5 начина да намалим скубането при кучетата

куче Снимка: iStock

П овечето стопани на кучета знаят, че смяната на козината на домашните ни любимци обикновено се случва два пъти в годината. При някои четириноги обаче, периодите на линеене могат да продължат с месеци. Ако и вие наблюдавате ден след ден как в шепата ви оставят косми щом погалите любимеца си, а из цялата ви къща има топчета козина, със сигурност се чудите какво можете да направите, за да намалите скубането на кучето си.

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви 5 съвета, които ще помогнат за намаляване на количеството косми, оставащи по килима и мебелите ви. Разбира се – всяко куче е индивидуално за себе си, но в общия случай – винаги си струва да се опита, нали?

  • Сменете храната

Някои по-евтини храни за кучета, които се продават в близкия супермаркет може би не са достатъчно добре балансирани и могат да доведат до по-активен косопад. Определени сухи храни пък може би оставят домашния ви любимец дехидратиран, освен ако не пие и много вода междувременно. А и много четириноги имат недиагностицирани хранителни алергии, които могат да причинят сърбеж, който от своя страна да доведе до падане на още и още косми по пода ви. Промяната на храната на кучето ви може да има значение, но не забравяйте – това трябва да става постепенно, в никакъв случай – рязко. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Как правилно да сменим храната на кучето си

  • Добавете Омега-3 към диетата на домашния си любимец

И преди сме споменавали за ползите от наситените мастни киселини Омега-3 и Омега-6 за кучето ни. Приемът им поддържа нормалното съдържание на влага в кожата на домашния ви любимец, заздравява косъма, ставите, сърцето, имунната система и здравето на клетките. А това може да доведе и до по-малка загуба на козина.

  • Не забравяйте редовното обезпаразитяване

Паразитите като бълхи, например, могат да бъдат много дразнещи и да причинят дискомфорт на кучето ви. Някои четириноги са алергични към тях, което може да доведе до още по-тежки реакции. За това – следете каква е трайността на различните продукти и препарати, които прилагате върху домашния си любимец – той никога не бива да остава незащитен.

кучеСнимка: iStock

  • Къпете кучето си, но не твърде често 

Къпането помага на мъртвите косъмчета да паднат във ваната, вместо на пода – факт. Но прекомерното къпане може да доведе до изсушаване на кожата, което от своя страна може да увеличи количеството козина, които животното отделя. Опитайте се да не къпете кучето си повече от веднъж-два пъти месечни, използвайки специален шампоан, а ако се налага – и балсам. Никога не използвайте човешки препарати и козметика върху любимеца си.

Вижте още: Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

  • Ресане, ресане и пак ресане

Или четкане – в зависимост от вида на козината на кучето ви. Най-добрият начин да има по-малко козина по пода или килима в дома ви, е да я изчистите още преди да е паднала.

Използвайте четка, препоръчана и подходяща за вида на кожухчето на вашето куче. За късокосмести четириноги – гумена четка или масажираща ръкавица би свършила чудесна работа. За кучета с по-дълга и фина козина – най-подходяща е по-ситната четка или гребен против разплитане. 

Ако не сте сигурни коя четка е подходяща за вашия домашен любимец, не се колебайте да се консултирате с професионален фризьор (грумър) или с персонала на зоомагазина – може да получите ценни съвети от тях. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Основни грижи за външния вид на кучето

Виж още