Имат ли нужда кучетата да тичат по време на разходка

куче разходка Снимка: iStock

П одобно на хората и другите животни, кучетата се нуждаят от достатъчно движение и упражнения в своята рутина, за да бъдат здрави и в добра форма. Много стопани на четириноги вярват, че техните космати другари имат нужда да тичат, за да постигнат това, но някои кучета просто не си падат по бягането. Ако питомецът ви не е почитател на тичането, то може би се чудите дали разходката успява да задоволи нуждите му от активност и упражнения?

Имат ли нужда кучетата да тичат?

Всички кучета, независимо от тяхната възраст и порода, се нуждаят от упражнения в ежедневието си, за да бъдат здрави, да поддържат нормалното си тегло и да са в добра форма.

куче разходкаСнимка: iStock

Физическата активност е от съществено значение за четириногите, защото подобрява не само тяхното физическо, но и психическо здраве, намалява нежеланото поведение и минимализира рисковете от депресия, тревожност и затлъстяване. Освен това, разходката е вашето време с домашния ви любимец, което да използвате, за да се свържете и да заздравите връзката си.

Dogsandcats.bg

Въпреки това само, защото питомецът ви се нуждае от физическа активност, това не означава, че е необходимо да тича. Да, ако кучето ви обича да бяга, това определено е дейност, която можете да интегрирате в рутинните му разходки. Но ако животното предпочита по-спокойни излизания, то можете да помислите за други начини да го накарате да бъде активно.

куче разходкаСнимка: iStock

Как да поддържаме кучето си в добра форма без тичане

Бягането е един от най-разпространените начини, по които кучетата се упражняват. Някои четириноги обаче не обичат да тичат, поради което е ваша отговорност е да потърсите други дейности, които да поддържат кучето ви в добра форма. Сред идеите, които можете да обмислите, са:

  • По-дълга разходка с ходене
  • Плуване
  • Игри
  • Пешеходен туризъм
  • Тренировъчни сесии по време на разходката
  • Упражнения за ловкост (за тях ще ви трябват специални кучешки паркове със съответните съоръжения)

4-те фактора, които определят от колко упражнения се нуждае кучето ви

Всички кучета се нуждаят от ежедневни упражнения, за да останат в добра форма, както психически, така и физически. Въпреки това, трябва да имате предвид специфичните нужди на питомеца си по отношение на породата му. Всяко четириного е уникално и има своите индивидуални нужди от движение. Като общо правило обаче, може да се каже, че всяко куче се нуждае от между 20 минути и 1-2 часа на ден упражнения.

куче разходкаСнимка: iStock

Въпреки това, точното количество варира в зависимост от някои фактори. Ето 4 от тях.

  • Порода

Основен фактор, който влияе върху нуждите от упражнения на вашето куче, е неговата порода. Някои четириноги, като ретривъри, шпаньоли или териери, са естествено активни и се нуждаят от повече упражнения спрямо Померани, Чау Чау или Чихуахуа, например.

За това от съществено значение е да проучите специфичните нужди от упражнения на кучето си и да се уверите, че не го тренирате твърде много или твърде малко. Умереността е ключова за поддържане на вашия космат другар в добра форма.

  • Възраст

С напредване на възрастта кучетата се нуждаят от по-малко упражнения. По-възрастните четириноги нямат толкова енергия, а често с годините се появяват и някои основни здравословни проблеми, които може да повлияят на способността им да се движат. Същото се отнася и за кутретата – при тях също натоварването следва да е умерено, тъй като те все още не са напълно развити. Кучетата в зряла възраст обикновено се нуждаят от най-много упражнения, в зависимост от другите фактори в списъка.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Здравословно състояние

Кучетата със здравословни проблеми може да се нуждаят от по-малко активност и упражнения, спрямо здравите си събратя. Много заболявания карат животните да бъдат по-летаргични, а прекомерното движение може дори да причини болка. Ако имате домашен любимец, диагностициран с определен здравословен проблем, най-добре е да го обсъдите с ветеринарния си лекар, за да определите заедно точното количество упражнения, подходящи за животното.

  • Личност

Някои кучета са игриви и обичат да тичат наоколо. Те обикновено се нуждаят от повече упражнения, тъй като тяхната енергична личност ги прави активни и енергични. Обратно, спокойните четириноги с нежен нрав може да не са твърде екзалтирани да спортуват или да тичат наоколо.

куче разходкаСнимка: iStock

В заключение, кучетата нямат нужда непременно да тичат по време на разходка. Всяко четириного обаче, се нуждае от достатъчно упражнения всеки ден. Изискванията за това колко ще бъдат те, зависят от неговата порода, възраст, здраве и личност.

Преди да си вземете домашен любимец, опитайте се да се осведомите относно нуждите му от упражнения. Така че сте сигурни, че можете да предоставите на питомеца си всичко, от което се нуждае за здравословен живот.

Вижте още:

Колко често трябва да разхождате кучето си

Какво толкова души кучето ни по време на разходка

8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

 

Виж още