Еднакви ли са кучешките и котешките бълхи?

куче бълхи Снимка: iStock

Б ълхите са си просто бълхи, нали - без значение дали са на кучето или котката? Или не съвсем? Технически кучешките и котешките бълхи са различни. Тези при четириногите предпочитат тях за основен гостоприемник, докато котешките ходят главно по мъркащите домашни любимци. Всички те обаче могат да преминат от едното животно на другото без проблем. 

куче бълхиСнимка: iStock

Различават ли се котешките бълхи от кучешките?

Както споменахме по-горе, накратко – да. Котешките бълхи, Ctenocephalides felis, се различават значително от кучешките бълхи, Ctenocephalides canis. Тези разлики са видими и визуално, макар че ще ви е трудно да ги видите без микроскоп. 

куче бълхиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Преминават ли кучешките бълхи върху котки?

Щом са различни, логично е да си помислим, че отговорът на този въпрос е не, нали? И това отчасти е вярно. Действително кучешките бълхи предпочитат кучета, а котешките – котки, но и двата вида биха сменили гостоприемника си охотно, особено ако имат нужда да оцелеят. Освен това – не е изключено да скочат и по вас!

куче бълхиСнимка: iStock

Котките или кучетата имат повече бълхи?

Без значение е какъв вид домашен любимец имате – котка или куче, никой не е застрахован срещу това да хване бълхи. Определящият фактор е защитата. Още една причина да поддържате ваксинациите актуални и да обезпаразитявате питомеца си редовно. 

В заключение, макар да се разделят на кучешките и котешки, бълхите могат да се прехвърлят между домашните любимци. 

куче бълхиСнимка: iStock

Вижте още:

Можем ли да обезпаразитим кучето с препарат за котки

5 знака, че имате кучешки бълхи в дома си

 

 

Виж още