Голдън ретривър срещу Лабрадор ретривър: Каква е разликата

Лабрадор ретривър Снимка: iStock

Г олдън ретривърите и Лабрадорите са едни от най-популярните и обичани домашни любимци в целия свят. Верни другари в работата и лоялни спътници – няма как да не обичаме представителите на тези породи! 

Често обаче можем да чуем, че много хора (включително – собственици на четириноги) ги бъркат. За това и решихме да разгледаме малко по-подробно приликите и разликите между тези популярни породи кучета с козина с цвят на мед. Тъй като те са сходни по размер и имат напълно характерни черти, понякога действително може да се окаже предизвикателство да определим кое куче е Голдън и кое – Лабрадор. Надяваме се обаче, щом дочетете докрай този материал, това за вас да не бъде такава трудност!

Голдън ретривърСнимка: iStock

Прилики между Голдън ретривърите и Лабрадорите

Тези любими спортни породи имат много общи неща – от споделена история като ловни кучета до обожавани семейни домашни любимци. Всеки, който е живял с ретривър, може да потвърди, че е свикнал с поведението на тези подли крадци на чорапи, обувки и мръсни дрехи, които биват захвърляни наляво, надясно из дома му. И всичко това има смисъл, когато се замислим за историята на тези четириноги. Защото и Лабдародите и Голдъните са отглглеждани за помощ на стопаните си в донасянето. Е, в миналото – на отстреляната плячка. 

Dogsandcats.bg

Знаем, че и двете породи със сигурност имат склонност към мръсните чорапи, но също така обичат да ровят в мръсотията и да се търкалят в кални локви. Така че техните красиви палта често не остават чисти за дълго! 

Активни и игриви, тези четириноги се нуждаят от достатъчна умствена и физическа стимулация. Те се наслаждават на тренировките също толкова, колкото и на игрите. Важно е да отделяте достатъчно време за дълги разходки – възможно най-често! А ако наблизо има езеро или река – още по-добре!

Голдън ретривърСнимка: iStock

Лабрадорите и Голдън ретривърите са отлични семейни кучета, които се привързват силно към стопаните си. Те са нежни с малки деца и се разбират добре с други пухкави приятели. Бъдете сигурни, че винаги ще предпочетат да бъдат център на внимание, вместо да стоят в страни от общата забава! 

Да, несъмнено е, че приликите между двете породи са много. Но какво да кажем за разликите?

Разликите между Голдън и Лабрадор ретривър

Като кратко правило, Лабрадорите обикновено са малко по-големи и по-набити в сравнение с Голдъните. Те имат и по-къса козина, по-широки муцуни и въпреки че и двете породи могат да имат златиста козина, само Лабрадорите се срещат и в черен цвят. 

Знаем, че изглеждат като едно семейство, но може би ще ви изненадаме с факта, че Голдъните и Лабрадорите всъщност не са роднини! Нещо повече – те дори идват от различни краища на света. Първите данни за Лабрадорите датират от 1800 г., от Нюфаундленд, Канада. За тях е известно, че се появяват като потомци на водното куче на Св. Йоан и са били използвани от рибарите като работни спътници.

Голдън ретривърСнимка: iStock

Голдън ретривърите произхождат от Шотландия, където се повяват през далечния 17 век! Смята се, че Дъдли Марджорибанкс, по-късно известен като лорд Туидмут е селектирал породата, тъй като е искал куче, което да може спокойно да тича по неравния терен и да не се влияе от непредсказуемото време в шотландските планини. За целта той кръстосва водни шпаньоли с ретривъри, давайки на получената порода името, с което тя е известна и днес.

Разлики във външния вид на двете породи

Докато са малки, Лабрадорите и Голдъните си приличат, при това много! Въпреки това, именно външният им вид е ключът към разграничаването на двете породи. 

Лабрадорите обикновено са по-тежки, с по-дълбоки гърди и по-заоблен гръден кош. Те имат широки муцуни и заострени опашки, които им действат като кормило, когато плуват. От друга страна, Голдъните са малко по-елегантни и уравновесени, с дълги, тесни муцуни и пухкава задна част. 

Основната разлика между Голдън и Лабрадор ретривъра обаче, е козината. 

И двете породи имат двойна козина и са отглеждани за ловни кучета. Разликата е, че кожухчето на Голдъна е със средна дължина, с водоустойчива външна част и гъст, мек подкосъм. За разлика от Лабрадорите, Голдъните имат по-дълги косми около врата, краката и опашката. Те могат да бъдат кремаво бежови, златисто медени или червени на цвят. 

Голдън ретривърСнимка: iStock

Лабрадорите, от друга страна, са били отглеждани като водни кучета, така че тяхната жълта, шоколадова или черна козина е създадена, за да ги предпазва от леденостудена вода. Те имат дебел, мек подкосъм, който изолира кожата им, и мазен външен слой, който практически е водоустойчив.

Тъй като и двете породи са с двойна козина, може би се досещате, че линеенето се случва постоянно и през цялата година. Ако трябва да се направи сравнение обаче, може би Голдъните са тези, които губят повече косми и имат нужда от по-често къпане. 

Обучение и социализация

Като ретривъри по душа, Голдъните и Лабрадорите са изключително интелигентни работни кучета, които имат нужда от обучение още от ранна възраст. Те са изключително общителни, така че е добре да ги социализирате възможно най-рано. С лекота ще овладеят основни умения, като например да се научат да плуват или да се изкачват по стълбите по-бързо, отколкото можете да си представите. За това още към 6-ия месец е добре да започнете да тренирате косматия си приятел да ходи на повод и да изпълнява редица команди. Помнете – има си причина тези породи да са най-честият избор за служебни кучета.

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

Разлики в темперамента?

И Голдъните, и Лабрадорите са с изключително приятен темперамент. Те са социални пеперуди, които биха се сприятелили с удоволствие с всеки, ако им се даде възможност! Това вероятно обяснява защо Лабрадорите са най-популярната порода според Американския киноложки клуб от 1991 година насам, а Голдъните ги следват по петите и циркулират между третото и четвъртото място.

Ако обмисляте да добавите нов космат приятел към семейството си, то важно е да знаете какво да очаквате, нали?

Лабрадорите ще ви поддържат активни, благодарение на своята енергия и жажда за живот. Това е точното куче за вас, ако обичате да сте в движение, спортувате или имате хобита, в които можете да включите косматия си другар. Те са идеални и, ако търсите спътник, който ще е щастлив да работи заедно с вас във ферма или като ловно куче. А като допълнение - Лабрадорите са дружелюбни, общителни и страхотни с децата!

Лабрадор ретривърСнимка: iStock

От друга страна, Голдъните са също толкова обичащи забавленията, но същевременно могат да бъдат една идея по-спокойни, нежни и готови да ви задушат (понякога – съвсем буквално!) с обожание и обич!

И накрая – независимо на коя от двете породи се спрете, то трябва да знаете, че Лабрадорите и Голдъните са кучета, които имат нужда да бъдат заобиколени от семейство, също толкова любящо, колкото са и самите те. Въпреки че са страхотни домашни любимци, те не са от типа кучета, които трябва да бъдат оставяни у дома за твърде дълго. 

Виж още