Защо не бива да пропускаме да почистим лапите на кучето след разходка

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали навън е кално, влажно или мокро по лапите на кучето ни винаги оставят „спомени“ за това как и къде то се е забавлявало по време на разходката си. 

Въпреки че няма конкретни насоки за това колко често трябва да почиствате подложките (възглавничките) на лапите на домашния си любимец, това е едно от нещата, които е добре да правите по-често след разходка. Това е начин, чрез който от една страна защитавате домашния си любимец, а от друга – себе си и семейството си от всички недотам приятни и безвредни неща, които влизат отвън.

кучеСнимка: iStock

Почистване на лапите на кучето за негово здраве

Редовното почистване на лапите на кучето ви след разходка е добра идея поради редица причини. Първата и основна от тях е свързана с времето навън и опасностите, които произтичат от това.

Dogsandcats.bg

Например, ако искате да защитите домашния си любимец, когато навън е студено, задължително трябва да подсушите и прегледате лапите му след разходка. Ако питомеца ви обича да играе в снежните преспи през зимата, възглавничките на лапите му могат да станат по-груби, да се напукат, да изтръпнат или да се подуят, причинявайки на животното болка и дискомфорт. Солта и другите химикали, разпръснати по улиците в града, могат да изгорят фината кожа на подложките, а вие потенциално да забележите петна от сол по пода в дома си.

Когато е топло, нагорещените тротоари, алеи в парка или пясък (на плажа) могат да изгорят краката на четириногия ви другар. Чрез почистването им след разходка и отстраняването на всякакви отломки, попаднали между възглавничките ще им помогнете да се „проветрят“ и излекуват по-бързо. 

кучеСнимка: iStock

А ако вали, то лапите на вашето куче ще са много влажни и ако не ги подсушите добре след прибиране, могат да станат чувствителни и да се набръчкат. 

В случай, че разхождате любимеца си в гориста или ливадна местност, кърлежи и други паразити могат удобно да се скрият между подложките на лапите му. Ако не ги огледате добре и почистите, тези вредители могат да останат там с дни, тъй като на практика са незабележими и да причинят много по-сериозни проблеми. 

Ако редовно и старателно преглеждате лапите на кучето си, ще забележите и веднага наличие на кисти, порязвания или ожулвания. Това ще ви помогне да реагирате адекватно и да осигурите на косматия си приятел правилно лечение.

Почистване на лапите на вашето куче за вашето собствено здраве

Безспорен факт е, че обичаме нашия домашен любимец. Но е също и вярно, че не храним така топли чувства към всичко, което четириногото може да довлече и внесе в къщата ни отвън. Можете да се погрижите да поддържате дома си чист, като почиствате лапите на четириногото след разходка – така намалявате шансовете да откриете кал, мръсотия, прах или други боклуци по пода или любимия си килим. 

кучеСнимка: iStock

Освен мръсотия, кучетата могат да се върнат от разходка и „в компанията“ на паразити, вредители и бактерии, прилепнали по краката им. Почистването на лапите на животното ще ви гарантира, че и вие ще сте здрави и няма да имате контакт с тях.

Как да поддържате лапите на кучето си чисти

Има различни начини да поддържате лапите на кучето си чисти. Най-лесният метод е да ги почиствате с бебешки кърпички или влажна памучна кърпа. Можете да използвате и сапун за чувствителна кожа, а след това да изплакнете с топла (не гореща) вода. 

кучеСнимка: iStock

Миенето на лапите след разходка може да се направи с различни, щадящи продукти, но ако решите да изкъпете изцяло любимеца си, използвайте само специален шампоан за кучета.  

Когато почиствате краката на любимеца си, особено ако навън има сняг или лед, не забравяйте да проверите между пръстите и възглавничките. Ако откриете топчета лед, сол или други отпадъци, почистете с топла вода и леко масажирайте за да отпуснете премръзналата кожа.

Бъдете много нежни, тъй като това може да бъде болезнено за вашето кученце. В случай, че домашният ви любимец има косми между лапите, заведете го на професионален грумър, за да ги подкъси. Така намалявате шанса между пръстите на животното да се задържат сняг, лед или други отломки.

Кучешките обувки или ботуши (в случай, че четириногото ви оставя да му ги сложите) също са добър избор за студените зимни дни. Те ще предпазят лапите на животното от студеното време, а като бонус – необходимо е само да ги свалите, когато сте на прага, вместо да почиствате краката на питомеца си.

Поддържайте дома си чист

кучеСнимка: iStock

Сред „триковете“, които ще ви помогнат да поддържате дома си чист ако имате куче, е да имате постелка за добре дошли и от двете страни на вратата (отвън и отвътре). Така косматият ви приятел ще може да избърше краката си два пъти (неусетно), преди да влезе.

Винаги дръжте суха кърпа за почистване лапите на домашния ви любимец в антрето, заедно с малка метличка с лопата – за по-големите отпадъци, кал и мръсотия. 

Няма ветеринарен лекар, нито специализиран грумър, който да се наеме да даде „рецепта“ за това колко често трябва да почистваме подложките на лапите на кучето ни. Въпреки това, да се уверите, че краката на четириногия ви другар са чисти, не само е добре за неговото и вашето здраве, но и за поддържане на чистотата и хигиената в дома ви. 

Ако забележите порязвания или ожулвания по лапите или ви изглежда, че кучето го боли (накуцва или се ближе прекомерно), свържете се с ветеринарния си лекар за съвет. И помнете – чрез редовното инспектиране на лапите на домашния си любимец, вие ще му помогнете да има щастлив, комфортен и здравословен живот. При това – без особени усилия.

куче лапиСнимка: iStock

 

Вижте още: Как да накараме кучето да мирише добре без да го къпем

Виж още