Бяс при кучетата – какво трябва да знаем

куче Снимка: iStock

Е дна от ваксините, които всяка година поставяме на кучето си (годишната ваксина) го предпазва от бяс. Това е и едно от най-старите, познати на човечеството инфекциозни заболявания. Защо то е толкова опасно за домашния ни любимец, как се предава и какви са признаците, по които можем да познаем болно животно?

Вижте още: Първи месеци с малко куче вкъщи

История на заболяването

Заболяване, познато от дълбока древност, още по времето на Аристотел е известно, че бяс е болест, която се предава чрез ухапване от заразено животно. През 80-те години на миналия век заболяването започва да се изучава по-детайлно и през ерата на Пастьор е постигнат успех при изготвянето на ваксина, приложима както при кучетата, така и при човека. През 1903 година учени откриват ултрафилтрацията на вируса. В световен мащаб бесът все още е с широко разпространение. Благодарение на усилията, контрола и мерките на здравните органи, болестта се ограничава значително през последните десетилетия. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В България заболяването бяс става познато през 1896 година, когато е записан първият случай на болно животно. От тогава до днешни дни болестта бива регистрирана ежегодни при диви и домашни животни с различна степен на интензивност и териториално разпределения. Благодарение на извършваната орална ваксинация против бяс по дивите животни има възможност след години заболяването да изчезне напълно у нас. 

Защо заболяването е опасно не само за животни, но и за хора?

Бяс е вирусно заболяване, което най-често поразява дивите животни като лисици, вълци и еноти. Това е инфекция, която се предава както между болни животни, така и от животно на човек, а след това – от човек на човек. Предава се при захапване и контакт с болно животно или човек.Специфичното при болестта е, че тя се диагностицира трудно, докато се намира в ранния си стадий, защото няма почти никакви симптоми. Заболяването се получава от невротропен вирус, който поразява главния мозък на животното. 

кучеСнимка: iStock

Симптоми на заболяването при домашните любимци

Определящ за клиничните признаци на бяс при кучетата е инкубационния (скрития) период. В над 50% от установените случаи на болни животни, той е между 10 и 60 дни. Кучето става опасно на 5-10 ден – при първите появи на вируса в слюнката. 

Бесът се разделя на няколко форми и категории, за които определящи са характерните симптоми на патологията и стадия на протичане.

Известни са следните форми на беса:

 • Буен бяс
 • Тих бяс
 • Атипично протичащ бяс

Най-често при кучетата се проявява буйната форма на заболяването. Симптомите й продължават обикновено между 6 и 12 дни. Тя има три стадия:

 • Предболестен/Меланхоличен стадий
 • Маниакален/Стадий на възбуда
 • Паралитичен стадий

Предболестния стадий продължава два – три дни. При него характерни са променливи настроения, животното започва да се държи странно, мястото на ухапване се зачервява, а кучето започва да изпитва сърбеж. Наблюдава се липса на апетит, повишена рефлекторна възбудимост, проблеми и болка при уриниране, диария с кръв.

кучеСнимка: iStock

През Стадия на възбуда на лице са частична или пълна парализа на дъвкателните мускули, невъзможност да преглъщане на храна, повишено слюноотделяне и промяна в гласа/ръмжене. Този стадий продължава между 3 до 4 дни. Животното става агресивно, най-често – тръгва да хапе стопаните си без да лае. 

Стадий на парализа – продължава 1-3 дни. При него парализата обхваща поетапно мускулите първо на долната челюст, хранопровода, очите и опашката. В края на този период се парализират краката и задницата, а в края му – цялата дихателна мускулатура, което води до смърт в следствие на асфикция.

Тих бяс

Наричан още горски, тъй като над 50% от установените случай са при лисици. Това клинично протичане на болестта няма стадий на възбуда. При него кучето не е агресивно и запазва апетита си, но се забелязва трудно преглъщане. При разходка животното се олюлява и сякаш „не е на себе си“. Заболяването прогресира за няколко дни и завършва със смърт.

Атипичен бяс

Това е най-рядко срещаната форма на бяс. При нея всички симптоми изчезват. Тя се характеризира в оздравяване след втория стадий на заболяването. 

кучеСнимка: iStock

Признаци на бяс при кучето

Диагностиката на заразените с Бяс животни е трудна и зависи в кой стадий от болестта се намират те. В общия случай ще познаете, че едно куче е болно от Бяс:

 • Кучето е отслабнало
 • Забелязва се повишено слюноотделяне 
 • Езикът му сякаш „изпада“ от устата
 • Очите му се присвиват постоянно 
 • Забелязват се проблем с преглъщането

Кучешкият бяс не се лекува – това заболяване се развива бързо до крайния си стадий и завършва със смърт. 

При подозрения, че куче е заразено с бяс следва веднага да се посети ветеринарен лекар. Обикновено болното животно се държи изолирано и не се допуска контакт, като най-често тези животни биват приспивани с оглед да им се спестят мъките.

Профилактика на бяс при кучето

Чрез имунизацията срещу бяс, която се извършва всяка година, можем да предпазим най-сигурно домашния си любимец. Важно е да се знае, че устойчив имунитет срещу бяс при кучетата се изгражда след третата ваксина.

кучеСнимка: iStock

Бяс при хората

Единственият начин човек да се зарази с бяс е чрез ухапване от болно животно. Вирусът се съдържа в слюнката, а сред клиничните признаци на болестта при хората са: 

 • Сърбеж и болка около ухапаното място
 • Силна възбуда (след 5-ти ден от ухапването)
 • Гърчове
 • Безпричинен страх
 • Халюцинации
 • Бълнуване
 • Свръхчувствителност към светлина

Болните от бяс хора развиват за отрицателно време хидрофобия – дори шумът от капеща вода ги плаши и води до ясно изразена клинична картина. Към края на инкубационния период при човека се появява треска, висока температура. Лечението при човек е симптоматично. 

Най-сигурният начин да предпазите домашния си любимец от Бяс е като го ваксинирате редовно. Бъдете отговорни, защото това може да струва живота на любимия ви четириног приятел!

 

Виж още