Защо някои женски кучета стават агресивни при разгонване

куче разгонено Снимка: iStock

К огато женското куче е в период на разгонване, можем да очакваме определени промени – както във физически, така и в поведенчески план. Като отговорни стопани, наша задача е да гарантираме, че домашният ни любимци ще получи всички необходими му грижи, адаптирани към конкретните му нужди.

Понякога, когато са в период на разгонване, емоционалното състояние на женските кучета също се променя. И то значително, пишат от AnimalWised. Особено притеснително и необяснимо за собствениците е, когато разгонената им женска стане агресивна.

куче разгоненоСнимка: iStock

Промени в поведението при кучето по време на различните етапи на разгонване

Преди да се спрем по-отблизо на агресията при кучетата по време на периода на разгонване, ще разгледаме различните етапи на този период. И как те влияят на поведението на четириногите.

Dogsandcats.bg

Кучетата от малки породи като Йоркширски териер или Малтийска болонка, обикновено се разгонват за първи път на възраст между 6 и 9 месеца. По-големите им събратя като Немска овчарка или Ротвайлер – между 9 и 12 месец. Разбира се, това са само ориентировъчни насоки, тъй като всяко четириного е индивидуално. 

Периодът на разгонване при кучетата се състои от четири фази. При всяка от тях животното може да промени поведението си до известна степен, отново в зависимост от личностните си характеристики. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Етапите на разгонване при кучетата са:

  • Проеструс

Въпреки че през този период може да има кървене, то обикновено не е обилно и кучето често го премахва, като облизва интимните си части. За това и проеструсът се забелязва по-трудно от стопаните. Той продължава между 3 и 17 дни. Възпалената вулва е сред признаците, които също индикират, че животното е в цикъл на разгонване. През този етап женската все още не е готова за чифтосване, но започва да привлича мъжките. И да ги отхвърля, което води до прояви на агресивно поведение към тях. 

  • Еструс

По време на този етап кучето вече е готово за чифтосване и ще приеме мъжките, които се опитват да я яхнат. През това време в поведенчески план, женската е по-разсеяна, по-непослушна, по-общителна, когато е близо до други четириноги. Може да има физически признаци като по-често уриниране (полиурия). При някои четириноги се наблюдават и моменти на тревожност и общо безпокойство. Този етап продължава между 3 и 17 дни.

Важно е да подчертаем, че по време на този период трябва да бъдем много внимателни и да не оставяме женската без надзор. Това вероятно ще доведе до нежелана бременност. 

куче разгоненоСнимка: iStock

  • Диеструс

Ако по време на еструса е имало оплождане, бременността на кучето започва през този етап. Ако не – женската навлиза във фаза на почивка. Мъжките все още ще имат интерес към нея през този период, което е още един катализатор на агресия. Този етап продължава между 60 и 100 дни.

  • Анеструс

Най-общо казано, това е етап на сексуално бездействие, чиято продължителност е променлива, обикновено – около 130 дни. Времето зависи от възрастта и хормоналните процеси. По това време поведението на домашния ви любимец е нормално – такова, каквото сте свикнали да бъде.

Вижте още: Колко дълго продължава разгонването при женските кучета

Защо някои женски кучета стават по-агресивни, когато са разгонени?

Хормоналните промени, които съпътстват цикъла на разгонване на кучетата, могат да променят значително поведението им. Обикновено агресията се появява внезапно и не е необходимо четириногото да има история на подобно поведение. Всъщност, доста често това е крайно нетипично за животното държание.

куче разгоненоСнимка: iStock

Това обаче не означава, че всяко куче ще реагира по идентичен начин. Всъщност, обичайно е женската да стане по-привързана към стопаните си по време на периода на разгонване. В този смисъл, въпреки че животното може да стане агресивно, когато е разгонено, това не е нещо, което ще се случва винаги, нито е постоянна промяна в поведението му. Ако осигурите правилното ниво на грижа, често можете да намалите и дори – минимализирате това държание. 

По същество, необходимо е да сме наясно с хормоналните промени при кучетата и да адаптираме грижите си към тях. Например, ако те търсят повече обич – да им я осигурим. И обратно – ако започнат да стават твърде агресивни, да им дадем пространство. 

След първия период на разгонване

След като се разгонят за първи път, някои кучета може да демонстрират по-продължителни прояви на промените в поведението си, включително – да са по-агресивни. Това е свързано главно с физическите и хормоналните промени, които женската е преживяла. Опитът, натрупан по време на цикъла на разгонване, може също да окаже влияние на поведението на четириногото. Например, ако имате две женски кучета у дома, които до момента са се радвали на положителна връзка и не са имали проблеми в съжителството. След първия период на разгонване обаче, възможно е едното или и двете кучета да се променят. Да започнат да показват признаци на агресия, като ненужно ръмжене, собственическо отношение към играчките и дори – да се атакуват взаимно в определени ситуации. 

куче разгоненоСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че агресия в следствие на разгонването, не се проявява във всички случаи. Въпреки този факт, добре е да сме подготвени, че такова поведение е възможно – за да знаем какво да правим, ако го забележим. 

Вижте още: 

Как да прикрием аромата на разгонено куче

Най-честите въпроси и отговори за кучешката бременност

 

Виж още