Как да храним кучето си по време на бременност

куче Снимка: iStock

Д а сте в очакване на бъдещото поколение на женското куче е колкото вълнуващо, толкова и изтощително преживяване за всеки стопанин на домашен любимец. Едно от нещата, които не бива да пренебрегваме през този период, са хранителните нужди на косматия ни приятел. Здравословното хранене по време на бременността на кучето е един от ключовите фактори за успешния й завършек и раждането на здраво потомство. 

Какво трябва да направим, за да помогнем на кучето си по време на бременността?

Много е важно да се уверите, че храната, която давате на домашния си любимец, съдържа всички необходими нутриенти. От първостепенно значение е и бъдещата майка, и нейните малки да получават адекватно количество енергия с помощта на подходяща и добре балансирана диета. 

Хранителните нужди на бременното куче са различни от обичайните, което налага промяна в менюто му. Нека разгледаме някои общи препоръки за хранене на четириноги, които са в очакване на потомството си.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Енергийните нужди по време на бременност на кучето

Деветте седмици, през които женското куче е в очакване на малките си, са предизвикателство за домашния ви любимец на много нива. От една страна, животното е изправено пред огромен хранителен натиск, енергийните му нужди се увеличават, а това прави пълноценната и питателна диета от изключително значение за поддържане на кучето в добро здраве през този период. 

Ветеринарните лекари препоръчват на собствениците на кучета да хранят бременните си любимци с високоенергийна диета, съставена от адекватни нива на въглехидрати, протеини и мазнини.

Менюто на домашния ви любимец през тези девет месеца се различава от обичайното му и не бива да се продължава след раждането. Енергийните нужди на бременните кучета обикновено се променят с напредване на времето и наближаване на раждането. Приемът на храна се увеличава с 25% до 50% спрямо нормалното до самия край на бременността.

Храната, предназначена за възрастни кучета, не е ефективна по време на бременност. Особено ако домашният ви любимец очаква по-голямо котило и енергийните му нужди са много по-високи от обикновено.

Фактори, които определят енергийните нужди на вашето куче

 • Физическото състояние на домашния ви любимец (дали страда от затлъстяване и наднормено тегло или не);
 • Медицински проблеми или здравословни неразположения, които могат да повлияят на хранителните нужди на кучето по време на бременността;
 • Брой кученца
 • Породата на косматия ви другар (По-едрите четириного изискват по-висок енергиен и калориен прием от по-малките);

Хранене на бременното куче с формула за кутрета

Ако търсите оптимална храна за домашния ви любимец по време на бременността, храната за кученца е добър и ненадминат избор в това отношение. Във формулата за кутрета се съдържат повече протеини, тя е по-високо калорична и това я прави чудесен избор за менюто на бременното куче. Тя е богата на основни хранителни вещества и осигурява повече енергия. Освен това е по-лесно смилаема. 

куче се храниСнимка: iStock

Храненето на бременното куче с формула за кученца ще му осигури хранителната подкрепа, от която се нуждае по време и след бременността.

Какво трябва да знаем, когато храним бременно куче с храна за кутрета

 • Храненето на домашния ви любимец с формула за кученца между 3-4 седмици на бременността ще му помогне да остане силен и да предаде основните нутриенти на малките си чрез млякото;
 • Храната за кученца е по-гъста и с по-концентрирана хранителна стойност, така че лесно преминава през намаленото стомашно пространство на майката;
 • Формулата за кутрета е с по-високо съдържание на протеини, някои витамини и минерали, включително калций и фосфор, в сравнение с храната за възрастни. Всички тези хранителни вещества са определящи през последния етап от бременността;

Ако сте решили да давате на домашния си любимец храна за кутрета, съобразете вида й спрямо размера на породата му. Постепенно увеличавайте количествата пропорционално на теглото на животното. 

Общото правило е, че всяка следваща седмица до раждането на бременното куче му са му необходими около 10% повече енергия.

Добавки с витамини и минерали по време на бременност

Отваряме една скоба – ако храните бременното четириного с пълноценна кучешка храна, тогава не е необходимо да добавяте към менюто му никакви витамини и минерали. Единственото изключение е, ако се сблъскате с някой от следните проблеми:

 • Липса на апетит
 • Летаргия
 • Падане на козината 

При кучетата прекомерната употреба на добавки може да бъде вредна. Например, ако нивата на калций в организма на четириногото станат прекалено високи, това може да потисне някои от нормалните функции в тялото му. За това – винаги, когато използвате добавки при бременните животни, задължително преди това се консултирайте с ветеринарния си лекар.

Режим на хранене преди бременността 

Много собственици на кучета пренебрегват здравословната диета и правилен режим на домашния си любимец, преди да го пуснат за размножаване. Не правете тази грешка. 

храна за кучеСнимка: iStock

Ето някои неща, които да имате предвид, ако сте решили при следващото разгонване на женското си куче да го срещнете с мъжки с цел възпроизводство:

 • Размножаването има смисъл само, ако и мъжкото, и женското куче са здрави.
 • При кучета с наднормено или поднормено тегло бременността често е проблемна. Животните не успяват да износят плода и това води до спонтанен аборт.
 • Уверете се, че бременното ви куче винаги има лесен достъп до прясна и чиста питейна вода, за да бъде добре хидратирано – особено ако му давате суха храна.

Диетата на домашния ви любимец по време на бременността му трябва да е добре балансирана и изготвена спрямо препоръките на ветеринарен лекар на база индивидуалните нужди на животното. Само така ще сте сигурни, че сте направили периода на очакване на малките максимално ефективен и безопасен, а бъдещата майка ще може да се радва на здрави кутрета сред раждането. 

 

Вижте още:

Как протича бременността при кучетата

 

Виж още