Как да изберем точната дрешка за кучето

куче Снимка: iStock

П рез по-хладните месеци от годината покупката на дрешка за домашния ни любимец се превръща в нещо също толкова важно, колкото и избора на каишка, храна или играчки. Има кучета, които задължително имат нужда от палтенце или пуловерче за зимата, а в зоомагазините можете да откриете невероятно разнообразие от модели, подходящи за всеки размер или порода. 

За да изберете правилната дрешка за косматия си другар е важно да знаете как правилно да вземете размерите на кучето си, така че да му бъде комфортно и удобно. За целта ще ви е необходима рулетка – за предпочитане тип „шивашка“ и, разбира се – домашният ви любимец за модел. 

Как да вземем точните мерки на кучето ни

За да знаете какъв тип дрешка търсите, има три основни области, където е необходимо да измерите: горната линия на гърба, обиколката на шията и гърдите. 

куче снягСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За да получите точните мерки, които ще са ви необходими при избор на дрешка, накарайте кучето ви да стои мирно и измерете разстоянието от мястото, където шията се среща с раменете му (в областта на яката) до основата на опашката. Преценете дали кучето ви е мъжко или женско. При първия случай може да се наложи да търсите палто, което е изрязано в долната част на корема и да се наложи да намалите размера – все пак не искате животното да уринира върху новите си дрехи, нали? 

Ако в зоомагазина се колебаете между два размера – изберете винаги по-големия. 

Измерването на обиколката на врата трябва да се извърши около мястото, където се намира яката на кучето. И както е при хората, и тук важи правилото за „двата пръста“ – трябва лесно да можете да ги поставите под рулетката. 

Измерването на гръдната обиколка трябва да обхване най-широката част от гърдите на вашето куче - това обикновено се намира точно зад предните крака.

джак ръсел с палтоСнимка: iStock

Изключение от общото правило са представителите на брахицефалните породи (Английски и Френски булдог, Мопс, Боксер), които са склонни да имат много къс врат и съответно – малка шия за яка. При тези кучета винаги се препоръчва нагръдник, като следва да помислите как ще го комбинирате с избраната от вас дрешка. 

От точните размери до избора на дрешка

След като имате размерите на вашето куче, ви предстои да изберете и подходяща дрешка. Има някои основни неща, за които да внимавате при избора. 

Важно е да се съобразите с породата на любимеца си и да си изясните целта на покупката на дрехата. Например, породите като Мопс и Френски булдог имат проблеми да се затоплят сами, така че може да се възползват от качулките на някои якета при по-ниски температури.

Не забравяйте да помислите и за материята – несъмнено по-подходящи са дрешките за кучета, изработени от меки, дишащи тъкани като памук или първокласна памучна смес. 

Ако ви трябва дъждобран, чрез който искате да предпазите по-активно куче при лошо време, потърсете такъв, изработен от лек, но издръжлив и водоустойчив материал.

дакелСнимка: iStock

Обърнете внимание на детайлите в изработката като шевове и копчета, все пак „строежът е също толкова важно, колкото и използваните материали за него“. Ако някъде по дрешката има лого на дизайнера – уверете се, че е бродирано или машинно натиснато, за да не се отлепи или избледнее бързо и неравномерно. 

Ако предпочитате да пазарувате онлайн и няма как да видите на живо дрехата, преди да я поръчате – най-сигурно е да се придържате към реномирани продавачи, които имат положителни отзиви от доволни клиенти и висок рейтинг на доверие. 

Винаги се доверявайте на своя собствен стил и усет при избора на дреха за домашния ви любимец – никой не познава животното по-добре от вас. Разбира се – винаги приоритета трябва да е върху комфорта и безопасността на косматия ви приятел.

 

Вижте още:

Има ли нужда кучето ми от палто през зимата

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

 

 

Виж още