Да оставям ли радиото или телевизията включени, когато кучето е само?

куче вкъщи Снимка: iStock

М ного стопани на домашни любимци си задават въпроса дали е добра идея да оставят радиото или телевизора включени за кучето си, когато не са у дома?

Вярвате или не, това всъщност е един от най-добрите начини да помогнете на косматия си другар да се почувства по-малко самотен и неспокоен от вашето отсъствие.

А като бонус – фоновият шум намалява значително случаите на тревожност при раздяла. 

Dogsandcats.bg

куче вкъщиСнимка: iStock

Звукът от телевизор или радио може и да блокира външните шумове, по които животното лае във ваше отсъствие, като съседи и автомобили, които се движат наоколо, минаващи коли и тн. 

Кое радио и каква телевизия са най-подходящи?

Изборът на радио и телевизия зависи от отделното куче (или кучета, ако имате няколко). Радиото няма визуален компонент, така че звукът от гласове и музика може да бъде по-успокояващ и по-малко склонен да предизвика реакция у животното. Обратно, ако оставяте телевизора включен, четириногото може да реагира на различни звуци, включени в аудиото, както и на изображения на други кучета, котки и животни, движещи се наоколо.

куче телевизияСнимка: iStock

Някои домашни любимци дори реагират на герои от анимационни филми, звън на камбани и кучешки лай по време на филмова сцена.

Вижте още: С какви звуци и музика да успокоим тревожно куче

Лечение на тревожност при раздяла

Използването на радиото или телевизията като фонов шум за вашето куче може да свърши работа, що се отнася до лечение на тревожност при раздяла. Тихите говорещи гласове и спокойните песни по радиото обикновено са достатъчни, за да помогнат на четириногото да повярва, че наблизо има хора. Или го разсейват достатъчно, за да не скучае. Някои кучета дори могат да бъдат обучени (при желание от страна на стопаните им) да свързват звука от радиото или телевизора като знак, че е време за безопасно и релаксиращо време за почивка. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Не бива да забравяме и, че косматите ни другари по природа са товарни животни, които не обичат да бъдат отделени за дълго от останалите членове на глутницата си. И макар да има много чудесни начини да помогнете на косматия си приятел да се справи с безпокойството при раздяла, включително упражнения, мозъчни игри, предсказуема рутина, уверете се, че не оставяте питомеца си сам за твърде дълги периоди от време. 

Спокойно и тихо

Ако сте решили да заложите на телевизията или радиото, за да помогнете на домашния си любимец да се аклиматизира, докато не сте около него, не забравяйте да изберете по-спокойна програма/станция. Пускането на нещо със силен или хаотичен шум, силна музика, експлозии, фойерверки, звънене на звънци или лаещи кучета просто не е добър избор. 

куче телевизияСнимка: iStock

Вижте още: 

Различават ли кучетата ни събратята си по телевизията

Какво виждат кучетата, когато гледат телевизия

 

Виж още