Готови ли сте за куче – отговорете си на тези въпроси

куче Снимка: iStock

О бичате кучета и обмисляте да отворите дома (а и сърцето си) за домашен любимец? Разбираме ви много добре! Да имаш куче е една от най-големите радости в живота, но грижата за косматия другар е работа на пълен работен ден, при това – без почивка през уикендите!

Отглеждането на животно е отговорност, изискваща време, енергия и средства. За това е добре да премислите добре и да сте сигурни, че сте готови за всичко това. Как обаче да разберете дали сте готови за куче?

Ние идваме на помощ, като специално за всички, които се колебаят или не са съвсем убедени, съставихме кратко ръководство, което да ви навигира в решението. За това – преди да започнете проучване относно различните породи кучета или да направите посещение на близкия приют – отговорете си на 5-те въпроса, които ще откриете по-долу. Ако преобладават „да“-тата, то най-вероятно сте готови да осигурите топъл и грижовен дом на някое четириного приятелче!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Ще имате ли достатъчно време за кучето?

Ще се наложи да посветите много време на обучение и социализация на новия космат член на семейството ви. Кученцата изискват внимание и постоянство, упражнения и време за игри. За това – помислете обективно дали работния ви график и личен живот ще ви позволят да отделяте необходимото време за домашния си любимец. Ако, например, работите до късно, а след това предпочитате да отидете на вечеря или на по питие с приятели, вместо да се приберете у дома, може би все още не сте готови за куче. 

кучеСнимка: iStock

  • Можете ли да си позволите да отглеждате кучето?

Противно на всеобщата представа, храната, макар и ежедневен разход, далеч не изчерпва всички ресурси, които отиват за отглеждането на домашен любимец. 

Средствата, които ще отделите в началото (основни ваксини, паспорт, поставяне на микрочип), както и аксесоарите, които ще са ви необходими (легло, панички, повод) далеч не са всичко. Вашето куче ще има нужда от редовни прегледи при ветеринарен лекар и това понякога може да доведе до неочаквани медицински разходи.

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ще е с вас следващите поне 10 години. Готови ли сте?

Кучетата живеят средно между 10 до 16 години, в зависимост от породата и здравословното си състояние. Вашият космат приятел ще има нужда от грижите ви през целия си живот. И това включва ежедневна рутина под формата на хранене, прясна вода, разходки, игри и упражнения. 

Важно е да знаете, че нуждите на домашния ви любимец се променят значително от времето, когато е кученце до по-зрелите му години. Но това е без значение, защото през целия си живот то зависи и разчита на вас.

кучеСнимка: iStock

  • Имате ли достатъчно място за куче?

Ако живеете в къща с двор, разбира се, можете спокойно да пропуснете този въпрос. Но ако сте избрали града, то добре знаете, че някои едностайни апартаменти са доста тесни. Ограниченото пространство значи, че едва ли бихте имали място за по-голямо четириного. Съобразете мястото, с което разполагате с големината на бъдещия си домашен любимец и изберете такъв, който отговаря на условията ви на живот.

кучеСнимка: iStock

  • Можете ли да преживеете лека бъркотия или унищожаване на вещите си?

Колкото и добре да е възпитано кучето ви – инциденти се случват дори при най-кротките и мирни четириноги. Възможно е домашният ви любимец да унищожи любима мебел, вместо да се фокусира върху идеалната за целта играчка, която сте му купили. Или да пострадат любимите ви маратонки или ботуши. Важно е да останете спокойни, независимо от хаоса. Защото прекалената ви реакция, съчетана с нагрубяване на животното, само може да влоши проблемите с поведението му. С търпение, обучение и достатъчно време – бъдете сигурни, че кучето ви ще се превърне във възпитан член на домакинството ви.

кучеСнимка: iStock

И накрая, ако имате деца, то те също следва да бъдат фактор във вашето решение. Кучетата и хлапетата се сприятеляват бързо, но малчуганите понякога са неволно груби в игрите си с домашните любимци. Големите, енергични породи пък, не пасват на домакинства с малки деца, защото могат да ги наранят без да искат. 

Вижте още: 10 кучета, които не са най-добрият избор за семейства с малки деца

Ако имате деца и сте решили да си вземете куче, проучете кои четириноги са най-подходящи за съжителство с хлапета или обсъдете въпроса с хората, които се грижат за животните в избрания от вас приют. Те ще ви насочат към куче, чиито нрав пасва добре на вашата ситуация. И не забравяте – научете децата си на уважение и добро отношение към четириногото, помогнете им да разберат поведението и как да се държат с новия член на семейството ви.

деца и кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да научим децата на уважение към кучето

Вие познавате себе си най-добре. Знаете с какви житейски ситуации ви е сблъскал живота и сте наясно със способностите си. Нека горните въпроси и разсъжденията, които те ще предизвикат у вас да ви насочат към най-мъдрото възможно решение. 
Виж още