Добре ли е за кучето, че прекарва вътре по-голямата част от времето си?

пудел Снимка: iStock

В ремето, което вашето куче прекарва на закрито или на открито, до голяма степен е ваш личен избор. Най-важният и определящ фактор за доброто му здравословно състояние, е да има достъп до редовни упражнения, а средата в дома ви да е безопасна и комфортна за животното.

В идеалния случай кучето ви ще се възползва от най-доброто от двата свята – уютна домашна среда, съчетана с игри и упражнения под открито небе (и под ваше наблюдение) навън.

 

Размер и порода

Малките кучета и той породите обикновено са много адаптивни към постоянния живот на закрито. Всъщност, много собственици, които живеят в апартаменти, избират по-дребни домашни любимци. От друга страна, четириногите от по-едри породи, отглеждани предимно за работа, като овчарки или за лов, като ретривъри, се справят по-добре, когато имат възможност да тичат и да спортуват на открито. 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Време и внимание

Ако сте човек, който прекарва време вкъщи и можете да осигурите достатъчно внимание на кучето си, животът на закрито, допълнен с разходки навън и време за упражнения, е добър компромис. От друга страна, ако ви се налага да отсъствате често, наемането на човек, който да разхожда и прави компания на питомеца ви може да осигури нужното обогатяване на животното. Това, съчетано, разбира се, с достатъчно взаимодействия с други животни. 

пуделСнимка: iStock

Социализация

Кучетата, които прекарват повече време на закрито, обикновено нямат възможност да се социализират с други животни и хора, освен ако собственикът им не положи усилия да насърчи тези взаимодействия. Можете да си насрочите срещи за игри с други собственици на четириноги, които живеят в квартала ви или да отскочите до близката кучешка градинка – изборът е ваш. Важното е да откриете начин да социализирате питомеца си, така че той да свикне как да си взаимодейства с други четириноги, да бъде спокоен и толерантен в тяхно присъствие. 

куче разходка тъмноСнимка: iStock

Стимулация

Кучетата, които живеят навън, често не могат да получат достатъчна стимулация, в резултат на което им става скучно. Отегчението бързо може да ескалира в тревожност и разрушително поведение. Същото важи и за четириногите, които живеят в апартамент и са принудени да прекарват повече време сами през деня – постарайте се да им осигурите нещо, което да ги забавлява като интерактивни играчки, например. В някои случаи решението на проблема може да бъде и животно компаньон. 

За да живее и да се развива добре едно куче, то има нужда от комфортна, топла, любяща и безопасна среда у дома, допълнена с редовно, контролирано време навън. Ако нямате двор или достъп до такъв, необходимо е да осигурите на питомеца си разходки до близкия парк или градина, където той да може да се раздвижи, да изразходва енергията си и да се социализира.  

куче разходка гораСнимка: iStock

Този баланс ще ви позволи да отглеждате кучето си предимно вътре, като същевременно му давате достатъчна възможност за промяна на средата, както и за общуване навън. 

Вижте още:

Една прекрасна разходка с куче в дъждовен ден

7 начина как отглеждането на куче подобрява здравето ви

Виж още