Дефицитът на кои витамини причинява окапване на козината на кучетата

куче козина Снимка: iStock

К учешкият косопад може да бъде един от първите признаци, че нещо с вашия четириног другар не е наред. Ако сте забелязали, че козината на питомеца ви е на петна, чуплива или в общо лошо състояние, възможно е вината да е в диетата му. Дефицитът на някои вещества може да причини загуба на козина при четириногите, като занижени нива на витамините А и В, пишат от PetMD.

Хранителните дефицити често възникват, когато кучетата се консумират нискокачествена или домашно приготвена храна, в която няма добър баланс на необходимите им хранителни вещества. 

куче козинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Недостигът на кои витамини може да причини косопад при кучетата

  • Биотин

Биотинът е отговорен за подхранването на кожата и козината на кучето, както и обработката на мастни киселини. Когато в организма на четириногото има недостиг на биотин, то често се появяват косопад, козината става матова, а кожата започва да се лющи. Възможно е домашният ви любимец да има по-малко енергия, намален апетит, диария и кожни лезии. Небалансирана диета, наследствени фактори или хормонални смущения могат да са причината за дефицита на биотин.

куче витаминиСнимка: iStock

  • Витамин А

Витамин А е от съществено значение за здравето на кожата на кучето ви, а липсата му може да я направи по-суха. Освен това, може да причини влошено общо състояние на козината и косопад.

Витамин А играе и жизненоважна роля за зрението, растежа и имунната система на вашето куче. По-конкретно, нощното виждане на домашния ви любимец е силно зависимо от този витамин, тъй като той допринася за развитието на пигменти, които позволяват на очите на животното да се адаптират към различно осветление.

Липсата на витамин А може да доведе до нощна слепота, а по време на етапите на растеж и развитие – да отслаби мускулите и да причини нарушения в нервната система на животното. 

куче козинаСнимка: iStock

Витамин А е отговорен и за създаването на повече бели кръвни клетки, което играе пряка роля в повишаването на имунитета на животното. Без него може да забележите, че кучето ви е по-податливо на болести и инфекции. 

  • Витамин B12

Витамин В12 (кобаламин) е от съществено значение за цялостното здраве на кучето ви. Неговият дефицит може да се дължи на диетичен дисбаланс или генетично заболяване.

Недостигът на витамин В12 може да доведе до косопад, но също и до по-сериозни проблеми като анорексия или нерегенеративна анемия. Възможно е животното да страда от неутропения или необичайно нисък брой бели кръвни клетки.

куче козинаСнимка: iStock

Недостиг на минерали, който може да причини окапване на козината при кучета

Дефицитът на витамини не е единствената причина кучето да има косопад. Ако домашният ви любимец не получава достатъчно минерали чрез диетата си, здравето на кожата и козината му неминуемо ще се влоши. 

  • Мед

Недостигът на мед не е особено често срещан при кучетата, но все пак може да се случи. Липсата на мед в диетата на животното може да доведе до суха петниста козина без блясък. Що се отнася до кожата, не са изключени инфекции и други проблеми. Анемията е друг симптом на медения дефицит при четириногите. 

куче витаминиСнимка: iStock

  • Цинк

Цинкът е от съществено значение за здравето на кучето ви, тъй като поддържа баланса на хормоните, ензимите и протеините. Той е жизненоважен за функцията на щитовидната жлеза и имунната система. Липсата на цинк може да причини освен косопад, кожни язви, удебеляване или напукване на кожата.

Други дефицити, които могат да причинят косопад при кучетата

Добре балансираната диета е ключът към здравето на вашето куче. В нея трябва да се съдържат и:

  • Мастни киселини

Липсата на мастни киселини може да допринесе за загуба на козина. Есенциалните мастни киселини, като омега-3 и омега-6, са  жизненоважни за здравето на козината на вашето куче. Ако те са в дефицит, ще забележите, че кожухчето на четириногия ви другар е матово и сухо. 

куче козинаСнимка: iStock

  • Дисбаланс на протеини и мазнини

Ако балансът на протеини и мазнини е нарушен, кучето ви може да има косопад или обезцветяване на козината. 

В заключение, косопадът е нещо повече от естетическо несъвършенство при кучетата – той може да е признак на сериозен здравословен проблем. Недостигът на витамини като биотин, витамини А и В12 може да допринесе за загубата на козина. Въпреки това, винаги има шанс косопадът да се дължи на основно медицинско състояние. Поради тази причина е изключително важно да заведете кучето си на ветеринарен лекар, за да установите къде е причината.

куче витаминиСнимка: iStock

Вижте още: 

Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

6 знака, че е време да смените храната на кучето си

 

Виж още