Можем ли да обезпаразитим кучето с препарат за котки

куче Снимка: iStock

З наем, че редовното обезпаразитяване на домашния ни любимец е важна част от рутинните грижи за него. На пазара се предлагат различни препарати за целта, изрично обозначени или само за кучета, или само за котки. За това и възниква и въпроса – можем ли да използваме препарати за обезпаразитяване на котки върху кучета и обратно

куче с бълхиСнимка: iStock

Краткият отговор е – не. Не бива да прилагате никакви медикаменти, предназначени за котки върху кучета, тъй като това може да бъде вредно и в някои случаи – дори животозастрашаващо за четириногото. 

Можем ли да обезпаразитим кучето си с препарат за котки?

По принцип не. Не е и желателно да го правите. Ако даден продукт е предназначени специално за котки, това означава, че неговият химически състав ще работи добре само, ако се приложи върху котка, поради нейните биологични характеристики. 

Dogsandcats.bg

Някои от съставките в тези препарати могат да са особено вредни за кучетата. Може да срещнете и непредвидени странични ефекти, които могат да варират от леко и временни, до тежки и дори – опасни за живота. 

коткаСнимка: iStock

Какво се случва, ако използвате препарат срещу котешки бълхи върху кучета?

Няколко са нещата, които могат да се случат, ако използвате препарат за обезпаразитяване, предназначени за котки, върху кучета. 

Ако се използва при четириноги, химическият състав на продукта може да доведе до обриви, гърчове, проблеми с баланса, прекомерно слюноотделяне, алергични реакции, повръщане, диария, органна недостатъчност и дори – смърт. В допълнение към това – бълхите няма да бъдат отблъснати от козината на косматия ви приятел. 

куче с бълхиСнимка: iStock

Има ли продукти за външно обезпаразитяване и за кучета, и за котки?

Ако според указанията на даден продукт той е агностичен (подходящ както за котки, така и за кучета), тогава би следвало да можете да го използвате според указанията и спрямо двата вида домашни любимци. 

Най-често продуктите, които могат да се използват както при котки, така и при кучета, са изцяло на натурална основа. Това са някои етерични масла като лавандула, например. 

Еднакви ли са котешките и кучешките бълхи?

Бълхите, които нападат кучета и котки, са идентични като вид. Всички те преминават през един и същи жизнен цикъл – от яйце до ларва, през какавида до възрастна бълха. 

кучеСнимка: iStock

Тогава защо не можем да използваме едно и също лекарство срещу кучешки и котешки бълхи?

Макар да изглеждат еднакви, препаратите, например – течните локални капки, които поставяте между лопатките на животните, не са съвсем идентични. Именно, защото са с различен състав, те са точно екетирани за всеки вид, обикновено – с дума и снимка, за да се избегнат възможни грешки. 

Ако се зачетете в инструкциите върху флакона, ще видите, че изрично е подчертано и пояснено, защо това лекарство трябва да попадне само върху кожата на животното, за което е предназначено. Това важи и за нашийниците против бълхи – дори те са разделени на такива за кучета и такива – за котки. И това не е никак случайно. В този случай нашият съвет е – доверете се на написаното на етикета. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Как да защитим кучето си от бълхи

Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

Виж още