори щом се касае за храна. Те могат да контролират количествата слюнка, която отделят и е достатъчно да видят храна, за да започнат да го правят. Именно заради това, а и не само, възпитанието на Боксерите е изключително важно както са кучетата, така и за техните собственици. 

Въпреки че се поддават лесно на дресировка и обучение, за да има ефект то трябва да започне още през 2-3 месец от живота на кучето. Независими по природа, често се случва Боксерите да проявяват инат по време на дресировката. В никакъв случай обаче не трябва да реагирате с физическо насилие или грубо отношение. Така можете да озлобите животното и то да загуби желание да изпълнява командите ви.

Здраве

Сред най-честите заболявания на породата са тазобедрена дисплазия, ушни инфекции и проблеми със стомаха. Очите на тези кучета често сълзят, тъй като при разходка в тях попадат различни прашинки или нечистотии – редовоното им почистване ще спести инфекции и възпаления.

Грижа

Зареден с много енергия, Боксерът има нужда да я изразходва качествено. Ако се спрете на тази порода, трябва да имате възможност да осигурите на любимеца си възможността да тича на воля. Разходките трябва да са поне по час на ден, като кучето задължително трябва да е на повод. Добре е да носите със себе си кърпичка или салфетка, с която да избърсвате устата от стеклата се слюнка. 

Късата козина на Боксера не налага много грижи от страна на собственика му, достатъчно е да я разресвате два-три пъти седмично. Почистване на лапите с мокра кърпа пък, ще ви спести къпането, което също не се препоръчва да е прекалено често. Очите и ушите тези кучета са склонни към развитие на инфекции, така че е добре да ги проверявате редовно. 

Хранене

Мускулесто и здраво куче, Боксерът има нужда от качествена храна, която да му осигури всички необходими витамини и минерали. Най-добрият избор е, да заложите микс от висококачествена кучешка храна – суха или консерви, съчетани с натурални продукти. Можете да давате на кучето месо – телешко, пуешко, пилешко, както и техните субпродукти. Като допълнение, за още повече протеини – твърдосварени яйца, извара, кисело мляко, кокали – без пилешки тръбни, различни зеленчуци. Да се избягват солено, сладко, тестени или бобови култури.

Деца и домашни любимци

Защитник на семейството, игрив и жизнерадостен, Боксерът обича компанията на деца. Не е препоръчително обаче да го оставяте сам с най-малките, защото в играта си е възможно да бъде по-груб и да ги нарани без да иска. С други животни се разбират добре само, при положение, че са добре социализирани или са израснали заедно. 

Към други кучета от същия пол, Боксерът може да прояви агресия или желание за надмощие – винаги бъдете подготвени и не го оставяйте без повод в градска среда.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още