Грижа за възрастните кучета през зимата

куче зима Снимка: iStock

З имата може да бъде тежка за по-възрастните ни домашни любимци. Навън е студено, по земята има сняг и лед, често – духа мразовит вятър… Може да забележите, че косматият ви другар сякаш няма желание за разходки и всичко, което иска е да седи на топло вкъщи, до камината или печката ви. Въпреки това е важно да сте сигурни, че вашият възрастен четириног другар получава всички грижи и внимание, за да се чувства максимално добре.

Вижте още: 6 неща, които вашето възрастно куче би искало да ви каже

Предлагаме ви няколко съвета, свързани с грижите за по-възрастните ни четириноги другари, с които да им помогнете да са здрави и щастливи през зимата. 

куче разходка зимаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Уверете се, че на кучето ви не му е студено

Що се отнася до по-възрастните кучета и телесната им температура, то трябва да знаете, че те са по-податливи на студеното време и свързаното с него измръзване. Ето защо е изключително важно на косматия ви другар да не му се студено. 

Въздържайте се да подстригване кучето си през зимата – колкото по-дълга оставите козината му, толкова по-добре! Снабдете се с пуловер – в случай, че животното е дребна порода, ако понася да ги носи - и с чифт обувки. Когато домашният ви любимец е вкъщи, уверете се, че отоплението е включено, за да не му е студено.

куче снягСнимка: iStock

Специални грижи за специални приятели

Зимата води до спад на барометричното налягане, което може да доведе до обостряне на артрита при кучетата. 

Вашият възрастен приятел може да почувства болки, подуване и скованост в ставите. За щастие, има няколко начина да му помогнете да се справи с този дискомфорт. Първо – уверете се, че животното разполага с подходящо и удобно легло, най-добре – от мемори пяна от вътрешната страна. Ортопедичните постелки също са полезни, тъй като поддържат ставите на четириногото, особено бедрата и лактите, което ще улесни функционирането им през целия ден.

Вижте още: Физически и психически признаци, че кучето ви остарява

куче разходка зимаСнимка: iStock

Можете да се консултирате с ветеринарния си лекар дали не е добра идея да включите различни добавки към диетата на косматия си приятел. 

Уверете се, че диетата на възрастния ви домашен любимец е достатъчно богата и здравословна

За да поддържате здравето на вашето куче през златните му години, трябва да сте сигурни, че му осигурявате достатъчно богато и пълноценно меню. Това е особено важно през зимните месеци. Закупуването на висококачествена кучешка храна е важно – няма спор, но трябва да имате предвид и броя на калориите, които животното приема на ден. 

Общото правило е, че възрастните кучета се нуждаят от по-малко калории в сравнение с по-младите, тъй като не изгарят толкова енергия. По-нискокалоричната храна е по-добрият избор, но след като се консултирате с ветеринарния си лекар. 

куче зимаСнимка: iStock

Леки упражнения за зимен тонус

Застаряването при кучетата и последващото качване на килограми са проблеми, с които трябва да се борите. Ако домашният ви любимец е с наднормено тегло или е на границата, това може да го изложи на риск от развитие на някои сериозни здравословни проблеми. За това – дори и през зимата, постарайте се косматият ви другар да остане активен, според възможностите си, разбира се. 

Упражненията могат и да облекчат болките от артрит. Ако е твърде студено, за да излезете за една спокойна и дълга разходка, тогава можете да правите по-кратки раздвижвания, така че вашето куче да бъде активно и същевременно – да свърши нуждите си навън. 

5 минути хвърляне на любимата топка или пръчка правят чудеса! Освен че ще си гарантирате, че животното ще се раздвижи, това ще подобри настроението му, ще му предостави и умствената стимулация, от която се нуждае. 

куче зимаСнимка: iStock

За възрастните кучета с любов

По-възрастните кучета се нуждаят от малко по-нежна и любяща грижа през студените зимни месеци. Можете да се погрижите за комфорта на питомеца си, като оставите козината му да порасне и му осигурите подходяща дрешка. Бъдете внимателни с признаците на артрит и се уверете, че освен добре балансирана диета, животното получава и здравословно количество упражнения, за да поддържате тонуса му.

Вижте още: 

10 породи снежни кучета, които обожават зимното време (СНИМКИ)

 

Виж още