Добра идея ли е да вземете кученце за Коледа?

кученце Коледа Снимка: iStock

П о време на празниците има различни празнични видеоклипове с домашни любимци, които някак си проправят път из интернет и стигат до нас (понякога, без самите ние да го искаме!). Но няма как да не се съгласим, че са малко нещата, които са толкова затрогващи и очарователни, колкото това да видите малко кученце да изскача от празнично опакована кутия, поставена под елхата за Коледа. Искрената радост, която се изписва по лицето на получателя на този „подарък“ няма как да не ни умили! За това и е лесно да разберем защо много семейства се чувстват вдъхновени да направят подобна изненада на близък приятел или член на семейството си. 

кученце КоледаСнимка: iStock

Вземането на кученце за Коледа може да изглежда като идеален, специален и дори – променящ живота подарък. За съжаление, идилията свършва до тук. Защото нещата, които го придружават, далеч не са толкова сладки.

Dogsandcats.bg

Много семейства не са подготвени за усилията и разходите, които изисква отглеждането на домашен любимец. А това, за съжаление, води до тенденция приютите в големите градове да се сдобиват с нови обитатели малко след празниците. 

Ако обмисляте да подарите кученце на някого за тази Коледа, уверете се, че сте направили проучване и помислете за задълженията, които включва отглеждането на животното. Ето някои от нещата, които е добре да вземете предвид и над които да се замислите преди това.

Защо да вземете кученце за Коледа не винаги е умна идея

Въпреки че подаряването на кученце може да бъде възнаграждаващо и радостно изживяване, то също изисква и работа, търпение и отговорност. Дали човекът, за когото е предназначен този четириног подарък, е готов за това?

кученце КоледаСнимка: iStock

За съжаление, често се случва хора, които са си взели нов домашен любимец по празниците, да не са готови за грижите и отговорностите, които идват след това. Липсата на информираност и предварителна подготовка са сред факторите, които спомагат неуспешните осиновявания на четириноги. Не всички породи кучета са подходящи за определен човек и условията на живот, които той предлага. Това прави консултацията с експерт или поне – предварителното проучване, изключително важни, преди да се предприеме каквото и да е било действие. И помнете – едно сладко, малко и пухкаво кутре в даден момент ще порасне в голямо, буйно куче (в зависимост от породата му). Знаем, че е очевидно, но сякаш много хора забравят за това. 

Важно е и да помислите откъде ще вземете кученцето. Не всички развъдници са надеждни, а колкото и ужасно е да си го помислим, факт е, че в различните платформи можете да откриете обяви за четириноги, чиито настоящи стопани ги продават с ясното съзнание, че са болни. С цел – да изкарат бързи пари. 

кученце КоледаСнимка: iStock

Излишно е да казваме, че куче със здравословни проблеми е също толкова достойно за вашата обич, колкото всяко друго. Въпреки това, заставаме зад тезата, че е право на всеки от нас да бъде добре информират за състоянието на бъдещия си нов приятел.

Приютите от друга страна, могат да ви помогнат да опознаете по-добре животното, преди да го доведете у дома или да го подарите на близък човек. Имайте предвид обаче, че осиновените четириноги обикновено се нуждаят от малко допълнително време, за да се приспособят към заобикалящата ги среда. За това и „фазата на медения месец“, както наричат първите дни от живота на кучето в новия му дом, може да не е толкова щастлива, колкото очаквате. Особено в случай, че животното е преживяло минала травма. 

Какво да имате предвид, преди да вземете кученце за Коледа

Важно е да определите очакванията си, преди да доведете космат другар у дома за празниците. Кой и кога ще храни кучето? Кой ще го разхожда и ще почиства след него? Може ли (и има ли желание) вашият партньор, родители или деца да поемат тези отговорности. 

кученце КоледаСнимка: iStock

И не на последно място – финансовата страна на въпроса

Всеки домашен любимец заслужава достъп до надеждно здравеопазване, храна, вода, подслон, упражнения и любов. Така че – необходимо е да се замислите предварително, дали вашето семейство може да осигури всички тези ресурси на животното. Не забравяйте и за многократното хранене и разходки на ден, често презапасяване с храна и консумативи, както и много тренировки. 

Ако няма никой у дома по цял ден – всичко изброено по-горе може да изглежда трудно за изпълнение. Същото се отнася и, ако бъдещият собственик на животното е малко дете. 

Най-важното е, че вие и семейството ви (в случай, че кучето е за вас), трябва да сте подготвени и въоръжени с много търпение и отворен ум. Няма две еднакви четириноги – дори и в рамките на една порода, така че е невъзможно да се предскаже как точно ще се държи вашият бъдещ домашен любимец. Ще отнеме известно време, за да се опознаете, независимо на каква възраст е самото четириного.

кученце КоледаСнимка: iStock

Не забравяйте, че домашните любимци са семейство

Въпреки че някои коледни кученца с крайна сметка стигат до приюти за осиновяване, много от тях откриват любящи семейства, които никога не забравят тази вълшебна Коледа, когато са се сдобили с косматия си другар. Зад тези истории обаче, винаги стоят търпеливи и подготвени собственици. Ако все още се учите и нямате опит в отглеждането на домашен любимец, не се тревожете – дори и най-добрите срещат неравности по пътя, това е съвсем нормално. 

А сега седнете и внимателно обмислете всичко. Вероятно вече имате по-добра представа дали да вземете кученце за Коледа или не, нали?

Вижте още: 

Да направим Коледа безопасна за кучето ни

3 важни команди, на които да научите кучето си преди празниците

Как да подготвим кучето си за празничния сезон

Виж още