Имат ли бременните кучета сутрешно гадене?

бременно куче Снимка: iStock

Б ременността при кучетата протича по-доста по-различен начин от тази при хората. Това кара собствениците на четириноги да се чудят дали косматите им другари ще получат сутрешно гадене, когато са бременни. Ако и вие сте си задавали този въпрос, то продължете да четете, за да разберете!

Някои четириноги получават сутрешно гадене по време на третата или четвъртата седмица от бременността, като то се дължи на хормонални промени. Това сутрешно гадене може да е съпътствано от липса на апетит или дори повръщане. Сутрешното гадене не е толкова често срещано при кучетата, колкото при хората, и продължава най-много 3-4 дни.

бременно кучеСнимка: iStock

Какво представлява сутрешното гадене при кучетата?

Сутрешното гадене се дължи на хормонални колебания, които съпътстват началните етапи на бременността. Това е и един от най-честите и първи признаци, че домашният ви любимец очаква малки. 

Dogsandcats.bg

След като хормоните се балансират, сутрешното гадене ще изчезне. В редки случаи то може да продължи по-дълго, но обичайно женските кучета го изпитват за 3-4 дни. 

Повръщат ли кучетата, когато са бременни?

Да, възможно е бременното ви куче да повръща за няколко дни, докато тялото му се адаптира към промените. 

бременно кучеСнимка: iStock

Кога да очакваме сутрешното гадене при кучето си?

Точно както при хората, сутрешното гадене ще се появи през първия триместър на 9-седмичната бременност на домашния ви любимец. Това означава, че ще го забележите някъде между 20-28-ми ден.

Какви са признаците на сутрешното гадене при кучетата?

Тъй като не винаги е толкова очевидно при кучетата, колкото е при хората, има и други признаци, които можете да забележите, които бележат появата на сутрешното гадене. Те включват:

  • Липсващ апетит
  • Внезапно по-особено отношение към вида на храната/свежестта на водата
  • Промяна в социалното поведение
  • Гадене или повръщане сутрин

бременно кучеСнимка: iStock

Как да помогнем на кучето си да се справи с гаденето сутрин?

За щастие сутрешното гадене не трае дълго при кучетата и често не се отразява на нормалния им начин на живот. Въпреки това, вие можете да дадете своя принос, за да се почувства домашния ви любимец по-добре. Някои от нещата, които можете да опитате, включват:

  • Давайте чести и по-малки порции храна
  • Предложете лека диета
  • Поддържайте упражненията по-умерени
  • Позволете на кучето си да прави това, което иска
  • Предлагайте му различни видове храна

куче бременноСнимка: iStock

В заключение, кучетата могат да получат сутрешно гадене, което продължава няколко дни и обикновено съпътства края на първия триместър. То се изразява в повръщане, липса на апетит, промяна в социалното поведение и др.

Вижте още:

Разгонено ли е кучето ми: симптоми, продължителност и етапи

Защо някои женски кучета стават агресивни при разгонване

Виж още