10 кучета, които не са най-добрият избор за семейства с малки деца

Ваймаранер Снимка: iStock

К учето може да бъде чудесно допълнение към вашето семейство - особено ако имате деца. Четириногите учат на отговорност, като в замяна предлагат безгранична любов и вярност. Животът с домашен любимец може да помогне на малчуганите да усвоят някои от уменията, които ще им помогнат да се превърнат в страхотни млади хора един ден. 

Кучетата обаче не са играчки и понякога, когато хлапетата се отнасят към тях по подобен начин възникват неприятни инциденти като наранявания и ухапвания.

Някои породи са по-предразположени и обичат малки деца, докато други – не толкова.

Повечето кучета не обичат писъци или високи звуци, склонни са да зачитат авторитетни фигури и да следват командите на водача на глутницата - обикновено родител или зрял член на домакинството, често игнорирайки децата.

Dogsandcats.bg

Представителите на породите, които сме събрали в тази класация, са по-независими, по-трудни за обучение и по-малко търпеливи към поведението на малки деца.

Отглеждани от немските аристократи за лов на едър дивеч, тези кучета са известни е леко грубите си игри и развитие на деструктивно поведение, особено ако не получават достатъчно упражнения и внимание от страна на стопаните си. Породата изисква определена рутина, включваща много време за тичане, разходки и игри, за да бъдат представителите й в най-добрата си форма. 

ВаймаранерСнимка: iStock

Поради малкия им размер много хора предполагат, че тези кученца са подходящи за семейства с малки деца, но всъщност е точно обратното. Представителите на породата държат на личното си пространство и не биха се поколебали да се защитят чрез ухапване, ако се усетят заплашени. Лесно и бързо стават агресивни, а сред предупредителните сигнали е силният им лай. 

ЧихуахуаСнимка: iStock

Тези кучета могат да бъдат невероятно сладки и лоялни, но от години се отглеждат и като пазачи. Инстинктите, които постепенно са изградили в тази си роля могат да направят трудно съжителството им с малки деца. Акита искат да защитават семейството си, но към други хлапета могат да бъдат недоверчиви, резервирани и дори понякога - груби. 

АкитаСнимка: iStock

Дребни кученца, които разчитат на други методи, за да изглеждат големи и страшни, особено щом усетят заплаха. Пекинезите не реагират добре на по-груби игри, блъскане или дърпане на опашката. Не са склонни да делят храната или играчките си, а вниманието на стопанина им е всичко за тях.

кучеСнимка: iStock
 

Работни кучета, които далеч не са свикнали да са нежни и внимателни към деца. Понякога, водени от добри намерения, могат да са груби и да наранят малчуганите без да искат. Хъскитата са трудни са обучение, тъй като са упорити и независими, имат естествени защитни реакции срещу външни дразнения. Представителите на породата са по-подходящи за семейства с вече пораснали деца.

сибирско хъскиСнимка: iStock

Добродушни и приятелски настроени кучета, но поради внушителния си размер – доста непохватни и тромави. При тези симпатични гиганти възможните наранявания биха могли да се случат абсолютно неволно, но те просто не осъзнават големината си. За това – най-добре изчакайте хлапетата да станат малко по-големи, преди да доведете Мастиф вкъщи. 

БулмастифСнимка: iStock

Отглеждани като кучета-пазачи, тези големи пухкави, подобни на мечета кучета не са особено любвеобилни нито към стопаните, нито към децата им. Прегръдките не са добре дошли от тяхна страна, а крясъци, пищене и тичащи покрай него хлапета могат да предизвикат агресивната им страна.

чау чауСнимка: iStock

Прекрасни кучета-пазачи, които винаги са нащрек, за да защитят семейството си. Понякога тези иначе спокойни кучета, могат да приемат играещи си край тях деца за заплаха – на тях им е трудно да различат невинната игра на хлапетата от потенциално опасната. 

ротвайлерСнимка: iStock

Хрътките са най-бързите кучета в света, но скоростта не означава непременно и издръжливост. Всъщност, когато са си у дома, тези кучета предпочитат кротко и спокойно да си подремват, а вълнението, шума и резките движения ги изнервят. Непредсказуемото и твърде екзалтирано детско поведение могат да доведат до състояние на стрес или безпокойство при Грейхаундите.

хръткаСнимка: iStock

В някои развъдници отказват да продават представители на породата на семейства с малки деца. Поради дребния си размер, тези кученца лесно могат да пострадат при игра, като паднат от дивана или дори – слизат по-енергично по стълбите. 

Ши ТцуСнимка: iStock

 

Виж още