Грижи за външния вид на кучето през есента

куче есен Снимка: iStock

Н якои хора (ние включително!) оплакват края на лятото, като се наслаждават на последните топли есенни дни, доколкото могат, докато други приветстват настъпването на по-хладното време. 

Каквато и да е вашата позиция по въпроса, щом настъпи есента идва време да се погрижите за домашния си любимец, който със сигурност има нужда от по-специално внимание – от увредените възглавнички на лапите заради горещия асфалт, до избелялата от слънцето козина и ухапванията от насекоми. 

Вижте няколко съвета, свързани с грижите за външния вид на домашния ни любимец, за да го подготвите по-добре за настъпването на есенните месеци. 

  • Подхранване на увредените лапи

Прекарахте си едно незабравимо лято, в което се постарахте да включите и кучето си? Ходихте ли заедно на плаж или до близкото езеро извън града? А може би се отдадохте на походи в планината? 

Dogsandcats.bg

куче есенСнимка: iStock

Каквито и да са били заниманията ви, горещият пясък или скалистите пътеки неминуемо са наранили възглавничките на лапите на любимеца ви, оставяйки ги напукани и наранени. 

Специалистите обръщат внимание на превенцията като основен способ в грижите за лапите на домашните ни любимци. Това включва да почиствате лапите на животното след всяка разходка. При сухи и напукани лапи, намажете възглавничките с малко вазелин, след което дайте на животното играчка за дъвчене за разсейване, докато попие добре. 

Вижте още: Защо не бива да пропускаме да почистим лапите на кучето след разходка

Балсамът е малко по-скъпа, но доста добра алтернатива, тъй като осигурява защита при различни условия. Можете да опитате да си го направите и сами. В случай, че възглавничките имат действителни пукнатини, съветваме ви да нанесете антибиотичен мехлем или гел, след което да увиете целите лапи с марля, докато заведете кучето на ветеринар. В случаи на кървене, червени ивици или гной, следвайте точните инструкции за лечение на специалиста.

куче есенСнимка: iStock

  • Успокояване на кожните алергии

Макар да сме свикнали да свързваме алергиите главно с пролетта и лятото, реакции като кихане, раздразнени очи и запушен нос при кучетата се случват и през есента. За да сведете до минимум ефектите, къпете и почиствайте козината на питомеца си всяка седмица или поне на няколко дни, с подходящ хипоалергенен шампоан. 

Кучешките алергии, които могат да продължат през цялата година, не се причиняват само от полени, но и от други фактори като химикали, включително такива в парфюми, цигарен дим, растения, прах и много други. Всички те влияят на домашните ни любимци, като се задържат върху козината им. 

куче есенСнимка: iStock

За да премахнете тези алергени, важно е редовно да решите, разплитате, къпете и подкъсявате козината на домашния си любимец. 

  • Да се погрижим за изтощената козина 

Какво е състоянието на косата ви след края на лятото? Да, добре познаваме ефектите на слънчевите лъчи, но замисляме ли се, че те се отразяват и на козината на домашните ни любимци? 

Ако кожухчето на вашето куче изглежда изтощено и избеляло, не се притеснявайте – увреждането не е постоянно. Тези косъмчета в крайна сметка ще паднат и с настъпването на новия сезон ще се завърне и естествения цвят на вашия четириног другар. Точно, както се случва и с вашата коса, между другото. 

Има няколко начина да ускорите процеса, като:

  • Четкане, четкане и пак четкане: За да премахнете всички тези мъртви косъмчета. Честото разресване ще разпредели маслата в кожата и козината ще изглежда по-здрава и блестяща.
  • Шампоан за оцветяване – продуктите, направени специално за кучета с черна, червена или кафява козина, могат да подсилят естествения цвят на домашния ви любимец, връщайки му част от изгубения блясък. 
  • Балсам и спрей за козина, обогатени с масла: Те ще придадат блясък, който може да направи козината да изглежда по-плътна и наситена.
  • Добавки с рибено масло за кучета. Капсулите с рибено масло могат да подобрят не само качеството, но и цвета на козината. Някои собственици на четириноги добавят и по една супена лъжица зехтин или кокосово масло към храната на питомците си. 
  • Висококачествена премиум храна за кучета: Причините да храните домашния си любимец с хубава и качествена храна за безброй. По-доброто качество на козината е само една от тях. 

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: 

Готово ли е кучето ви за по-хладното есенно време

10 eсенни плодове и зеленчуци, които можете да споделите с кучето си

 

Виж още