Добре ли е да даваме шунка на кучето си

куче Снимка: iStock

Ш унката безспорно е едно от любимите неща, които често присъстват на трапезата ни. Независимо дали ще посрещаме гости или ще си правим сандвич за обяд – шунката има онзи страхотен солен вкус, любим на стотици хора по целия свят. И не само на тях. Безспорен факт е, че ако почерпим домашния си любимец с парченце шунка, той едва ли ще ни откаже. Но дали е полезно да споделяме този, безспорно вкусен протеин, с косматия си другар? И дали не му причиняваме повече вреди, отколкото ползи?

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат шунка?

Може би ще ви изненада, но отговорът е и да, и не. 

Въпреки че шунката не е токсична за кучетата, най-добре е да избягвате да я давате на питомеца си в големи количества на питомеца си.

Dogsandcats.bg

Една малка хапка се счита за безопасна почерпка (освен ако вашият домашен любимец не страда от определено медицинско състояние), но това далеч не е най-добрият избор на месо, което редовно да давате на четириногото. 

Какво да кажем за шунка с кости?

Винаги избягвайте парчета шунка, по които има кости или хрущяли. Животните могат лесно да отчупят малки парченца от костта, които да причинят животозастрашаващи блокажи в храносмилателната система на кучето ви. Когато се сготвят, тези кости също стават много меки и могат да се натрошат, а ако вашият домашен любимец ги сдъвче, това може да причини рани в устата и/или хранопровода. 

кучеСнимка: iStock

Суровата шунка и костите от шунка също носят допълнителен риск, тъй като съдържат бактерии, които са вредни за вашето куче.

Добре ли е да даваме шунка на кучето си?

Накратко: не особено. Шунката съдържа протеини, факт, но вашето куче ще получи всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да се развива правилно, благодарение на пълноценната си и балансирана диета. А предварително нарязаната шунка, която се продава в масовите супермаркети обикновено съдържа много натрий, който не е никак полезен за домашния ни любимец. Същото се отнася и за предварително пакетираните меса за сандвичи, в които често се използват консерванти, които също са на основата на натрий. 

кучеСнимка: iStock

Друго важно нещо, което трябва да отбележим относно шунката е, че има и високо съдържание на мазнини, което често е причината и да е толкова вкусна. Но, ако следите какво хапвате и четете етикетите на продуктите, които слагате в потребителската кошница вероятно знаете, че храните с високо съдържание на мазнини имат свойството да причиняват чувство на тежест, стомашни разстройства и дискомфорт. А големите количества мазнини могат да доведат до панкреатит – състояние, което е особено сериозно при кучетата ни.

Вижте още: Панкреатит при кучетата – симптоми и превенция на заболяването

Ако все пак искате да почерпите кучето си с малко шунка...

На теория, малко парченце шунка от време на време едва ли ще причини проблем, освен ако домашният ви любимец не е диагностициран с определено медицинско състояние. Като цяло обаче, ние бихме ви посъветвали да се въздържате от подобни почерпки – вместо това, заложете на лакомства, подходящи за кучета, които са също толкова вкусни, но за сметка на това далеч по-безопасни за четириногия ви спътник. 

кучеСнимка: iStock

Във всеки случай, винаги е най-добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да споделите каквато и да е било човешка храна с вашия домашен любимец.

 

Вижте още:

10 най-вредни храни за кучето ни

Полезно ли е свинското месо за кучетата

Виж още