Полезно ли е свинското месо за кучетата

куче Снимка: iStock

М огат ли кучетата да ядат свинско месо? Знаем, че домашните ни любимци са всеядни, но дали всеки вид животински протеин е препоръчителен за консумация? Факт е, че четириногите могат да се хранят както с месо, така и със зеленчуци, но също така е вярно, че те имат различни хранителни нужди от нас. 

кучеСнимка: iStock

Например, косматият ни другар със сигурност не се нуждае от цялата сол, която получаваме, когато похапваме бекон (въпреки че, ако се замислите, това се отнася и за самите нас). Нито от всички допълнителни подправки, с които обикновено се приготвят продуктите от свинско месо. Всъщност, по-правилно би било да кажем, че някои от тях дори са токсични за кучетата. 

Сред собствениците на домашни любимци съществува дебат относно свинското месо и до колко то е полезно за животните. Фактите говорят, че кучетата могат спокойно да консумират свинско, но само ако то е приготвено по специфичен начин. И не в големи количества. Нека разберем заедно защо: 

Dogsandcats.bg

Полезно ли е свинското за кучета?

Този въпрос е малко сложен. Месото е съществена част от диетата на кучето ни, така че технически малко свинско би следвало е да е полезно за него, тъй като съдържа много протеин и други хранителни вещества, които помагат за баланса в диетата му. Но тук говорим само за обикновеното, неподправено и добре сварено чисто свинско месо. Само в този си вид то е напълно безопасно за домашния ви любимец. Не под формата на бекон, сушеница или шунка. 

кучеСнимка: iStock

Кога свинското месо е вредно за кучетата?

На пазара можете да откриете свинското месо под различни форми: варено, сурово, без кости, сушено и тн. В голяма част от тези продукти се съдържат много подправки като сол, пипер, люто и други неща, които могат да бъдат силно токсични за вашето куче като лук на прах, индийско орехче или чесън.

Беконът и свинската наденица имат много високо съдържание на мазнини и натрий, които стомахът на вашия питомец няма как да преработи лесно. А свинското месо като цяло съдържа вид мазнина, която е трудна за смилане от по-малките кучета. 

Не е безопасно и да давате на кучето си свински кости, тъй като те са невероятно крехки, след като са сготвени и могат лесно да се раздробят в устата на животното, което да причини вътрешни наранявания и запушвания. 

кучеСнимка: iStock

Не се препоръчва да храните домашния си любимец и със сурово свинско месо, тъй като в него могат да се съдържат паразити, които да заразят както вас, така и вашето бебе (в случай, че сте бременна). Ако забележите симптоми като диария, летаргия, треска, скованост или повръщане след консумация на сурово месо, възможно е косматият ви другар да има инфекция и е наложително да се свържете с ветеринарния си лекар възможно най-скоро.

Съвети за хранене на вашето куче със свинско месо

Както при всяка по-трудно смилаема храна, уверете се, че давате свинско месо на кучето си в малки количества. Не бива да прекалявате, за да не разстроите стомаха или да придадете различен вкус на обичайното му ядене, така че животното да откаже да се храни. 

Най-добрият вариант е да сварите малко свинско месо, което да накъсате в паничката на домашния си любимец заедно с обичайното му меню. Вижте как животното възприема протеина и едва тогава повторете.

кучеСнимка: iStock

В заключение – що се отнася до месото, свинското не е най-добрият вариант за вашия домашен любимец. Като алтернатива, пилешкото е чудесен начин да добавите допълнително протеин към диетата на четириногото. То е пълно с хранителни вещества като аминокиселини и витамини, лесно е за преработка и не на последно място – можете по-бързо и лесно да го сварите и отделите от костите, разбира се. 

 

Вижте още: 

Кои кости и кокалчета са опасни за кучето ни

Какво представлява добре балансираната диета за кучето

 

Виж още