Да подготвим кучето за завръщането ни в офиса

куче Снимка: iStock

Н а фона на пандемията много неща се промениха – както за хората, така и за домашните любимци. Много стопани на четириноги си останаха да работят от вкъщи, което направи косматите им приятели изключително доволни. Малко объркани в началото, но неминуемо – щастливи от факта, че любимите им хора са почти по цял ден около тях!

Ако е дошло време да се върнете на работа в офиса, то кучето ви със сигурност го очаква неприятна изненада. Така че е добра идея да започнете да подготвяте косматия ви приятел за „новото нормално“, което включва да ви няма у дома за определен период от време всеки ден.

Ето няколко съвета за улесняване на прехода за вас и за домашния ви любимец.

  • Постепенно го оставяйте повече време сам

За щастие повечето работодатели ще ви информират точно от кога така нареченият „хоум офис“ или дистанционната ви работа ще се пренесе обратно в офиса. Независимо дали става въпрос за няколко дни или седмици, това ще ви даде необходимите нагласа и време, за да започнете да подготвяте за промяната и кучето си. 

Dogsandcats.bg

Най-добре е да започнете постепенно да оставяте домашния си любимец да стои сам за повече време. В началото – час, на следващия ден – два или три часа. Така шокът за животното от това, че няма да сте около него през по-голямата част от деня ще е по-малък. 

кучеСнимка: iStock

Кучето трябва да свикне да стои далеч от вас, за да не се стресира, когато отново започнете да ходите присъствено на работа. Ако домашният ви любимец страда от тревожност при раздяла – необходимо е да сте още по-търпеливи при този процес.

  • Придържайте се към рутината колкото е възможно повече

Рутината е едно от нещата, вярвате или не, което кара кучетата и котките да се чувстват спокойно и комфортно. Дори и вас да ви няма за определени часове през деня, това не значи, че всичко за домашния ви любимец трябва да се промени. Опитайте се да запазите установеното време за разходки, за хранене и лягане – така ще избегнете твърде многото промени, които могат да са объркващи за косматия ви спътник. А, ако можете да се отбиете в обедната си почивка, за да си поиграете с животното – още по-добре! Имайте предвид, че прекалено многото и резки промени могат да „отключат“ деструктивно и дори разрушително поведение у някои четириноги.

  • Наемете кучешки гледач

Ако работният ви график не ви позволява да се прибирате навреме за разходката на домашния си любимец или сте принудени да го оставяте твърде дълго време сам, можете да наемете човек, който да ви помага в грижите. Тази, сравнително нова, но набираща сила и популярност длъжност – кучешки гледач, ще ви спести угризения, че оставяте любимото си куче самотно по цял ден. 

кучеСнимка: iStock

  • Дръжте домашния си любимец зает

Отвличането на вниманието е чудесен начин за предотвратяване на безпокойството при домашните любимци. Преди да тръгнете на работа – дайте възможност на кучето си да изразходва цялата си енергия. Изведете го на дълга разходка или поиграйте с него. Да, може да се наложи да станете малко по-рано преди работа, но ще си струва, защото по този начин ще помогнете на домашния си любимец да преживее по-лесно отсъствието ви.

При някои кучета и котки оставянето на телевизора или радиото включени, докато ви няма, също може да представлява разсейване от това, че са сами у дома. Преди да излезете – задължително се уверете, че любимото легло и одеяло на вашия домашен любимец е на достъпно за него място – за да му осигурите максимален комфорт. 

  • Оглеждайте се за необичайно поведение

Когато животните се чувстват тревожни или стресирани, те ще го покажат. Имайте предвид, че дори и малките промени могат да увеличат нивата на стрес в живота на косматия ви приятел. Ако забележите, че докато ви няма животното започне да демонстрира разрушително поведение и инцидентите зачестят – свържете се с вашия ветеринарен лекар за съвет относно поведението на любимеца си.

кучеСнимка: iStock

  • Не забравяйте да им покажете, колко ги обичате!

Това, че сте далеч и не сте по цял ден заедно с четириногия си другар не значи, че той трябва да получава по-малко любов, нали? Ако не друго, то връщането ви на работа трябва да направи времето, прекарано с кучето ви още по-специално. За това – уверете се, че когато се приберете в края на деня обграждате с грижи и любов домашния си любимец!

 

Вижте още: 

6 полезни съвета за работа от вкъщи, ако имате куче

Виж още