Ваксиниране на кучето - какво трябва да знаем

ваксинация на куче Снимка: iStock

К огато си взимате куче освен радост, любов и приятни емоции, то носи със себе си и голяма отговорност. Необходимо е да се постараете да подсигурите на четириногия си приятел най-добрия възможен старт, както и редовно да го защитавате от всички външни влияния, които са по възможностите ви. 

Защо ваксинацията е важна?

Едно от най-добрите и важни неща, които можете да направите, за да дадете дълъг и здравословен живот на любимия си приятел, е да го ваксинирате срещу всички общи кучешки заболявания. Кученцето е защитено срещу тях само през първите няколко седмици от живота си благодарение на имунитета, предаден му от майката чрез млякото. След като този период приключи вие сте тези, които трябва да му осигурите необходимата защита. А именно – чрез ваксините.

Как действат ваксините?

Кучешките ваксини, както и тези, предназначени за хората, съдържат малки количества безвредни „убити“ вируси и бактерии. Когато попаднат в организма на кучето, те стимулират защитните му механизми и имунната система започва да произвежда антитела, за да се защити при нова среща с тях. 

Реваксинацията поддържа наличието на тези антитела, които иначе отслабват с времето. 

Dogsandcats.bg

Важно е да се знае, че не всяка ваксина, която поставяте на кучето си има нужда да се повтаря всяка година. Освен това във всеки етап от живота на четириногия ви любимец може да се наложи да направите допълнителна ваксина срещу Инфекциозен трахеобронхит причинен от Bordatella Bronchiseptica и кучешка параинфлуенца.

ваксинация на кучеСнимка: iStock

Ваксинационен план на куче

След като се консултирате с ветеринаря си, заедно с него трябва да изготвите план или схема, по които ще протича ваксинирането на кучето ви. Тъй като интервалите са строго дефинирани, ако ви се наложи да изпуснете ваксина, то плана се променя. Също трябва да знаете, че може да се ваксинира само напълно здраво животно. 

Първото ваксиниране на вашето кученце е между шестата до осмата-деветата седмица. Тя обикновено се прави в развъдника или приюта, откъдето взимате любимеца си. След като вече е при вас, ваксините са както следва:

Първа ваксина – между 45 и 50-ия ден. „Бебешката“ ваксина е срещу Парвовироза (ако е моно) или Парвовироза и Гана (срещу две заболявания).

Втора ваксина – на 8-мата до 9-тата седмица (началото на втори месец). Във втората ваксина са включени компоненти, изграждащи имунитет за повече заболявания: Кучешки Парвовирус, Гана, Параинфлуенца, Инфекциозен хепатит и Лептоспироза.

Трета ваксина – на 12-тата седмица или 90-ти ден. Тя качва нивата на имунитета до желаните стойности и реално затвърждава втората. 

Годишната ваксина се прави всяка година, считано от датата на третата.

Ако сте взели кучето си от приют, преди да пристъпите към ваксините, е добре да му направите някои допълнителни изследвания. Доста от заболяванията, особено тези, които се предават от майката на малкото, имат дълъг инкубационен период. Бързите тестове при ветеринаря ви биха открили голяма част от тях. Задължително е да изследвате осиновените кученца и за ушни паразити, които причиняват така наречената Отодектоза. Макар че заболяването не е опасно, лечението му е дълго (поне месец, понякога два).

След третата ваксина обикновено се поставя и Микрочипът – уникален за всяко животно. Започва се и цикълът на вътрешно и външно обезпаразитяване, честотата на който зависи от използваните препарати. 

Как се извършва реваксинацията

След като е преминала една година от живота на кучето е необходима реваксинация. Ежегодната ваксина включва защита срещу: Кучешка Гана, Инфекциозен хепатит, Кучешки Парвовирус, Лептоспироза и Бяс. 

Тя не бива да се пропуска, тъй като освен, че любимецът ви е изложен на по-голям риск от развитие на инфекциозни патогени като вируси и бактерии, тази ваксина се изисква при напускане на страната, пътуване със самолет, настаняване на кучето в хотел и тн.

ваксинация на кучеСнимка: iStock

Не забравяйте, че ваксинирането е най-лесния и ефективен начин да предпазите вашето куче от животозастрашаващи го болести, да подсилите имунитета му и то да се развива здраво, щастливо и хармонично.

Вижте още: Как да изберем ветеринар за кучето ни?

Виж още