Кога кученцето може да излезе навън за първи път

кученце разходка Снимка: iStock

З наем добре, че всичко, свързано с малките кученца е безумно сладко и вълнуващо! Колкото и да ни се иска да споделим различни преживявания с новото си космато другарче обаче, има някои препоръки на ветеринарните лекари, към които е добре да се придържаме. И въпреки че социализацията и излагането на външния свят безспорно са изключително важни, необходимо е да вземем предвид и потенциалните заболявания, с които неваксинираните кутрета могат да се заразят по време на приключенията си на открито. 

кученцеСнимка: iStock

Кога можем да изведем кученцето навън за първи път?

Повечето кученца завършват първичната си серия от ваксини между 12 и 16-тата седмица. Но това не означава непременно, че трябва да чакате толкова дълго, за да изведете косматия си другар навън, за да свърши нуждите си. Консултирайте се с ветеринарния си лекар – той може да реши, че за вашия домашен любимец е по-добре да излезе навън няколко дни след първия кръг ваксинации (около 8-мата седмица), но единствено специалистът е този, комуто можете да се доверите за подобен съвет. 

кученце разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Значението на ранната социализация при кученцата

Ветеринарните лекари и специалистите по кучешко поведение и дресура са категорични, че ранната социализация помага на кутретата да се адаптират и развият по-добре. Често, ако държите косматото си приятелче напълно изолирано в дома си, докато серията от ваксини не приключи, рискувате да го направите страхливо и недоверчиво към външния свят, а всички нормални градски шумове да го стряскат.

Ако получите разрешение от ветеринарния си лекар да изведете домашния си любимец, намерете уединено място, където по възможност няма изпражнения на други четириноги, за да сведете до минимум риска от заболявания, като същевременно предоставите на кутрето предимствата на обучението и житейския опит на открито.

кученце разходкаСнимка: iStock

Кога кученцата могат да излязат на първата си разходка?

С цялата му буйна енергия може да изглежда, сякаш кученцето ви е готово да се втурне през вратата навън във всеки момент. Въпреки това, ветеринарните лекари напомнят, че кутретата имат нужда от бавно и последователно обучение що се отнася до излизанията навън и приучването на каишка. И, както споменахме по-рано, уверете се, че избягвайте райони, където има изпражнения на други животни, за да сведете до минимум риска от заболявания.

Няколко кратки, чести разходки (между 5 до 10 минути) са много по-добър и ефективен вариант в сравнение с дългите, ежедневни сесии. 

Кога можем да заведем малкото кученце в парка?

Що се отнася до кучешкия парк, препоръчваме ви да не водите кученцето си там, докато не приключи пълната му серия от ваксинации. Това обикновено се случва около 4-ия месец, след поставяне на многовалентната ваксина. По този начин ще сте сигурни, че животното е защитено и може спокойно да го пуснете да поиграе с останалите в близкия парк.

кученце разходкаСнимка: iStock

Ако все пак искате да социализирате кученцето си, без да поемате допълнителни рискове, свързани със здравето му, вариант за вас е да поканите у дома познати и приятели с домашни любимци, за които сте сигурни, че са здрави и имат всички актуални ваксинации. 

Вижте още: 

Ваксиниране на кучето - какво трябва да знаем

Как да привикнем кучето към каишка